„Totul este iertat“ Cine are dreptate în dezbaterile despre Charlie Hebdo? Despre fanatism şi libertate, la Adevărul Live, de la 12.00
0Atacurile teroriste din capitala Franţei au şocat lumea. În acelaşi timp, însă, au împărţit-o în mai multe tabere aparent ireconciliabile. Toate, apărătoare ale dreptăţii absolute. Dilemele rămân. Ce înseamnă, de fapt, „Je suis Charlie“? Urmăriţi o dezbatere cu jurnalistul „Caţavencii“ Dan Panaet şi cu eticianul Emilian Mihailov, la Adevărul Live, de la 12.00.
INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE
„Credităm satira cu o miză mai mare decât cea pe care o are de fapt. […] Extremiştii musulmani au organziat numeroase atentate şi au omorât mii de occidentali până ca prima caricatură cu Mahomed să apară într-un ziar danez. Caricaturile nu l-au ofensat doar pe Abu Bakr al-Bagdadi, liderul Statului Islamic, ci le-au picat destul de greu şi milioanelor de musulmani care trăiesc în Franţa, marginalizaţi de o societate încă nedeprinsă cu depăşirea xenofobiei.“, spune Dan Panaet, jurnalist la săptămânalul satiric „Caţavencii“.
Alţi comentatori idealizează multiculturalismului cu manualul, iar alţii pun stigmatul pe întreaga comunitate care a ales să trăiască exact acolo unde nu se poate adapta. Se vorbeşte de ani despre „islamizarea“ Europei şi despre pericolele ei, iar judecăţile sunt aranjate, studiat, argumentat, frumos, în cutii cu explicaţii prestabilite.
Jurnalistul Dan Panaet şi eticianul Emilian Mihailov, doctor în filosofie şi cercetător al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată, vorbesc, la Adevărul Live, de la 11.00, despre nuanţele şi urmările tragicului eveniment de la Paris.
Platforma de dezbateri Adevărul Live profită de experienţa unor specialişti în studiul eticilor aplicate pentru a desena cadrul fin al unei analize ca o competiţie de păreri. Vă oferim uneltele şi materia primă: discursul raţional, bazat pe argumente, şi un spaţiu de dezbateri şi dialog. Ce e bine şi ce e rău judecaţi dumneavoastră! Nu vă facem morală! Vorbim despre temele controversate, despre dilemele contemporane şi readucem pe agenda persoanală un cuvânt aparent abstract şi anacronic: etică. Cu alte cuvinte, instrumentarul elementar pentru a înţelege conflictele politice şi sociale ale lumii de azi.
Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a apărut şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Este singura instituţie din ţară unde se studiaza discipline etice, de la teoriile morale clasice la roboetică şi etica sexului. Centrul şi membrii săi îşi asumă rolul de a impulsiona dezbaterile şi de a încuraja reflecţia raţională asupra domeniilor din etică aplicată şi filosofie morală.