TikTok se confruntă cu interdicții, blocări și anchete în Europa. Mai multe țări au blocat utilizarea aplicației în instituții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai dură lovitură pentru TikTok a venit la sfârșitul lunii trecute, când Comisia Europeană, Consiliul și serviciul diplomatic al UE au anunțat că au interzis personalului să folosească aplicația din motive de securitate, în cel mai recent exemplu de tensiuni tot mai mari între Beijing și Occident.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Parlamentul European a urmat curând exemplul, iar cel puțin cinci guverne naționale, inclusiv marile puteri în materie de securitate cibernetică Germania, Olanda și Estonia, au impus restricții similare în ultimii ani.

În spatele acestor restricții se află temerile tot mai mari că aplicația ar putea fi folosită în mod abuziv ca mijloc de spionaj de către grupuri ce au legătură cu Beijing-ul, notează Politico. 

TikTok este deținută de firma de tehnologie ByteDance, cu sediul la Beijing, ceea ce face ca populara aplicație să devină o țintă a oficialilor de securitate occidentali care încearcă să riposteze la agresiunea Chinei în domeniul digital.

De asemenea, nu este vorba doar de securitate. TikTok se confruntă cu o serie de procese intentate de autoritățile de reglementare europene care contestă utilizarea de către companie a datelor europenilor din cauza unor probleme de confidențialitate. Din cauza acestor proteste, firma a plătit deja amenzi de milioane de euro. 

Iată cum au acționat până acum guvernele europene împotriva TikTok:

Poziția Europei față de TikTok

Guvernele și autoritățile de reglementare europene au luat măsuri împotriva aplicației de socializare deținută de chinezi din cauza preocupărilor legate de confidențialitate și securitate. În unele țări, oficialii monitorizează în prezent situația, dar nu au pus în aplicare restricții specifice.

Altele au lansat anchete privind activitățile TikTok, au interzis angajaților guvernamentali să utilizeze aplicația pe dispozitivele lor de serviciu sau au adoptat o combinație a acestor măsuri. În alte părți, o decizie oficială este în prezent în așteptare, în așteptarea unor investigații suplimentare.

Germania a interzis folosirea aplicației

Serviciile guvernamentale germane au analizat deja TikTok și au ajuns la concluzia că aplicația este prea riscantă pentru a fi folosită pe telefoanele guvernanților, au declarat mai mulți miniștri. Dar nu există o politică raționalizată la nivelul întregului guvern. Ministerele pot decide singure ce aplicații folosesc, pe baza recomandării BSI.

Olanda a interzis folosirea aplicației

Autoritățile din Țările de Jos s-au ferit de TikTok din cauza preocupărilor legate de confidențialitate, după o recomandare guvernamentală de a evita aplicația până când aceasta își va modifica politicile de protecție a datelor. De asemenea, autoritatea olandeză de reglementare în domeniul protecției datelor a amendat TikTok cu 7500.000 de euro în iulie 2021 pentru că a încălcat confidențialitatea datelor copiilor.

Estonia a interzis folosirea aplicației

Oficialilor miniștrilor apărați din Estonia li s-a interzis încă de la început să aibă TikTok atât pe dispozitivele guvernamentale, cât și pe cele personale, din cauza preocupărilor legate de securitatea cibernetică.

Irlanda analizează practicile TikTok

Autoritatea irlandeză de reglementare în domeniul protecției datelor desfășoară în continuare o anchetă privind practicile TikTok în materie de confidențialitate a datelor copiilor și este în discuții cu omologii europeni pentru a finaliza investigația. De asemenea, autoritatea de reglementare dorește să finalizeze, până în vară, o investigație privind posibilele transferuri ilegale de date ale utilizatorilor europeni către China, efectuate de TikTok.

Marea Britanie analizează practicile TikTok

Parlamentul britanic și-a închis contul de TikTok în luna august. Alte câteva servicii guvernamentale și-au încetat discret activitatea pe această platformă. Dar ministrul britanic al tehnologiei, Michelle Donelan, s-a pronunțat împotriva unei interdicții „directe” a utilizării TikTok de către oficialii guvernamentali, declarând pentru POLITICO că este o chestiune de „alegere personală”.

Danemarca a interzis folosirea aplicației

La 1 martie, agenția daneză de securitate cibernetică a recomandat serviciilor guvernamentale să evite utilizarea TikTok pe telefoanele funcționarilor, invocând accesul excesiv la date al aplicației, care „poate fi folosit pentru a face spionaj” împotriva utilizatorilor.

Finlanda a interzis folosirea aplicației 

Funcționarii guvernamentali din Finlanda au fost instruiți să dezinstaleze TikTok de pe dispozitivele lor de lucru încă din august 2022, potrivit unui purtător de cuvânt al prim-ministrului.

Cehia a interzis folosirea aplicației

Oficialilor cehi le este în general interzis să aibă aplicații care nu sunt de serviciu pe dispozitivele lor guvernamentale, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. Agenția cehă de securitate cibernetică a avertizat împotriva utilizării TikTok, potrivit presei locale.

Spania evaluează riscul  reprezentat de TikTok

Guvernul spaniol nu a decis dacă va bloca TikTok pe dispozitivele guvernamentale, dar un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că „urmărește evoluțiile la nivel european și național”

Franța evaluează riscul  reprezentat de TikTok

Senatul francez se pregătește să lanseze propria anchetă care va examina „utilizarea rețelei sociale TikTok, exploatarea datelor, strategia de influență, propagandă și dezinformare”.

Dar principala acțiune de până acum a fost legată de încălcările privind protecția datelor: autoritatea pentru protecția vieții private CNIL a amendat TikTok cu 5 milioane de euro în ianuarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite