Sfârşitul erei Merkel: „Mutti” este cu adevărat pregătită să lase politica pentru prăjituri cu prune şi supă de cartofi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o lecţie pe care mulţi politicieni - în mare parte bărbaţi - au învăţat-o în ultimii 15 ani: să nu o subestimezi niciodată pe Angela Merkel, comentează CNN într-un articol dedicat retragerii cancelarului german.

Angela Merkel se pregăteşte să se retragă la sfârşitul acestui an din postul de cancelar al Germaniei, după ce a intrat demult în rândul celor mai de succes lideri politici din lume. De-a lungul mandatelor sale, „Mutti” a avut de-a face cu cinci premieri britanici, patru preşedinţi francezi şi şapte premieri italieni. De miercuri, Joe Biden va deveni al patrulea preşedinte american din epoca sa.

În tot acest timp, Merkel, liderul celei de-a patra economii din lume, a fost nevoită să depună multe dintre eforturi doar pentru a-şi demonstra meritele pentru postul deţinut.

Unii dintre omologii săi au încercat chiar să o intimideze, cum a fost cazul preşedintelui rus Vladimir Putin, care a adus un Labrador la o întâlnire cu cancelarul german deşi ştia de teama ei de câini. Fostul premier italian Silvio Berlusconi a lăsat-o să aştepte 15 minute pe motivul că ar avea o discuţie telefonică importantă, în timp ce preşedintele în exerciţiu american Donald Trump a insultat-o chiar, numind-o „proastă”.

De la „Fata” la „Mutti”

În 2005, când a devenit prima femeie cancelar din Germania, mulţi îi prevesteau un sfârşit rapid, întrucât ar nu ar fi avut experienţa şi carisma necesare unui astfel de post.

Cu ocazia instalării ei în fruntea Guvernului german, Bild, cel mai citit ziar din Germania, a ales titlul „Miss Germania!”, în timp ce mulţi din formaţiunea sa politică CDU o numeau „Fata”.

Dar, în timp ce numeroşi lideri au venit şi au plecat de-a lungul anilor, Merkel a rămas la datorie, bucurându-se de o popularitate de neegalat. „Fata” a devenit „Mutti”, percepută drept o figură maternă, un simbol al stabilităţii politice.

Politologul Joyce Mushaben rememorează începuturile ei în rolul de lider al CDU, apoi de cancelar al Germaniei. La început, Merkel a fost văzută drept un lider temporar. Senzaţia în partid era că ea „trebuia să ţină acel loc cald până când se va găsi un bărbat serios din CDU să o înlocuiască”, spune el. În cele din urmă, mulţi dintre rivalii săi bărbaţi au ajuns implicaţi în scandaluri şi în controverse, în timp ce Merkel şi-a văzut de îndatoririle ei de lider de partid, până în 2018, şi de cancelar. „I-au subestimat complet capacitatea de a învăţa”, afirmă Mushaben pentru CNN.

Merkel a condus CDU timp de 18 ani. Odată cu retragerea ei în 2018, succesoarea a fost văzută a fi Annegret Kramp-Karrenbauer. Dar retragerea lui Merkel de la şefia CDU a arătat cât de dificil este pentru un nou lider să se impună în faţa partidului, Kramp-Karrenbauer rezistând puţin peste un an, interval de timp în care a fost nevoită să să menţină coeziunea într-un partid care devenise fracturat regional.

Noul ales este Armin Laschet, un aliat important al lui Merkel. Acesta a câştigat sâmbătă alegerile pentru şefia CDU cu 52,79% (521 voturi), învingându-l pe Friedrich Merz, care a obţinut 47,21% (466 voturi).

Laschet va conduce CDU la alegerile federale din septembrie, iar, în cazul victoriei, ar urma să o succeadă pe Merkel în postul de cancelar. Alegerea sa a fost un vot clar în favoarea continuării politicii moderate a lui Merkel.

„Puterile speciale” ale lui Merkel

Mushaben, un biograf al lui Merkel, este de părere că secretul succesului său se datorează unei combinaţii aparte de background şi abilităţi specific.

Faptul că faptul că a crescut în Germania de Est, ca fiică de pastor, i-a influenţat puternic procesul de luare a deciziilor. Iar, ca fostă cercetătoare cu un doctorat în chimie cuantică, abordarea sa în rezolvarea problemelor este similară calculelor complexe pe care le făcea în poziţia de cercetător, spune Mushaben.

Atunci când mentorul ei politic, fostul cancelar Helmut Kohl, a fost implicat într-un scandal de corupţie în 1999, Merkel l-a denunţat public şi i-a cerut demisia, în ciuda faptului că a fost multă vreme protejata lui. „A fost văzută ca o persoană integră, cineva care nu vorbeşte doar de dragul de a-şi auzi vocea, ci o persoană care are între-adevăr ceva de spus”, remarcă Mushaben.

Pe lângă faptul că a fost prima femeie care a devenit cancelar al Germaniei, Merkel a fost şi primul politician din fosta Germanie de Est în acest post după căderea Zidului Berlinului.

Corinna Hoerst, director adjunct la German Marshall Fund din Bruxelles, spune la rândul ei că Merkel a reprezentat un tip nou de lider. „Emană empatie, stabilitate şi încredere. Este ceva unic şi a redefinit, într-un fel, conceptul de lider, tocmai pentru că este atât de diferit faţă de ce ştiam şi de stereotipurile masculine anterioare”, apreciază ea.

Chiar şi cei mai înverşunaţi critici ai lui Merkel au recunoscut puterile sale speciale în ceea ce priveşte capacitatea de gestionare a crizelor. Ori, în ultimii 15 ani, Germania şi întreaga lume au trecut prin furtuna crizei financiare şi criza imigranţilor. Acum, cu câteva luni înainte de a-şi încheia mandatul, cancelarul german se află în prima linie a gestionării cele mai grave pandemii din istoria recentă.

Merkel a reprezentat o voce a raţiunii, a fost o mediatoare a acordurilor. Politologii o descriu drept „calmă”, „pragmatică” şi „diplomată”. Unii au adăugat chiar şi calificativul „plictisitoare”.

„Nu există nimic fermecător la ea. Este o femeie foarte raţională, iar oamenii pur şi simplu nu o pot percepe drept coruptă”, consideră Gabriele Abels, profesoară de politici comparate la Universitatea din Tuebingen.

În opinia lui Abels, Merkel întruchipează toate lucrurile dorite de la un lider de către majoritatea germanilor. „Unele ţări îşi doresc personaje mai carismatice. Noi nu le dorim, am avut suficiente de-a lungul istoriei”, explică ea.

Ce urmează?

Merkel a refuzat în mod repetat idea de a candida pentru un al cincilea mandat, iar majoritatea comentatorilor politici sunt convinşi că se va ţine de promisiune.

„Nu cred că va mai prelua vreo funcţie. Cred că se va retrage şi se va bucura să facă lucruri pe care abia de le-a mai făcut în ultimii 20, 30 de ani”, spune Abels.

Potrivit lui Mushaben, cancelarul a spus anterior că abia aşteaptă să îşi petreacă timpul gătind prăjituri cu prune şi supă de cartofi.

„În viitor, va fi foarte dificil să mai spui că o femeie nu poate fi un lider de succes, iar acest mesaj pe care l-a dat cariera Angelei Merkel este unul foarte important”, conchide Abels.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite