Theresa May amână votul din Parlament privind Brexitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Theresa May amână votul final din parlamentul britanic pentru acordul privind Brexitul care trebuia să aibă loc marţi, conform unor surse, scrie The Guardian.

Dacă ştirea va fi confirmată, această decizie va fi văzută ca o recunoaştere a premierului privind faptul că nu va putea fi aprobat acordul în Camera Comunelor.

Biroul şefului parlamentului a confirmat că May va ţine un discurs în faţa Camerei Comunelor despre Uniunea Europeană luni, la ora locală 15:30 (17:30 ora României).

Imediat după May, va ţine un discurs privind mediul de afaceri liderul Camerei Comunelor, Andrea Leadsom, fiind posibil să confirme detaliile amânării. De asemenea, este programat să vorbească şi ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay.

Ştirea amânării a făcut ca lira sterlină să ajungă la cel mai scăzut nivel în ultimele 18 luni.

Luni dimineaţă, May a vorbit cu miniştrii într-o teleconferinţă, după ce ar fi ajuns la concluzia că nu poate săăi facă să se răzgândească un număr suficient  dintre cei 100 de parlamentari conservatori care se opun acordului.

Guvernul britanic şi miniştri importanţi ai declarat în mod repetat că votul nu va fi amânat, pentru a permite parlamentarilor să se concentreze pe vot. Luni dimineaţă, Michael Gove, secretarul de stat al mediului, a declarat că votul va avea loc.

Întrebat la BBC Radio 4 dacă votul „va avea loc 100%”, el a afirmat: „Da. Votul va avea loc”.

 Acordul îi dezamăgeşte atât pe cei mai înflăcăraţi "Brexiteri”, care se tem de o formă de ancorare permanentă la UE, cât şi pe eurofilii care speră însă să mai poată da înapoi.

După primele trei zile de dezbateri în Camera Comunelor, săptămâna trecută, Guvernul conservator ar urma să depună luni şi marţi ultimele eforturi într-o încercare de a-i convinge pe deputaţi de oportunitatea textului, însă şansele de a reuşi par slabe.

Duminică, reprezentanţi ai tuturor taberelor au îndemnat Executivul să-şi revizuiască textul şi să relanseze negocieri cu Bruxellesul, unde Theresa May se duce la sfârşitul săptămânii la un summit european.

Dacă nu are loc o modificare, ”noi suntem hotărâţi să votăm împotrivă (...), la fel ca mulţi colegi”, a ameninţat Nigel Dodds, un deputat din cadrul micului partid nord-irlandez DUP, a cărei susţinere le este indispensabilă conservatorilor în obţinerea majorităţii absolute.

NEGOCIERI, ALEGERI, REFRENDUM?

Boris Johnson, rivalul Theresei May şi fost ministru de Externe, a propus să se pună în balanţă o parte a facturii divorţului pe care o are de achitat Regatul Unit după părăsirea UE, evaluată între 40 şi 45 de miliarde de euro, pe post de levier în noi negocieri.

Îngrijoraţi în faţa perspectivei unui eşec usturător marţi, mai mulţi miniştri au îndemnat-o pe Theresa May să amâne votul, potrivit publicaţiei conservatoare The Spectator.

O respingere a textului o poate expune pe Theresa May unei moţiuni de cenzură, iar astfel unor noi alegeri legislative.

”Votul va avea loc (marţi), pentru că este un acord bun şi singurul acord”, a dat asigurări duminică ministrul Brexitului Stephen Barclay, la BBC, subliniind că o eventuală redeschidere a negocierilor cu UE nu este lipsită de riscuri. ”Francezii, spaniolii şi alţii reclamă (şi ei) mai mult”, a avertizat el.

Anticipând un vot cel puţin complicat, Theresa May a avertizat cu privire la consecinţele pe care ar putea să le aibă o respingere a tratatului. ”Asta ar însemna”, a declarat ea pentru Mail on Sunday, "o gravă incertitudine pentru ţară şi un risc real de a nu avea Brexit sau de a părăsi Uniunea Europeană fără acord”.

Această rîmânere în club, evocată de conducătoare, ar putea să conducă la un nou referendum pe tema UE - o ipoteză exclusă în acest stadiu de Guvern, dar care câştigă teren în regatul Unit şi pe care o respingere a acordului ar putea să o impulsioneze şi mai mult.

PARTIDUL LABURIST, PREGĂTIT SĂ FORMEZE UN GUVERN

Adresându-se mai ales parlamentarilor conservatori pregătiţi să îngroape tratatul, premierul a agitat, de asemenea, ameninţarea unor noi alegeri legislative şi a unei eventuale victorii a lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune din opoziţie.

Laburiştii sunt ”pregătiţi” să formeze un Guvern, a dat asigurări un reprezentant laburist, deputatul Jon Trickett, la Sky News. ”Asta ar putea să se întâmple încă de miercuri dimineaţa, în vederea începerii relansării unor negocieri” cu Bruxellesul, a declarat el.

Britanicii vor studia de altfel cu atenţie hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a stabilit că Regatul Unit poate să renunţe să mai plece din UE.

Curtea, cu sediul la Luxemburg, a fost sesizată de către justiţia scoţiană, care o întreba dacă regatul are dreptul să-şi revoce în mod unilateral iniţiativa retregerii din UE.

Săptămâna trecută, avocatul general a propus - într-un aviz care nu angajează Curtea - să răspundă în mod pozitiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite