Țările baltice cer înființarea unui tribunal special pentru judecarea crimelor comise de Rusia în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările baltice - Estonia, Letonia și Lituania, foste republici sovietice devenite membre UE la câțiva ani după obținerea independenței - au cerut vineri înfiinţarea unui tribunal special pentru judecarea „crimelor de agresiune" comise de Rusia împotriva Ucrainei.

Gropi în Irpin, lângă Kiev FOTO EPA-EFE
Gropi în Irpin, lângă Kiev FOTO EPA-EFE

Cererea, lansată inițial de Ucraina, a fost făcută în a doua zi a summitului Consiliului European, care reuneşte, la Bruxelles, liderii celor 27 de ţări membre UE, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Trebuie neapărat să discutăm despre răspunsul legal la crimele de agresiune care au fost comise şi despre înfiinţarea unui tribunal special pentru a-i urmări în justiție pe cei care se fac vinovaţi”, a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas.

„Crimele de război ţin de competenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), dar crimele de agresiune pot fi judecate doar de un tribunal special şi cred că Uniunea Europeană ar putea fi un lider în acest sens”, a afirmat premierul eston.

„L-am auzit ieri pe preşedintele ucrainean vorbind despre acte teroriste comise de Rusia în Ucraina”, a subliniat ea, la o zi după intervenţia lui Volodimir Zelenski prin videoconferinţă la summitul şefilor de stat şi de guvern din UE.

Premierul leton Krisjanis Karins a îndemnat Europa să rămână unită „pentru a sprijini Ucraina, nu doar pentru a condamna (verbal, n. red.) Rusia” şi „să înceapă să lucreze în vederea înfiinţării unui tribunal pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocităţile pe care le comite în prezent în Ucraina”.

La începutul acestei luni, Estonia, Letonia și Lituania au lansat un apel către UE să ajute Ucraina la înființarea unei instanțe „complementare” CPI.

Republica Cehă, care exercită în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, s-a pronunţat de asemenea în favoarea creării unui tribunal special, după descoperirea a sute de trupuri îngropate în apropiere de Izium, oraş din estul Ucrainei eliberat de armata locală după câteva luni de ocupație rusească.

Însă cele 27 de state membre UE nu au o poziţie comună cu privire la crearea unei astfel de instanţe speciale, pe care Volodimir Zelenski a solicitat-o în mod repetat.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a apreciat săptămâna trecută că trebuie „mai întâi să fie utilizate la maximum toate instrumentele existente”, și anume serviciile procurorului general ucrainean, investigaţiile efectuate de 14 state membre şi anchetele CPI.

El a cerut de asemenea conducerii de la Kiev „să ratifice Statutul de la Roma” și „să participe oficial la CPI” pentru a „dezbate apoi alte eventuale soluţii”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite