Țara care vrea să-și modernizeze buncărele antiatomice. „Trebuie să le întreținem și să ne asigurăm că sunt funcționale”

0
Publicat:

Elveția dorește să își reconsolideze buncărele antiatomice învechite, în contextul incertitudinii globale sporite.

Buncăr din Elveția/FOTO: Flickr Kecko
Buncăr din Elveția/FOTO: Flickr Kecko

În următorii ani, Confederația (elvețiană) dorește să elimine unele dintre excepțiile de la normele actuale și să actualizeze unele dintre adăposturile mai vechi”, a declarat pentru Reuters Louis-Henri Delarageaz, comandantul protecției civile pentru cantonul Vaud, conform Reuters.

Potrivit unei legi din 1963, fiecare cetățean are dreptul la un loc într-unul din adăposturile antiatomice, inclusiv străinii sau refugiații.

Pentru a se asigura că Elveția va face față unui conflict armat, Guvernul țării a lansat consultări în octombrie și plănuiește să modernizeze vechile stucturi în valoare de 250 de milioane de dolari.

Aceasta nu înseamnă că ne pregătim pentru un conflict - nu acesta este mesajul - dar avem o rețea de adăposturi și trebuie să le întreținem și să ne asigurăm că sunt funcționale”, a adăugat Delarageaz

În satul Bercher din cantonul Vaud, ofițerii de protecție civilă au realizat o inspecție la un buncăr aflat sub un bloc de apartamente, unde au sesizat mai multe probleme. În primul rând, ușa adăpostului nu a putut fi sigilată, iar  un tunel de evacuare plin de pânze de păianjen a dus la o gură de vizitare adâncă, fără scară.

Propietarul va avea astfel un an la dispoziție pentru a remedia problemele, altfel va fi nevoit să  plătească 900 de dolari pentru locul fiecărui rezident într-un adăpost public.

Elveția s-a declarat neutră în 1815. Țara a fost ocupată în secolul XVIII de Franța, iar în al Doilea Război Mondial a fost lovită de bombardamente aeriene.

Delarageaz a declarat că biroul său a primit o creștere a numărului de apeluri de la locuitori îngrijorați cu privire la adăposturi după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

„Dintr-o dată... am fost într-adevăr extrem de căutați de oameni care doreau să știe: unde sunt adăposturile, unde este locul meu, adăpostul meu este gata?”, a spus el, adăugând că cererile pentru un loc din partea cetățenilor francezi a trebuit să fie refuzate. 

În canton se află 350 de buncăre, unele comunitare, iar alții au adăposturi private.

În apropiere se află un centru de comandă subteran, un spital subteran cu o sală de operații și dușuri de decontaminare și un buncăr pentru protejarea operelor de artă. „În Elveția suntem prevăzători”, a declarat Delarageaz.

„Există un dicton latin care spune: «Dacă vrei pace, pregătește-te de război».”

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite