Trupele rusești au violat femei între 19 și 83 de ani. Familiile lor erau obligate să asculte abuzurile

0
Publicat:

În timp ce invazia rusă în Ucraina intră în cea de-a 19-a lună, organismele internaționale de supraveghere spun că au găsit dovezi continue de violență sexuală sistematică împotriva femeilor în regiunile ocupate de trupele invadatoare.

image

Comisia de anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina a publicat luni un raport care detaliază concluziile anchetatorilor care au verificat rapoartele privind crimele de război după mai multe călătorii de colectare a probelor în Ucraina ocupată, scrie businessinsider.com.

"Comisia a constatat că, în regiunea Kherson, soldații ruși au violat și au comis violențe sexuale împotriva femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 83 de ani, adesea împreună cu amenințări sau comiterea altor fărădelegi", se arată în ultimul raport al ONU. "În mod frecvent, membrii familiei erau ținuți într-o cameră adiacentă, fiind astfel forțați să audă abuzurile care aveau loc."

Insider a relatat anterior despre cazul unei femei care a povestit că a fost violată de soldații ruși care i-au ucis soțul. Femeia și-a condus fiul de 4 ani, care plângea, în camera alăturată, dar plânsetele lui i-au înfuriat atât de tare pe atacatori încât aceștia au amenințat-o, cu un pistol la tâmplă, că îi vor "arăta creierii mamei sale împrăștiați prin casă", a declarat ea într-un interviu acordat publicației The Times of London.

"Avem rapoarte despre femei care au fost violate în grup. Aceste femei sunt, de obicei, cele care nu reușesc să iasă. Vorbim despre persoane în vârstă", a declarat Lesia Vasienko, membră a parlamentului ucrainean, la începutul anului trecut, la scurt timp după ce a început invazia. "Cele mai multe dintre aceste femei fie au fost executate în urma infracțiunii de viol, fie și-au luat propria viață".

De la comentariile lui Vasilenko din martie anul trecut s-au înmulțit rapoartele privind violențele sexuale pe scară largă comise de trupele rusești, uneori încurajate de ofițerii comandanți, ceea ce a determinat anchete internaționale asupra incidentelor. În Anglia și Polonia au avut loc proteste majore împotriva atrocităților, care au vizat civili din regiunile ocupate, inclusiv Herson și Bucha.

Deși femeile de toate vârstele sunt cele mai frecvente ținte ale violenței sexuale, rușii folosesc violul ca "tactică deliberată" pentru a dezumaniza victimele indiferent de sex, a relatat anterior Insider.

"Când femeile sunt ținute zile întregi și violate, când începi să violezi băieți mici și bărbați, când vezi o serie de mutilări genitale, când auzi femei care depun mărturie despre soldați ruși echipați cu Viagra, este clar că este o strategie militară", a declarat pentru AFP Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în conflicte, potrivit France 24.

Violul ca armă de război

În timp ce rapoartele privind violurile sunt fără îndoială îngrijorătoare, violența sexuală este frecvent documentată în timpul războiului. Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale clasifică violul și violența sexuală, inclusiv sclavia sexuală, prostituția forțată și sterilizarea, ca fiind un tip de crimă de război și o crimă împotriva umanității, în funcție de contextul în care sunt comise aceste crime.

"Violul comis în timpul războiului are adesea scopul de a teroriza populația, de a destrăma familiile, de a distruge comunitățile și, în unele cazuri, de a schimba componența etnică a generației următoare", se arată într-un raport al ONU din 2014 privind violența sexuală în timpul războiului, care a evidențiat violența sexuală din timpul genocidului din Rwanda.

Între 100.000 și 250.000 de femei au fost violate în trei luni în 1994, potrivit raportului. Cel puțin 200.000 de femei au fost violate în Republica Democrată Congo începând din 1998 și alte sute de mii în timpul războaielor din Sierra Leone, Liberia și fosta Iugoslavie, se arată în raport.

"Uneori este, de asemenea, folosit pentru a infecta în mod deliberat femeile cu HIV sau pentru a le face pe femeile din comunitatea vizată incapabile să aibă copii", adaugă raportul din 2014.

Deși dreptul internațional prevede protecții împotriva violului și a violenței sexuale, aplicarea dispozițiilor este slabă, potrivit unui raport al Council on Foreign Relations, un think tank nepartizan. Curtea Internațională de Crime a lansat o investigație privind presupusele crime de război din Ucraina, deși este puțin probabil ca o acțiune în justiție să vină peste mulți ani - dacă va veni vreodată.

"Legislația internațională este în mare măsură ineficientă în prevenirea violului și a violenței sexuale în timpul conflictelor", potrivit Consiliului pentru Relații Externe, care pledează pentru o abordare pragmatică a ajutorării supraviețuitorilor, în loc să se concentreze pe sarcina aproape imposibilă de a pune capăt violenței sexuale în timp de război. "Formarea și ajutorul centrat pe supraviețuitor reprezintă cea mai bună modalitate de a sprijini victimele violenței sexuale și de a le ajuta să facă față traumei, stigmatizării și consecințelor asupra sănătății care decurg din violența sexuală legată de conflict".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite