Stoltenberg prezintă concluziile summitului NATO: Vom ajuta armata Ucrainei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat la finalul summitului extraordinar al alianţei consacrat conflictului din Ucraina, că liderii NATO au fost de acord să pună la dispoziţie sprijin suplimentar Ucrainei şi că au fost aprobate patru noi grupuri de luptă inclusiv în România.

„Astăzi, liderii NATO au căzut de acord asupra faptului că trebuie să continuăm să asigurăm sprijin pentru Ucraina. (...) Vom întări apărarea aliată, liderii au aprobat detaşarea celor patru noi batalioane în Bulgaria, Ungaria, Romania şi, Slovacia acestea se adaugă celor care existau deja, aşa că avem opt batalioane multinaţionale acum de la Marea Baltică la Marea Neagră. În întreaga Europă sunt 100.000 de militari americani care  sprijină eforturile NATO”, a declarat Stoltenberg joi după amiază, la finalul summit-ului extraordinar al NATO.

Acesta a explicat că, la summit-ul extraordinar de joi, liderii statelor membre ale NATO au căzut de acord asupra faptului că este nevoie de o „resetare” privind termenii apărării, în faţa unei noi realităţi.

„Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja şi pentru a apăra securitatea populaţiilor noastre şi fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru faţă de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Ca răspuns la acţiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfăşurat elemente ale Forţei de Răspuns NATO şi am plasat 40.000 de soldaţi pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene şi navale importante, sub comanda directă a NATO, susţinută de dislocarea naţională a Aliaţilor. De asemenea, înfiinţăm patru grupuri de luptă multinaţionale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia”, se arată în declaraţia adoptată la finalul summitului NATO.

Aliaţi îi transmit lui Putin „să oprească imediat acest război şi să retragă forţele militare din Ucraina şi facem apel la Belarus să pună capăt complicităţii sale”.

„Rusia ar trebui să respecte Hotărârea din 16 martie a Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU şi să suspende imediat operaţiunile militare. Atacul Rusiei asupra Ucrainei ameninţă securitatea globală. Atacul său asupra normelor internaţionale face lumea mai puţin sigură. Retorica de escaladare a preşedintelui Putin este iresponsabilă şi destabilizatoare”, transmit liderii NATO. 

NATO condamnă atacurile Rusiei „asupra civililor, inclusiv femeilor, copiilor şi persoanelor aflate în situaţii vulnerabile.”

„Vom lucra cu restul comunităţii internaţionale pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru încălcările dreptului umanitar şi internaţional, inclusiv crimele de război. Suntem profund îngrijoraţi de riscul crescut de violenţă sexuală şi trafic de persoane. Îndemnăm Rusia să permită accesul umanitar rapid, sigur şi nestingherit şi trecerea în siguranţă pentru civili şi să permită livrarea ajutorului umanitar către Mariupol şi alte oraşe asediate. De asemenea, condamnăm atacurile împotriva infrastructurii civile, inclusiv a celor care pun în pericol centralele nucleare. Vom continua să contracarăm minciunile Rusiei cu privire la atacul său asupra Ucrainei”, se arată în declaraţie.

 „Orice utilizare de către Rusia a unei arme chimice sau biologice ar fi inacceptabilă şi ar avea consecinţe grave”, mai transmit liderii NATO.

NATO îndeamnă la negocieri de pace şi cere Rusiei „să se angajeze în mod constructiv în negocieri credibile cu Ucraina pentru a obţine rezultate concrete, începând cu o încetare durabilă a focului şi mergând către o retragere completă a trupelor sale de pe teritoriul ucrainean.”

Liderii NATO au şi un mesaj de susţinere şi pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi precizează că NATO îşi intesifică sprijinul pentru Ucraina.

„Aliaţii NATO vor continua să ofere asistenţă în domenii precum securitatea cibernetică şi protecţia împotriva ameninţărilor de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară. Aliaţii NATO oferă, de asemenea, sprijin umanitar extins şi găzduiesc milioane de refugiaţi”, se arată în document.

În legătură cu o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, aliaţii au transmis că „ne reafirmăm angajamentul faţă de Politica Uşilor Deschise a NATO în temeiul articolului 10 din Tratatul de la Washington.”

Declaraţia adoptată la finalul summitului, face trimitere şi la China: „Facem apel la toate statele, inclusiv Republica Populară Chineză (RPC), să susţină ordinea internaţională, inclusiv principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale, aşa cum sunt consacrate în Carta ONU, să se abţină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel şi de la orice acţiune care ajută Rusia să eludeze sancţiunile. Suntem îngrijoraţi de comentariile publice recente ale oficialilor din RPC şi solicităm Chinei să înceteze amplificarea naraţiunilor false ale Kremlinului, în special asupra războiului şi asupra NATO, şi să promoveze o soluţionare paşnică a conflictului.”

„Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o provocare fundamentală pentru valorile şi normele care au adus securitate şi prosperitate tuturor de pe continentul european. Alegerea preşedintelui Putin de a ataca Ucraina este o greşeală strategică, cu consecinţe grave şi pentru Rusia şi poporul rus. Rămânem uniţi şi hotărâţi în hotărârea noastră de a ne opune agresiunii Rusiei, de a ajuta guvernul şi poporul Ucrainei şi de a apăra securitatea tuturor Aliaţilor”, transmit liderii NATO, în finalul declaraţiei adoptate la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite