Iranul amenință din nou: SUA „nu vor fi cruțate de acest foc”. Pentagonul a atacat baze ale Gardienilor Revoluției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul și Statele Unite se amenință reciproc pe fondul războiului dintre Hamas și Israel izbucnit în urma unui atac de amploare al mișcării islamiste palestiniene.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a avertizat joi, la ONU, că SUA „nu vor fi cruţate de acest foc” dacă Israelul nu pune capăt represaliilor sale împotriva Hamas, în timp ce președintele american Joe Biden i-a transmis un avertisment liderului regimului de la Teheran și a ordonat o ripostă cu bombardamente asupra unor poziții iraniene din Siria.

„Le spun deschis oamenilor de stat americani, care gestionează acum genocidul în Palestina, că nu salutăm (o) extindere a războiului în regiune. Dar dacă genocidul din Gaza continuă, ei nu vor fi cruţaţi de acest foc”, a declarat ministrul iranian în cadrul unei reuniuni a celor 193 de ţări membre ale Adunării Generale a ONU, convocată de grupul ţărilor arabe.

Israelul a jurat să elimine Hamas, care controlează Fâşia Gaza, ca represalii la atacul din 7 octombrie, în urma căruia 1.400 de persoane au fost ucise şi sute au fost luate ostatice.

Israelul a lovit Gaza din aer, a instituit un asediu total şi pregăteşte o invazie terestră. Hamas susţine că peste 7.000 de persoane au fost ucise în teritoriul pe care îl controlează, dar această cifră nu poate fi verificată din surse independente.

Iranul este una dintre puţinele ţări care nu a condamnat atacul Hamas asupra Israelului, iar ministrul Amirabdollahian a explicat din nou de ce nu intenţionează să o facă: „Operaţiunea Al Aqsa a fost doar o reacţie la ocupaţia şi agresiunea împotriva palestinienilor ca răspuns la crimele sioniste. În conformitate cu dreptul internaţional, rezistenţa la agresiune şi ocupaţie, chiar şi cu arme, este inerentă drepturilor legitime ale palestinienilor şi ale oricărei naţiuni”.

Biden, mesaj către Khamenei

De cealaltă parte, liderul de la Casa Albă i-a adresat un mesaj ayatollahului Ali Khamenei, prin care îl avertizează împotriva oricărui atac asupra trupelor americane care ameninţă să extindă războiul în curs dintre Israel şi Hamas.

„A fost trimis un mesaj direct. Nu voi merge mai departe”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Pe de altă parte, armata americană a efectuat joi lovituri împotriva a două unităţi folosite de Gardienii Revoluţiei din Iran şi „grupuri afiliate” în estul Siriei, a anunţat șeful Pentagonului, Lloyd Austin.

„Aceste lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie sunt o ripostă la o serie de atacuri în curs de desfăşurare şi în cea mai mare parte eşuate împotriva personalului american din Irak şi Siria de către miliţii susţinute de Iran”, a declarat Austin, citat într-un comunicat.

Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de la lansarea atacului Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie. Statele Unite consideră că Iranul este răspunzător de creşterea numărului de astfel de lovituri în Irak şi Siria.

SUA, pregătite de evacuarea cetățenilor lor din Liban și Israel

În contextul acestor tensiuni, SUA s-ar pregăti să-şi evacueze cetăţenii din Liban şi Israel. Potrivit ziarului elen Kathimerini, numeroase avioane de transport ale Forţelor Aeriene ale SUA au fost reperate joi în partea militară a Aeroportului Chania, pe Insula Creta.

Kathimerini a publicat, de asemenea, o fotografie a aeroportului în care se văd aeronave americane, cum ar fi avioanele de alimentare aeriană C-130, C-17 şi KC-135.

Departamentul de Stat al SUA estimează că aproximativ 600.000 de cetăţeni americani se aflau în Israel, iar alţi 86.000 se crede că se aflau în Liban în data de 7 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a negat că există în prezent „eforturi active” pentru evacuarea cetăţenilor americani din regiune în afară de zborurile charter.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite