Statuia unui preot catolic, în erecție, a fost expusă într-o biserică. Ce a vrut să transmită autorul
0Artistul stradal James Colomina a expus la Toulouse o sculptură care denunță violențele sexuale de care abatele Abbé Pierre, decedat în 2007, a fost acuzat recent de mai multe femei. Lucrarea îl înfățișează pe preot pe un cărucior mortuar, cu o pânză care îi acoperă corpul, dezvăluind o erecție.
Lucrarea „Silentium” („tăcere”, în latină), care îl înfățișează pe Abbé Pierre, este mai mult decât o sculptură din rășină. Ea denunță tăcerea din jurul crimelor sexuale din cadrul Bisericii, potrivit Frace 3 Regions.
Elementul central al expoziției - „faldurile cearșafului”- își propune să „atragă atenția asupra ororilor comise în Biserică, subliniind abuzurile foarte reale de care au fost acuzați Abbé Pierre și alte personalități religioase”, potrivit artistului.
Sculptura a stârnit controverse atunci când a fost expusă în biserica desacralizată Gesù din Toulouse, la începutul acestei luni, în weekendul Tuturor Sfinților, potrivit Le Figaro.
„S-a depășit limita”, „Șocant” sunt doar câteva dintre reacțiile de indignare exprimate pe pe rețelele de socializare.
„Silentium” este caracterizată de multă lume drept o lucrarea ofensatoare, care se apropie de „lipsă de respect”, iar prezența sa în mijlocul bisericii Gesù din în cartierul Carmes din Toulouse este considerată de mulți „mai mult decât îngrijorătoare”.
Preotul Abbé Pierre este înfățișat pe un cărucior mortuar metalic, acoperit de un cearșaf alb a cărui formă formă suspectă, pe care privitorul n-o poate interpreta altfel decât ca pe o erecție, este subiectul unei dezbateri.
Dincolo de mesajul lucrării, prezența acesteia în inima unui lăcaș de cult este deranjantă, într-un moment în care „sexualitatea problematică” a preotului a ținut recent prima pagină a ziarelor, arată sursa Le Figaro.
Biserica Gesù este însă un sit „desacralizat”, adică dedicat unei utilizări laice. Din 2000, ea aparține orașului Toulouse, care a transformat-o în sală de concerte cu orgă, fiind „destul de simplu să rezervi localul”, explică James Colomina pentru Le Figaro.
„De obicei mă instalez fără autorizație. Dar nu am vrut să jignesc catolicii expunându-mi lucrările într-o biserică tradițională. Așa că a apelat la această clădire neogotică din secolul al XIX-lea”, a mărturisit artistul pentru sursa citată.
Artistul a explicat că a dorit să „ofere un spațiu de dialog tăcut, intim, dar puternic, invitând fiecare vizitator să exploreze teme legate de memorie, justiție și umanitate”.
Lucrarea a fost expusă doar pe 1 și 2 noiembrie, durata expoziției fiind limitată din cauza caracterului său controversat.
Artistul speră însă să fi făcut o impresie de durată cu Silentium.
„O lucrare care va continua să inspire reflecție”, a explicat el.
Acuzații de abuzuri sexuale la adresa preotului
Abbé Pierre, cunoscut pentru activitatea sa în sprijinul celor defavorizați, a fost recent acuzat de mai multe femei de agresiuni sexuale. Faptele ar fi fost comise între sfârșitul anilor 1970 și 2005.
Un raport publicat de organizațiile pe care le-a fondat, Emmaüs și Abbé Pierre, a confirmat că au fost primite mai multe mărturii care descriu comportamente ce pot fi considerate agresiuni sau hărțuire sexuală
Dezvăluirile au generat un val de reacții, inclusiv din partea Conferinței Episcopale din Franța, care a exprimat compasiune pentru victime și rușine că astfel de fapte au fost comise de un preot.
Amintim că, în urmă cu trei ani, șeful unei comisii independente care investighează abuzul sexual asupra copiilor în Biserica Catolică Franceză spunea că aproximativ 3.000 de pedofili au acţionat în instituţie începând cu 1950, potrivit The Guardian.