Telegram, în vizorul autorităţilor germane după deconspirarea unui grup de antivaccinişti: Pregăteau o „crimă violentă care ameninţă statul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aplicaţia de mesagerie Telegram a intrat în vizorul autorităţilor germane după apariţia unor informaţii că este folosită de antivaccinişti pentru a se regrupa şi a formula ameninţări cu moartea la adresa unor decidenţi politici.

Un nou caz de ameninţări cu moartea la adresa unui politician zguduie Germania. Conform postului ZDF, circa 100 de antivaccinişti din landul Saxonia (est) şi-au găsit un mediu favorabil de regrupare şi mobilizare pe aplicaţia de mesagerie criptată Telegram, folosind-o atât pentru a împărtăşi idei conspiraţioniste, cât şi pentru a organiza întâlniri secrete. În opinia lor, mass-media minte şi face propagandă în favoarea suprimării libertăţii individuale. O persoană din acest grup a spus că s-a şi înarmat şi că şi-a procurat muniţie. Printre mesaje figurează şi ameninţări cu moartea la adresa conducătorului landului, Michael Kretschmer, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi favorabil vaccinării anti-COVID-19.

Informaţiile, făcute publice pe 7 decembrie, au fost obţinute în urma infiltrării unor jurnalişti ai postului în cadrul acestui grup. La o zi de la publicarea reportajului ZDF, o anchetă a fost deschisă sub suspiciunea că se făceau planuri pentru o „crimă violentă gravă care ameninţă statul”. 

Mesaje audio îndeamnă oamenii să se opună, „dacă este necesar, cu arme” măsurilor anti-COVID-19 în vigoare, vizându-i pe responsabilii politici, în special pe Kretschmer. Erau „uniţi prin opoziţia lor faţă de vaccin, faţă de stat şi faţă de politica sanitară actuală”, potrivit Parchetului din Dresda.

„Declaraţiile unor membri ai grupului lăsau să se înţeleagă că ei ar putea fi în posesie de arme reale şi de arbalete”, a precizat poliţia într-un comunicat.

Miercuri dimineaţă, Direcţia de Investigaţii Criminale din Saxonia, asistată de forţele speciale de intervenţie, au întreprins o operaţiune la mai multe locaţii din Dresda în cadrul acestei anchete. Poliţia nu a precizat dacă au fost efectuate arestări.

O puternică mişcare antirestricţii sanitare este prezentă în Germania de la începutul pandemiei. Ea se manifestă în special în Saxonia (fosta Republică Democrată Germană), unul dintre cele mai afectate landuri de actuala creştere a numărului de contaminări şi unde rata de vaccinare anti-COVID-19 este sub media naţională.

La începutul acestei luni, persoane ce se opun restricţiilor anti-COVID-19 s-au adunat, cu torţe şi cu fluiere, în faţa domiciliului ministrului Sănătăţii din Saxonia, suscitând indignarea clasei politice.

În contextul celui de-al patrulea val al pandemiei, unul destul de violent, Guvernul german a decis să înăsprească restricţiile, vizând mai ales persoanele nevaccinate, cărora le este deja interzis accesul în majoritatea locurilor publice, restaurante şi magazine neesenţiale.

Numărul celor care se opun măsurilor sanitare şi care sunt înclinaţi spre violenţă s-ar situa între 15.000 şi 20.000 în Germania, a estimat marţi Sebastian Fiedler, un expert în probleme de securitate din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD), aflat la guvernare.

Noul ministru al Justiţiei, liberalul Marco Buschmann, a declarat luni într-un interviu acordat pentru postul ARD că statul ar trebui să intervină în vederea stopării mesajelor difuzate pe Telegram.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite