Theresa May, pe axa Washington-Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic, Theresa May, s-a întâlnit cu liderul SUA, Donald Trump Foto: Guliver/Getty Images
Premierul britanic, Theresa May, s-a întâlnit cu liderul SUA, Donald Trump Foto: Guliver/Getty Images

Premierul britanic, Theresa May, a fost în vizită în Statele Unite şi, apoi, în Turcia, în căutarea unor noi acorduri comerciale.

Premierul Regatului Unit, Theresa May, care pregăteşte ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană căutând să semneze noi acorduri comerciale care să-i ajute pe britanici după ieşirea din blocul comunitar, a devenit primul lider străin care a fost primit de noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, la Casa Albă.  

Şi, spre deosebire de liderii din blocul comunitar care nu sunt tocmai satisfăcuţi de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea (Brexit), preşedintele Statelor Unite pare cum nu se poate mai încântat de acest demers. 

Vineri, după ce a primit-o pe May la Casa Albă, Trump nu a ezitat să-şi afişeze entuazismul pentru Brexit, în opinia lui „un lucru minunat“ pentru Regatul Unit. 

„Cred că ne vom înţelege foarte bine“, a spus Trump, la debutul său pe scena diplomatică internaţională, lăudând, totodată, „relaţia specială“ dintre Washington şi Londra. De asemenea, preşedintele republican a acceptat o invitaţie din partea reginei Elisabeta a II-a de a face o vizită în Regatul Unit, în acest an.

NATO şi Rusia, subiecte sensibile

Theresa May şi Donald Trump, care au susţinut o conferinţă de presă comună, nu au scăpat însă de întrebări privind subiecte sensibile, având în vedere schimbările majore din Marea Britanie şi Statele Unite. 

În discuţie a fost adusă, cum era şi de aşteptat, Alianţa Nord-Atlantică, o temă care a stârnit îngrijorările multor lideri europeni ca urmare a faptului că încă din campania electorală pentru prezidenţiale Trump a sugerat că ţările NATO care nu alocă 2% din PIB pentru apărare ar putea fi lăsate de izbelişte. Însă subiectul a fost abordat doar de Theresa May, notează AFP. 

Premierul britanic a afirmat că noul preşedinte american susţine „100%“ NATO. De cealaltă parte, Trump, care, în urmă cu doar câteva săptămâni, a calificat din nou drept „învechită“ Alianţa Nord-Atlantică, s-a abţinut de la orice comentariu pe marginea acestui subiect.

Nici tema legată de Rusia lui Vladimir Putin nu a lipsit. Întrebată despre atitudinea ce trebuie adoptată faţă de Moscova, şefa guvernului de la Londra a afirmat că sancţiunile impuse Rusiei trebuie să fie menţinute până ce acordul de la Minsk va fi „integral aplicat“. 

La rândul său, noul lider american a apreciat că este „foarte devreme“ pentru a vorbi despre o ridicare a sancţiunilor, dar şi-a reafirmat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile între Casa Albă şi Kremlin.

Londra, în căutare de acorduri comerciale

Totuşi, chiar dacă Theresa May şi Donald Trump s-au angajat să întărească relaţia bilaterală, ei au rămas evazivi cu privire la calendarul şi schiţa unui viitor acord comercial. 

Însă nu la fel au stat lucrurile la Ankara, unde premierul britanic s-a întâlnit, sâmbătă, cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, precum şi cu premierul Binali Yildirim. 

Theresa May Erdogan Guliver GettyImages

Theresa May şi Recep Tayyip Erdogan Foto: Guliver / Getty Images

Astfel, la scurt timp după discuţii, Yildirim a anunţat că Marea Britanie şi Turcia intenţionează să semneze un acord de liber schimb imediat ce britanicii părăsesc blocul comunitar.

Iar Theresa May, care promis că va declanşa până la finele lunii martie procedura de Brexit prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, s-a declarat „mândră“ de faptul că Marea Britanie a fost solidară cu Turcia în demersurile de apărare a democraţiei în contextul  puciului eşuat din 15 iulie 2016, în urma căruia Ankara a declanşat ample operaţiuni de epurare, în cadrul cărora s-au făcut zeci de mii de arestări. 

„Acum este important ca Turcia să îşi apere democraţia prin menţinerea statului de drept şi respectarea drepturilor omului“, a spus May.

La rândul său, Recep Tayyip Erdogan a declarat că în cursul întrevederii cu premierul britanic au fost discutaţi paşii concreţi pe care cele două ţări îi pot face în vederea cooperării în industria de apărare. 

Mai mult, liderul de la Ankara a spus că speră ca valoarea schimburilor comerciale anuale dintre Turcia şi Marea Britanie să crească de la nivelul actual de 14,5 miliarde de euro la 18,7 miliarde de euro.

Merkel şi Hollande pregătesc un răspuns european pentru Trump

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, au discutat vineri despre evoluţiile la nivelul Europei dorite de Germania şi de Franţa, într-un peisaj bulversat instalarea lui Donald Trump la Casa Albă şi de anunţatul Brexit.

Cei doi îşi coordonează poziţiile în vederea summitului din Malta, din februarie, când vor să convingă toate statele membre - mai ales pe cele din Est - că este vital Europa să aplice deciziile luate în comun.

„Europa se confruntă cu provocări interne şi externe care pot fi gestionate numai lucrând împreună“, a spus Merkel, în timp ce Hollande a avertizat cu privire la riscurile generate de amplificarea populismului. 

Preşedintele Franţei a atras, totodată, atenţia că administraţia noului preşedinte american reprezintă o „provocare“' pentru Uniunea Europeană, în special în domeniul comercial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite