„Sunt mai mulți trădători în Rusia”. Secretul loviturilor ucrainene cu drone pe teritoriul Rusiei

0
Publicat:

Războiul aerian dintre Rusia și Ucraina este exploziv la propriu și la figurat. Dar dincolo de dimensiunea concretă, se duce și o bătălie psihologică și informațională. Ambele părți sunt angajate într-un flux continuu de declarații publice și videoclipuri dramatice pretinzând lovirea unor ținte și provocarea de daune celeilalte părți, relatează Kyiv Independent.

image

Există, de asemenea, și problema de a ține țintele critice ascunse de inamic.

Săptămâna trecută, au apărut imagini care arată o flotă de drone, probabil ucrainene, bâzâind în toiul nopții înainte de a lovi o instalație industrială între Moscova și Kazan. Videoclipul, distribuit inițial de presa locală, a fost deja șters – o altă victimă colaterală într-o bătălie pentru informațiile ce definesc proporțiile și natura unui atac.

Informațiile despre loviturile în adâncime – țintirea, loviturile și dronele și rachetele care le efectuează – sunt obiectul unei lupte constantă pentru informații. Unul dintre militarii care duce această bătălie pentru Direcția Principală de Informații este generalul de brigadă Iuri Șcihol.

Mașina de cenzură a Rusiei este mult mai agresivă decât cea a Ucrainei, a declarat acesta pentru Kyiv Independent într-un interviu, explicând că asta face mai ușor de ascuns victoriile Ucrainei.

„Ei ascund orice lovitură de succes le stă în putință. În timp ce practic toate loviturile lor asupra noastră sunt cunoscute, ar trebuie să adunăm loviturile noastre cunoscute asupra lor și să înmulțim acest număr cu doi. Și apoi, dacă facem comparație între numărul de drone și numărul de lovituri reușite, dronele noastre sunt utilizate cu mult mai mare eficiență”.

Marele avantaj al Rusiei, explică el, este arsenalul masiv de apărare aeriană. În schimb, marele dezavantaj este mărimea Rusiei.

„Nu există nicio cantitate de echipament care să poată proteja întreaga Rusie”

„Au un mare plus – dispun de o mulțime de apărări. Dar au și un mare minus – un teritoriu uriaș. Nu există nicio cantitate de echipament care să poată proteja toată Rusia", spune Șcihol. „Cu siguranță îi depășim în precizie”.

Din cauza secretului și a războiului informațional din jurul atacurilor aeriene, este imposibil de confirmat în mod independent numărul total de lovituri reușite de o parte sau de alta, cu atât mai puțin gradul de pagube. Însă Ucraina adună victorii vizibile în ultima vreme.

Succesele ucrainene recente notabile au inclus ținte precum „Fiber Optic Systems”, cel mai mare producător de fibră optică din Rusia, și o fabrică masivă de explozivi la est de Moscova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat recent că racheta „Neptun", o rachetă de croazieră de fabricație internă, a zburat 3.000 de kilometri pe teritoriul Rusiei.

Ucrainenii primesc informații din Rusia

Dincolo de îmbunătățirile aduse dronelor ucrainene din 2022 încoace, ofițerul ucrainean explică că dronele destinate loviturilor în adâncime, în special, sunt tot mai bune, iar asta se datorează în mare măsură informațiilor. Mai exact, HUR găsește mai mulți ruși dispuși să ajute Ucraina, până la punctul în care Ucraina are acces la coordonate situate tot mai adânc în interiorul Rusiei, potrivit lui Șcihol.

„Primul aspect este calitatea sistemelor de ghidare care sunt situate pe teritoriul lor, din care se poate deduce că există mult mai mulți trădători pe pământul lor decât pot recruta în Ucraina”, explică el.

„În Ucraina, acestea sunt incidente izolate și vedem, conform SBU (Serviciul de Securitate al Statului), că nu sunt atât de multe. Dar judecând după eficacitatea dronelor noastre, se poate deduce că au mult mai mulți trădători din cauza cărora să-și facă griji, întrucât crește numărul celor care instalează sistemele speciale ce ghidează dronele noastre."

El a refuzat să ofere detalii cu privire la echipamentul care ghidează aceste lovituri adânci pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, producția ucraineană se confruntă în mod constant cu limite în ceea ce privește componentele de ultimă generație, cum ar fi sistemele de ghidare inerțială și antenele CRPA, care pot ghida o dronă sau o rachetă chiar și prin zone saturate de război electronic.

Rusia are mai mulți producători autohtoni, inclusiv Kometa, a cărei CPRA ghidează bombele rusești prin teritoriul ucrainean. Aliații Rusiei, în special China, vând Moscovei electronice de ultimă generație, cum ar fi sistemele avansate de ghidare, adesea prin redirecționarea componentelor de origine occidentală.

Cu toate acestea, ofițerul ucrainean spune că atunci când vine vorba de lovituri în adâncime, jocul Rusiei a stagnat în mare parte.

„Dacă în 2022 Shahed a fost considerat vârful aviației fără pilot, astăzi, drona e practic neschimbată, mai ales legat de navigație și ghidare."

Fabricile din Rusia produc acum drone Shahed la scară largă, cu roiuri de cel puțin câteva zeci care sunt lansate în Ucraina aproape în fiecare noapte.

Deși susține că progresul actual al atacurilor ucrainene de adâncime până la 3.000 de kilometri este mai mult o victorie pentru serviciile de informații decât pentru inginerie, Șcihol a spus că progresele tehnice în producția de drone ucrainene sunt uriașe prin comparație cu 2022.

„Soldații au început să ne contacteze, spunând că avem nevoie de Mavics, doar Mavics. Nimeni pe atunci nu spunea nimic despre dronele FPV, despre dronele cu rază lungă de acțiune, despre echipamentele de supraveghere", a spus Șcihol, referindu-se la cvadoptterele comerciale omniprezente pe câmpul de luptă.

Astăzi, el indică o listă mult mai lungă de drone produse local. „Eficacitatea dronelor ucrainene Vampir, Nemesis și Kashans – nu există comparație, deoarece nimeni altcineva de pe pământ nu face astfel de drone”, referindu-se la tipul de drone grele de atac, multe din ele echipate cu viziune termică pentru raiduri nocturne.

La începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Șcihol se afla la cârma Serviciului Special de Comunicații de Stat (SSCS), o ramură a Serviciului de Securitate de Stat, care a devenit independent și reconfigurat pentru apărarea cibernetică modernă în 2006.

Analoagă Agenției de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii din SUA, SSCS a fost responsabilă pentru cumpărarea de drone în 2022. Ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, a desfășurat o campanie internațională de donații mediatizată și de succes.

Unul dintre primii oficiali de rang înalt care a recunoscut valoarea dronelor ieftine pe frontul ucrainean la acea vreme, Fedorov a direcționat partea militară a acelor campanii de strângere de fonduri către „Armata dronelor” un fond gestionat nu de Ministerul Apărării, ci de SSCS, pe care Fedorov l-a coordonat semi-oficial.

Aranjamentul nu a fost lipsit de controverse. În decembrie, cabinetul de miniștri al Ucrainei l-a deposedat fără ceremonii pe Fedorov de autoritatea sa semi-formală asupra SSCS – o mișcare despre care observatorii de la acea vreme au susținut că a fost rezultatul unei lupte pentru putere cu Andri Iermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite