Spania va recunoaşte statul Palestina cu Ierusalimul de Est drept capitală. Reactia Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania va recunoaşte statul Palestina, care va include Fâşia Gaza şi Cisiordania, unificat sub conducerea Autorităţii Naţionale Palestiniene şi cu Ierusalimul de Est drept capitală, a declarat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez, informează agenţiile de presă, preluate de Agerpres.

Spania este printre primele țări care au anunțat recunoașterea statului Palestina FOTO EPA-EFE
Spania este printre primele țări care au anunțat recunoașterea statului Palestina FOTO EPA-EFE

„Singura soluţie posibilă" este cea a celor două state, Israel şi Palestina, cu un coridor care să lege Gaza şi Cisiordania, cu Ierusalimul de Est drept capitală şi cu Autoritatea Naţională Palestiniană la cârma acestui stat, a explicat Sanchez, potrivit EFE.

Într-o scurtă declaraţie făcută în limbile spaniolă şi engleză cu câteva ore înainte de recunoaşterea unui stat palestinian de către guvernul de stânga spaniol reunit în Consiliu de Miniştri, Sanchez a calificat drept "istorică" decizia de a recunoaşte statul Palestina marţi şi a declarat că Spania nu va recunoaşte schimbări ale liniilor de frontieră stabilite în 1967 care nu sunt convenite de părţi.

Premierul spaniol a amintit că peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat. Palestina trebuie să ocupe locul care îi revine în comunitatea internaţională, a adăugat el.

Sanchez a apreciat că recunoaşterea statului Palestina este „o necesitate pentru a ajunge la pace" şi „o chestiune de dreptate istorică".

El a garantat că decizia executivului pe care îl conduce „nu este îndreptată împotriva nimănui" şi „cu atât mai puţin împotriva Israelului", o ţară prietenă a Spaniei cu care doreşte să aibă cele mai bune relaţii. În schimb, şeful executivului spaniol a exprimat "respingerea fermă" de către ţara sa a grupării islamiste Hamas şi a atacului împotriva Israelului care a provocat, pe 7 octombrie 2023, peste 1.200 de morţi pe teritoriul israelian şi aproape 250 de ostatici care au fost duşi în Fâşia Gaza.

Consiliul de Miniştri spaniol va aproba marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, decizie pe care Spania o adoptă împreună cu Irlanda şi Norvegia, demers care a stârnit furia Israelului şi despre care şeful guvernului de la Madrid a declarat anterior că o face din trei motive: "pentru pace, dreptate şi coerenţă".

Odată oficializată recunoaşterea, Sanchez a promis că va lucra „începând de mâine" pentru a se asigura că soluţia celor două state contribuie la încheierea războiului din Gaza, cu o încetare permanentă a focului şi eliberarea ostaticilor care se află încă în enclava palestiniană.

În plus, Spania trebuie să contribuie la sprijinirea Autorităţii Naţionale Palestiniene - care controlează părţi din Cisiordania - în reformele necesare, deoarece "este partenerul nostru pentru pace", a adăugat Sanchez.

De asemenea, "vom continua să promovăm cooperarea cu partenerii noştri arabi, care lucrează la rândul lor pentru pace şi prosperitate în regiune", a spus Sanchez.

În acelaşi timp, el a subliniat că Spania va continua „să-şi unească eforturile pentru a convoca o conferinţă internaţională de pace care să facă din soluţia celor două state o realitate odată pentru totdeauna".

„Decizia pe care Spania o adoptă astăzi se bazează pe respectarea dreptului internaţional şi apărarea ordinii internaţionale", a afirmat el, pentru că "Spania va apăra întotdeauna prevederile şi principiile cuprinse în Carta Naţiunilor Unite".

„Cu pasul pe care îl facem astăzi, ne asumăm responsabilitatea în căutarea păcii, securităţii şi prosperităţii pentru toate popoarele. Dar, mai presus de toate, acţionăm în conformitate cu ceea ce se aşteaptă de la o ţară mare precum Spania", a conchis şeful guvernului spaniol.

Recunoaşterea de către diverse ţări europene nu este, în sine, suficientă pentru a ne asigura că un stat palestinian va fi sustenabil", a declarat ministrul de externe norvegian Espen Barth Eide. „Prin recunoaşterea unui stat palestinian, susţinem planul arab de pace care a fost dezvoltat constant de actorii cheie din regiune după 7 octombrie" 2023, când Hamas a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului.

„Această decizie comună reflectă hotărârea celor trei ţări de a face o schimbare fundamentală de paradigmă", a declarat la rândul său şeful diplomaţiei irlandeze, Michael Martin, la conferinţa de presă comună de luni a celor trei ţări miniştri de externe.

„Am recunoscut atât statul Israel, cât şi statul Palestina tocmai pentru că vrem să vedem un viitor al relaţiilor normalizate între cele două popoare", a apreciat Martin. "O soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian are în vedere un stat palestinian independent care coexistă paşnic alături de Israel. (Premierul israelian Benjamin) Netanyahu se opune unei soluţii cu două state, la fel ca şi Hamasul", a mai spus Martin.

Majoritatea statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite recunosc statul Palestina.

Cu toate acestea, naţiuni occidentale influente, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit şi majoritatea statelor din Uniunea Europeană, nu recunosc un stat palestinian independent.

Reacția Israelului

Ministrul de externe israelian Israel Katz l-a acuzat marţi pe şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, că este „complice la incitarea la genocidul evreiesc", în timp ce preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a mulţumit Spaniei, Irlandei şi Norvegiei pentru recunoaşterea oficială a Palestinei, calificând decizia drept "curajoasă", informează EFE.

Şeful diplomaţiei israeliene l-a acuzat pe Sanchez că nu a demis-o pe vicepreşedinta Yolanda Diaz, după ce aceasta a declarat că „Palestina va fi liberă de la râu la mare".

Într-un mesaj pe reţeaua socială X, postat în spaniolă şi în ebraică, Katz a acuzat-o pe Diaz că urmăreşte eliminarea Israelului şi înfiinţarea unui "stat terorist" palestinian şi a comparat-o cu liderul suprem iranian Ali Khamenei şi cu liderul grupării islamiste palestiniene Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

După ce ambasadoarea Israelului la Madrid, Rodica Radian-Gordon, a acuzat-o că foloseşte "un slogan Hamas", vicepreşedinta Diaz şi-a nuanţat ulterior declaraţiile şi a afirmat că, atunci când a declarat că "Palestina va fi liberă de la râu la mare", a vrut să spună că cele două state, Israel şi Palestina, trebuie să "împartă un viitor de pace şi prosperitate".

„Preşedintele @sanchezcastejon - prin faptul că nu o demite pe @yolanda_diaz_ şi anunţă recunoaşterea statului palestinian - este complice la incitarea la uciderea poporului evreu şi la crime de război", a scris marţi ministrul de externe israelian, etichetând şi contul liderului Partidului Popular (PP), Alberto Nunez Feijoo.

Aprobarea recunoaşterii Palestinei este respinsă momentan de PP, al cărui lider, Alberto Nunez Feijoo, consideră că Sanchez o face acum pentru a-şi acoperi problemele personale. Nu există o respingere totală de către Feijoo a acestei recunoaşteri, ci doar de moment, deoarece el consideră că această recunoaştere provoacă Israelul, toarnă "gaz pe foc războiului" şi recunoaşte implicit gruparea Hamas ca interlocutor, "acordând putere" acestei organizaţii.

Recent, Nunez Feijoo aprecia că, "acest lucru acum va provoca mai mult rău decât bine poporului palestinian şi ar trebui să aşteptăm să existe o încetare a focului, ca Hamas să elibereze toţi ostaticii israelieni şi ca ajutorul umanitar pentru Gaza să fie deblocat".

Israelul a reacţionat cu furie la recunoaşterea oficială a statului palestinian anunţată marţi de Spania, Irlanda şi Norvegia şi chiar a interzis Consulatului Spaniei din Ierusalim să ofere servicii consulare palestinienilor care locuiesc în Cisiordania ocupată, ca represalii, scrie EFE.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a mulţumit marţi pentru recunoaşterea oficială a Palestinei de către trei ţări europene, o decizie pe care a descris-o drept "curajoasă" şi despre care a apreciat că demonstrează un "consens internaţional" pentru a pune capăt războiului din Fâşia Gaza.

„Preşedinţia palestiniană salută poziţiile politice europene curajoase şi îndrăzneţe, în special cele adoptate de Spania, Irlanda şi Norvegia care au recunoscut statul Palestina", a declarat Abbas marţi, într-o declaraţie transmisă de agenţia oficială de presă palestiniană Wafa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite