Tensiuni între Iran și SUA. Michel avertizează asupra riscului escaladării în Orientul Mijlociu: Refugiații, din nou în atenția UE

0
Publicat:

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat vineri avertismentul cu privire la o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas, pe fondul creşterii tensiunilor şi între SUA şi Iran.

Charles Michel FOTO EPA-EFE
Charles Michel FOTO EPA-EFE

„Suntem cu toţii conştienţi că această situaţie este extrem de periculoasă pentru regiune şi pentru lume”, a spus Michel în marja summitului Consiliului European, la Bruxelles.

Statele Unite au lansat vineri dimineaţa atacuri aeriene asupra a două baze din estul Siriei gestionate de Gardienii Revoluției din Iran, ca răspuns la atacuri ale miliţiilor pro-iraniene.

În același timp, Iranul și Statele Unite se amenință reciproc pe fondul războiului dintre Hamas și Israel izbucnit în urma unui atac de amploare al mișcării islamiste palestiniene.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a avertizat joi, la ONU, că SUA „nu vor fi cruţate de acest foc” dacă Israelul nu pune capăt represaliilor sale împotriva Hamas, în timp ce președintele american Joe Biden i-a transmis un avertisment liderului regimului de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei.

Uniunea Europeană încearcă în mod activ să evite o „escaladare regională ce ar risca să implice Iranul în mod direct sau prin intermediari, ceea ce ar face situaţia mult mai dificilă”, a subliniat Michel, citat de DPA, potrivit Agerpres.

Liderii UE cer „coridoare umanitare” în Gaza și o conferință internațională de pace

Reuniți joi și vineri la Bruxelles, liderii europeni şi-au exprimat „îngrijorarea” cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare în Gaza şi au cerut stabilirea de „coridoare umanitare” şi „pauze” pentru a răspunde nevoilor umanitare.

„Consiliul European îşi exprimă cea mai profundă îngrijorare cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi solicită accesul umanitar continuu, rapid, sigur şi nestingherit (...) pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie prin toate mijloacele necesare, inclusiv prin coridoare şi pauze pentru nevoi umanitare”, indică un text publicat după reuniunea de joi, fără a detalia sensul exact al acestor „pauze”.

Într-o declaraţie în 19 puncte, adoptată după cinci ore de discuţii, Cei 27 subliniază, de asemenea, că UE este în favoarea organizării unei „conferinţe internaţionale de pace” care să aibă loc „în curând”.

Cei 27 de lideri de stat din UE reafirmă, de asemenea, „dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional” și îşi reiterează apelul către Hamas pentru „eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”.

UE, noi termeri pe tema unei crize a refugiaților

Totodată, mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele consecinţe ale războiului dintre Israel şi Hamas, temându-se de o situaţie similară crizei refugiaţilor din 2015.

Această problemă este monitorizată îndeaproape de cele 27 de state membre, într-un moment în care UE găzduieşte aproximativ patru milioane de refugiaţi ucraineni, iar creşterea numărului de cereri de azil exercită presiuni asupra capacităţilor de primire ale multor ţări, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Acest conflict va fi cu siguranţă însoţit de un alt val mare de imigraţie ilegală”, a atras atenţia deja premierul polonez în exerciţiu, Mateusz Morawiecki, al cărui cabinet a dus o politică anti-migranți.

Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea în special cu privire la extinderea conflictului în Liban și a declarat că speră că UE va fi „pregătită să răspundă la această problemă” şi să ajute „statele din prima linie”, aşa cum este ţara sa.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a insistat asupra acestui risc. „Dacă există o prelungire (a conflictului dintre Hamas și Israel, n. red.), trebuie să ne gândim la refugiaţi, cum ar fi la cei sirieni din Liban”, a spus ea.

„Este o realitate care ne-ar putea aduce înapoi la o situaţie pe care am experimentat-o deja. 2015 ne-a arătat ce s-ar putea întâmpla într-un scenariu sau altul”, a adăugat Metsola.

Propunere de parteneriat strategic cu Egiptul

În 2015, Europa a fost luată prin surprindere de un aflux de refugiaţi, în principal sirieni, cauzat de o acutizare a conflictului din această ţară, dar şi de o deteriorare a condiţiilor de viaţă în taberele de refugiaţi sirieni din Turcia, Liban şi Iordania, notează AFP.

Libanul, în prezent cufundat într-o criză politică şi economică profundă, are cel mai mare procent de refugiaţi pe cap de locuitor din lume. Aproape 800.000 de refugiaţi sirieni sunt înregistrați de ONU în Liban.

Într-o scrisoare adresată liderilor celor 27 de state membre înaintea Consiliului European de toamnă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea stabilirii unui „parteneriat strategic” cu Egiptul, inclusiv pentru combaterea migraţiei ilegale în UE, după modelul celui convenit cu Tunisia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite