Turcia: Cotidianul Zaman şi-a schimbat orientarea editorială la două zile după ce a intrat sub controlul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii libertăţii presei trataţi cu gaze lacrimogene de poliţie,  în faţa sediului ziarului Zaman
Susţinătorii libertăţii presei trataţi cu gaze lacrimogene de poliţie,  în faţa sediului ziarului Zaman

Cotidianul Zaman, cel mai vândut ziar din Turcia, a publicat duminică o ediţie favorabilă executivului, renunţând astfel la vocea critică la adresa regimului prin care s-a consacrat, la doar două zile după ce a intrat în administraţia statului, relatează BBC.

Schimbarea orientării editoriale a cotidianului Zaman este evidentă, având în vedere că, până recent, publicaţia era una dintre puţinele voci critice rămase în presa turcă.

Astfel, pe prima pagină a ziarului Zaman de duminică, prima ediţie tipărită sub conducerea administratorilor statului, apare o imagine cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, sub titlul ”Entuziasm fără precedent pentru pod”. Articolul în cauză vorbeşte despre ceremonia oficială de finalizarea a construcţiei unui al treilea pod peste strâmtoarea Bosfor. Liderul de la Ankara va avea onoarea de a lua parte la montarea ultimei secţiuni din pod. Potrivit presei din Turcia, podul ar putea chiar să poarte numele lui Erdogan.

Într-un alt articol din aceeaşi ediţie, ilustrat cu imaginea lui Recep Erdogan, este prezentată o recepţie care va fi organizată de preşedintele turc cu ocazia zilei internaţionale a femeii. 

Pe de altă parte, autorităţile turce au restricţionat accesul la pagina de internet a cotidianului, care afişează în acest moment un mesaj cu: ”Vom reveni în curând cu ştiri de calitate şi neutre”.

Foştii jurnalişti ai cotidianului Zaman şi-au lansat duminică un nou ziar, sub numele de ”Yarina Bakis”, care înseamnă ”Priveşte spre Mâine”. Pe prima pagină a ziarului ”Yarina Bakis” apare o imagine de la protestele din faţa redacţiei Zaman, unde autorităţile turce au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. ”Gaze lacrimogene, tunuri cu apă, gloanţe de cauciun. Nu este suficient. Daţi-l afară”, este primul titlu sub care a apărut ziarul. 

Mai mult, pagina de Twitter a publicaţiei Zaman îi redirecţionează automat pe utilizatori spre pagina Yarina Bakis. 

Autorităţile turce au preluat vineri controlul asupra celui mai important ziar din ţară, după ce procurorii din Istanbul au cerut numirea unor administratori ai statului la conducerea publicaţiei Zaman, fără a-şi motiva decizia.

Câteva mii de oameni s-au adunat vineri noaptea în faţa redacţiei Zaman pentru a protesta faţă de preluarea de către stat a publicaţiei, scandând ”Presa liberă nu va fi redusă la tăcere” şi ”Luaţi-vă mâinile de pe ziarul nostru”. Forţele poliţieneşti i-au dispersat pe protestari cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, înainte de a doborî o poartă şi de a intra în redacţia Zaman, unde s-au încăierat cu angajaţii ziarului.

Protestele au continuat şi sâmbătă dimineaţa, când 2.000 de manifestanţi adunaţi în faţa redacţiei Zaman au fost alungaţi de poliţie cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Jurnaliştii Zaman, care s-au prezentat sâmbătă la redacţie, au acuzat că li s-a refuzat accesul la serverele interne. În vreme ce redactorul-şef Abdulhamit Bilici şi cel mai cunoscut editorialist au fost concediaţi imediat de către noua conducere de stat.

zaman

Cu toate acestea, angajaţii au reuşit să tipărească sâmbătă ultima ediţie a cotidianului Zaman de sub vechea conducere, care susţine că presa din Turcia trăieşte cea mai întunecată epocă.

Zaman are legături strânse cu mişcarea Hizmet a influentului cleric musulman Fetthullah Gulen, unul dintre cei mai virulenţi adversari ai preşedintelui Erdogan, care s-a stabilit în Statele Unite în urmă cu câţiva ani.

Preşedintele Recep Erdogan l-a acuzat anterior pe Gulen că ar complota să răstoarne actualul guvern prin crearea unei grup de susţinători în poliţie, justiţie şi presă. Gulen a dezminţit acuzaţiile preşedintelui, de altfel cei doi erau aliaţi până ce mai mulţi procurori au deschis în 2013 un dosar de corupţie împotriva unor apropiaţi ai lui Erdogan.

Însă, premierul Ahmet Davutoglu a dezminţit acuzaţiile că preluarea publicaţiei Zaman s-ar fi făcut din motive politice. ”Preluarea a fost legală, nu politică. Sub nicio circumstanţă nu putem discuta despre implicarea mea sau a unui alt coleg în acest proces”, a precizat şeful executivului.

Decizia controversată de a pune publicaţia Zaman sub controlul statului a stârnit un val de critici din partea mai multor organizaţii non-guvernamentale, dar şi a unor oficiali europeni, mai ales pentru că are loc cu câteva zile înainte de Summitul UE-Turcia pe tema migraţiei.

”Grupul Media Zaman a fost redus la tăcere în Turcia. Din păcate represiunile împotriva libertăţii presei continuă”, a precizat raportorul Parlamentului European pentru Turcia într-un tweet.

Totuşi, de cele mai multe ori Uniunea Europeană este acuzată că închide ochii în faţa încălcării drepturilor omului în Turcia, tocmai pentru că are nevoie de colaborarea Ankarei pentru a opri fluxul migratoriu.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în New York, a susţinut că decizia justiţiei în cazul Zaman ar deschide calea strangulării efective a jurnalismului critic din Turcia.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite