Video Sute de mii de peşti morţi au acoperit apele unui port turistic din Grecia în urma inundaţiilor

0
Publicat:

Autorităţile din Grecia adună sute de mii de peşti morţi care s-au revărsat săptămâna aceasta într-un port turistic din oraşul Volos (centru) după ce au fost dislocaţi din habitatele lor de apă dulce în timpul inundaţiilor de anul trecut.

Peștii morți au acoperit apele portului într-o pătură argintie, iar mirosul fetid a alarmat rezidenţii şi autorităţile locale, care s-au grăbit să le colecteze înainte să ajungă la restaurantele şi hotelurile din apropiere, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Se întinde pe kilometri. Nu e doar de-a lungul coastei, ci şi în centrul golfului Pagasetic”, a declarat, pentru Reuters, Stelios Limnios, membru al consiliului municipal, referindu-se la zona din largul oraşului Volos, a cărui coastă este presărată cu locuinţe de vacanţă.

Miercuri, vasele de pescuit colectau peştii cu ajutorul plaselor şi îi aruncau apoi în remorcile camioanelor. Peste 40 de tone de peşti au fost adunate în ultimele 24 de ore, potrivit autorităţilor elene.

Mirosul este insuportabil, a spus primarul din Volos, Achilleas Beos, care, cu prilejul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, a învinuit Guvernul de la Atena că nu rezolvă problema înainte ca mirosul să ajungă în oraş.

Edilul a mai spus că peştii intraţi în putrefacţie ar putea provoca un dezastru de mediu pentru alte specii din zonă.

Când peştii au ajuns în mare, apa sărată i-a ucis

Potrivit experţilor, problema e cauzată de inundaţiile istorice produse anul trecut şi care au afectat câmpia Thessaly, aflată mai la nord, precum şi râuri şi lacuri. Nu a fost instalată o plasă la gura de vărsare a râului către Volos, au spus ei. Când peştii au ajuns în mare, apa sărată i-a ucis.

„Nu au făcut ceea ce era evident, să instaleze o plasă de protecţie”, a spus primarul Beos, referindu-se la serviciile guvernamentale.

Procurorii locali au dispus o investigaţie.

Dezastrul este cel mai recent dintr-o serie de efecte produse de vremea extremă în Grecia şi pe care oamenii de ştiinţă le asociază cu schimbările climatice, printre care temperaturi ridicate şi ploi imprevizibile, care au provocat incendii de vegetaţie şi inundaţii.

„Acum este prea târziu”

Dimosthenis Bakoyiannis, de 33 de ani, care deţine un restaurant pe plajă la o distanţă de 10 kilometri de Volos, a spus că cifra de afaceri i-a scăzut cu 80% vara aceasta întrucât puţini turişti au dorit să-i viziteze restaurantul după acele inundaţii.

Închiderea barierei acum nu mai este de folos. Acum este prea târziu, sezonul turistic s-a terminat”, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite