Theresa May se va adresa, astăzi, din Italia, liderilor europeni. Londra vrea o perioadă de tranziţie de doi ani după ieşirea din UE în martie 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Theresa May va spune astăzi într-un discurs la Florenţa că Londra vrea o perioadă de tranziţie de doi ani după ieşirea din UE în martie 2019,  informează BBC.

Theresa May, al cărei Partid Conservator a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile legislative din iunie, se va adresa direct liderilor UE în discursul său din Italia, când îşi va prezenta viziunea privind viitoarele relaţii ale Regatului Unit cu Bruxellesul. 

Potrivit BBC, care citează sub condiţia anonimatului un ministru britanic, Theresa May ar urma să facă în discurs „o ofertă deschisă şi generoasă” celor 27 de ţări care rămân în Uniune într-o încercare de a depăşi impasului negocierilor cu Bruxelles-ul asupra Brexit-ului. 

"În discurs May va declara că va exista o perioadă de tranziţie de până la 2 ani.....nu va fi un model standard", a scris Laura Kuenssberg pe Twitter la sfârşitul unei reuniuni excepţionale de două ore şi jumătate a guvernului britanic la solicitarea premierului Theresa May.

În cadrul reuniunii, şefa guvernului britanic şi-a prezentat în linii mari alocuţiunea pe care urmează să o rostească vineri în oraşul italian Florenţa cu privire la strategia sa privind Brexitul, relatează AFP.

Principalii miniştri ai cabinetului său au fost de acord cu necesitatea unei faze de tranziţie după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar pentru a se evita ca mediul de afaceri să ajungă pe ''marginea prăpastiei'', însă există diferenţe de opinie cu privire la durata acestei perioade de tranziţie. 

Discuţiile, programate să se reia luni la Bruxelles în cadrul celei de-a patra runde de negocieri, suferă de pe urma lipsei propunerilor concrete din partea Regatului Unit cu privire la condiţiile ieşirii sale din Uniunea Europeană, programată pentru martie 2019, potrivit negociatorului şef al UE, Michel Barnier.

Uniunea Europeană refuză să intre în negocieri asupra viitoarelor sale relaţii comerciale cu Londra înainte de a se înregistra progrese cu privire la termenii "divorţului", inclusiv în ceea ce priveşte chestiunea ultrasensibilă a facturii pentru Brexit. 

Temele actuale cele mai controversate sunt statutul graniţei dintre Irlanda de Nord şi Irlanda după Brexit, mărimea sumei pe care Marea Britanie o va oferi Uniunii pentru a-şi acoperi obligaţiile financiare rezultate din statutul de membru şi situaţia cetăţenilor europeni afectaţi de Brexit. 

   

Politicianul britanic conservator Michael Heseltine, fost vicepremier al Regatului Unit, a declarat în cadrul emisiunii de dezbateri LBC, că partidul conservator al Theresei May se confruntă cu dificultăţi care îl împiedică să finalizeze Brexit, deoarece mulţimi de alegători tineri împărtăşesc entuziasmul politicianului pentru proiectul politic al Bruxelles-ului. 

Întrebat de gazda emisiunii dacă mai crede că Marea Britanie va adopta euro, politicianul a răspuns: „Da, cred." 

Lordul Michael Heseltine susţine că Marea Britanie ar putea să se reîntoarcă în UE, chiar dacă va ieşi din bloc în martie 2019. Însă a adăugat că este „foarte posibil să nu părăsim UE", spunând că sunt două lucruri care vor face că Marea Britanie să rămână în bloc.

„În primul rând, opinia publică se schimbă ţinând cont de evenimente. Încă nu s-a întâmplat, sunt primul care recunoaşte asta, dar cred că se va schimba. În al doilea rând, Parlamentul — care este organismul suveran al ţării noastre — nu are curajul pentru asta. Nu va exista o majoritate care să susţină acest lucru şi se va găsi o modalitate de a anula actuala procedură legată de articolul 50", a declarat Michael Heseltine.

Acest proces ar presupune ca fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE să voteze în unanimitate pentru a permite Marii Britanii să întrerupă procedura legată de articolul 50, ceea ce Heseltine consideră că se va întâmpla.

Când gazda emisiunii l-a întrebat pe Lord Heseltine dacă este dezamăgit de insistenţa cu care premierul ţine să îndeplinească voinţa electoratului britanic, politicianul a răspuns: „Consider că Brexit este un dezastru naţional."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite