Alegerile de luna viitoare, test pentru democrația din Bulgaria. Un oligarh sancționat internațional are șanse să câștige alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile din Bulgaria de luna viitoare se rezumă la rolul unui mogul media, sancționat de Marea Britanie și SUA și la capacitatea acestuia de a submina fragila democrație a națiunii. Pentru criticii săi - în special cei din partidele reformiste și anticorupție - magnatul media și deputatul Delian Peevski a ajuns să personifice statul capturat al Bulgariei, în care oligarhi din umbră, spioni și bande de infractori și-au înfășurat tentaculele în jurul unor instituții cheie din țara membră UE și NATO, scrie Politico.

Boiko Borissov și Delian Peevski FOTO BTA
Boiko Borissov și Delian Peevski FOTO BTA

Lupta pentru cine controlează sistemul judiciar și serviciile de spionaj este esențială pentru viitorul democrației bulgare. O nemulțumire de lungă durată a militanților anticorupție este că serviciile de securitate și instanțele sunt folosite pentru șantaj și că niciun naș mafiot de frunte nu a fost condamnat vreodată.

Nikolai Denkov, prim-ministru până luna trecută, îl descrie pe Peevski - sancționat de SUA și Marea Britanie - ca fiind „cel mai mare rău” care s-a abătut asupra națiunii balcanice de 6,5 milioane de locuitori.

Nu este de mirare, așadar, că una dintre principalele bătălii politice din jurul alegerilor din 9 iunie se bazează pe influența lui Peevski asupra instanțelor și serviciilor de securitate. Hristo Ivanov, liderul partidului „Da, Bulgaria”, susține că alegerile trebuie să rupă influența lui Peevski și avertizează că este în joc „funcționarea Republicii”.

Cu toate acestea, înfrângerea lui Peevski nu este o chestiune ușoară.

Fostul prim-ministru Kiril Petkov, din partea partidului anticorupție „Noi continuăm schimbarea”, a vorbit cu POLITICO în ziua lansării campaniei sale la Sofia, și era clar că tocmai a dat peste obstacol „Peevski“.

Gesticulând lângă fereastra biroului său de campanie, el a vorbit la telefon cu un reprezentant al unei companii de panouri publicitare care a refuzat să agațe o serie de afișe pe care tocmai le comandase.

„Cum adică nu puteți?”, a spus Petkov. „V-am plătit pentru 500 de afișe”.

Problema era caricatura de pe afișul de campanie: Peevski reprezentat ca un fotbalist-porc cu obraji roșii și un picior pe un dovleac.

„Dovleacul” este porecla fostului prim-ministru Boiko Borissov, al cărui partid de centru-dreapta GERB conduce confortabil sondajele.

(Dovleacul este un argo bulgar pentru un cap mare, dar gol.) Cu avertismentul „Acesta este cine câștigă dacă nu votezi” mesajul a fost clar: Peevski îl are pe Borissov sub cizma.

Problema lui Petkov este că nimeni nu vrea să supere un broker de putere a cărui influență este omniprezentă în mass-media, inclusiv în sectorul publicității.

Sensibilitatea față de afișe a crescut din nou marți, 28 mai, când GERB a făcut lobby cu succes asupra comisiei electorale pentru a forța să dea jos afișele „Noi continuăm schimbarea” care prezentau fotografii ale lui Borissov și Peevski, prezentându-le la fel de eficient ca și alegerea pentru prim-ministru.

Controversatul fost premier Borissov conduce în sondaje

GERB a lui Borissov este în prezent lider în sondaje, cu aproximativ 27 la sută din voturi . Peevski – deși el însuși nu este musulman – conduce acum partidul etnic turc din Bulgaria, DPS, creditat cu aproximativ 15% din voturi. Cei doi bărbați sunt văzuți ca aliniați politic în campania electorală, dar marea întrebare este care dintre ei este cu adevărat șeful și cine va conduce țara dacă reușesc să pună laolaltă o coaliție după alegeri. Revenirea în funcția de premier pentru fostul pompier și bodyguard Borissov este departe de a fi imposibilă.

Există o înțelegere subțire și încastrată între Borissov și Peevski, și anume că Peevski are un control semnificativ asupra sistemului judiciar și a serviciilor de securitate, iar Borissov are păcate vechi de care se teme [că vor fi pedepsite] dacă vor exista instanțe și procurori care să funcționeze cu adevărat”, a declarat Petkov. „Deci Borissov aduce voturile, iar Peevski garantează că instituțiile actuale nu prezintă riscuri”.

Frustrarea publică față de corupție este profundă, iar furia față de Borissov și Peevski a ajutat la alimentarea protestelor masive împotriva mafiei din 2020. Cu toate acestea, provocarea pentru reformatori este că atât GERB, cât și DPS se pot baza pe blocuri de vot stabile datorită mituirii alegătorilor, rețelelor de patronaj și fiefurilor regionale, unde oamenii simt că locurile lor de muncă depind de primari și alți oficiali din partide.

Atât Borissov, cât și Peevski sunt prudenți în ceea ce privește declararea publică a unei alianțe, dar contururile unei înțelegeri sunt în curs de a fi trasate. Departamentul de presă al DPS a emis un comunicat vesel - cu eticheta „Promis și livrat!” - despre modul în care cei doi au cooperat cu succes pentru a garanta locuri de muncă pentru lucrătorii din energie și mineri. De asemenea, Borissov i-a luat apărarea lui Peevski la atacurile lui Denkov.

În plus, Borissov este sincer cu privire la aritmetica politică a țării, menționând că un grup numeric fiabil de alegători turci și alți alegători musulmani este exact motivul pentru care are sens să se alieze cu Peevski. „Am lucrat întotdeauna cu DPS de-a lungul anilor, deoarece ei fac parte din sistem”, a declarat el, potrivit Agenției Telegrafice Bulgare (BTA).

Totuși, într-un joc clasic de fumigene politice, Peevski susține că nu este un susținător automat al revenirii lui Borissov la putere. „Cine a spus că Borissov trebuie neapărat să guverneze?”, a glumit magnatul, încercând din nou să proiecteze ideea că el este cel care conduce duo-ul - cu cizma pe dovleac, așa cum ar fi descris afișul lui Petkov.

Delian Peevski, mogul media care controlează sistemul judiciar și serviciile secrete

Lupta pentru cine controlează sistemul judiciar și serviciile de spionaj este esențială pentru lupta pentru viitorul democrației bulgare. O nemulțumire de lungă durată a militanților anticorupție este că serviciile de securitate și instanțele sunt folosite pentru șantaj și că niciun naș mafiot de frunte nu a fost condamnat vreodată. Denkov spune că țara se confruntă acum cu a șasea rundă de alegeri generale în trei ani deoarece Peevski a subminat încercările reformiștilor de a eradica corupția în guvern - o coaliție între GERB și reformiști.

„Multe dintre problemele pe care le vedem sunt tocmai pentru că el a început să comande procesele. A început să comande GERB, de fapt a vrut alegeri și mergem la alegeri din cauza lui", s-a plâns Denkov luna trecută.

Întorcând această poveste pe dos, Peevski se prezintă ca fiind omul care va salva instituțiile bulgare de reformiștii băgăcioși. „Cu siguranță nu le voi permite să distrugă serviciile [secrete] bulgare, să distrugă sistemul judiciar bulgar. Iată, anunț acest lucru pentru că întotdeauna spuneți că există ceva în spatele scenei. Nu! Nu le voi permite să distrugă statul. Nu eu, Delian Peevski!”

Un politician viclean, care caută să manevreze pentru a ajunge la curentul principal, Peevski este, de asemenea, în strânsă coordonare cu Borissov pentru a prezenta un front pro-UE și pro-NATO împotriva președintelui Bulgariei, Rumen Radev, care înclină spre Kremlin. „Sprijinul nostru fără precedent pentru Ucraina este rezultatul convingerii noastre ferme ca euroatlanticiști”, a declarat el recent, criticând „agresiunea inumană” a Moscovei.

Dezbină și cucerește

Pe măsură ce cursa electorală intră în faza finală, există, de asemenea, semne că Borissov încearcă să despartă cele două partide reformiste principale unul de celălalt, sugerând că ar lucra cu „Da, Bulgaria” a lui Ivanov, mai degrabă decât cu „Noi continuăm schimbarea” a lui Petkov.

Aruncând cât de mult noroi politic poate, Borissov încearcă să acuze partidul lui Petkov că este apropiat de partidul de extremă-dreapta pro-Kremlin Renașterea - ceea ce este o acuzație nebunească, deoarece guvernul lui Petkov a jucat un rol important în înarmarea Ucrainei.

„«[Noi continuăm]Schimbarea» nu este nimic progresist, nimic nou, ci o luptă pentru putere”, a deplâns Borissov la un eveniment de campanie în orașul Haskovo din sudul țării.

Cu toate acestea, Ivanov însuși și-a exprimat obiecțiile cu privire la cooperarea cu implicarea lui Peevski oriunde în stat, spunând că acesta trebuie înlăturat. „Aceasta este problema fundamentală pentru funcționarea Republicii. Aceasta este întoarcerea imperiului fricii", a declarat fostul ministru al justiției pentru Radioul Național Bulgar.

Borissov respinge această sugestie că va îmbrățișa pur și simplu cultura mafiotă: „Sunt un politician european, nu vreau o întoarcere la anii mafioți”, a spus el, potrivit Mediapool.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite