Sfârşit de an îndoliat în Norvegia. Un crater uriaş a înghiţit clădirile. Cum sunt căutaţi supravieţuitorii FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
norvegia alunecare de teren

Zece persoane au fost rănite, dintre care una grav, şi 21 rămân date dispărute după ce o alunecare de teren produsă în sudul Norvegiei a avariat peste 12 clădiri în primele orele ale zilei de miercuri, a informat poliţia locală, potrivit Reuters. Salvatorii încearcă să dea de urma dispăruţilor cu ajutorul unui dispozitiv de captare a undelor emise de telefoanele mobile ale celor dispăruţi.

GALERIE FOTO

Autorităţile din Norvegia încearcă să dea de urma persoanelor dispărute după masiva alunecare de teren. Printre dispăruţi se află şi copii, a transmis poliţia.

Operaţiunea de salvare a devenit tot mai dificilă din cauza ninsorii. Coordonatorul echipei de salvare Roger Pettersen încearcă să dea de urma dispăruţilor cu ajutorul unui dispozitiv de captare a undelor emise de telefoanele mobile ale celor dispăruţi. El le-a transmis rudelor să aibă încredere în autorităţi şi să nu sune pe aceste mobile pentru a nu le consuma bateria.

Alunecarea de teren s-a produs într-o zonă rezidenţială din municipalitatea Gjerdrum, aflată la aproximativ 30 kilometri nord de capitala Oslo. În fotografiile realizate la faţa locului se poate vedea un crater de dimensiuni mari, cu clădiri distruse la bază şi altele rămase atârnând pe marginile sale.

Circa 700 de persoane au fost până în prezent evacuate din zonă, a declarat poliţia.

Persoanele dispărute locuiau în casele aflate în centrul zonei unde s-a produs alunecarea de teren, însă pe moment nu se ştie dacă acestea au fost prinse sub dărâmături, erau plecate când a survenit catastrofa sau au reuşit să scape, a precizat poliţia.

"Sunt multe persoane dispărute. Este o mare catastrofă", a declarat premierul Erna Solberg reporterilor de la locul tragediei.

Un crater uriaş a înghiţit clădirile

Fotografiile de la faţa locului arată un mare crater care a distrus clădirile. Alte clădiri rezistă chiar pe marginea craterului, iar imaginile transmise la TV arată cum una dintre case cade. Persoanele date dispărute sunt din casele prinse de alunecarea de teren.

”Ar putea fi oameni prinşi... dar în acelaşi timp nu putem fi siguri pentru că este vacanţa de An Nou ceea ce înseamnă că oamenii ar putea fi în altă parte”, a spus premierul Erna Solberg, care a subliniat că ”este o catastrofă”.

”Ar putea dura zile”, a adăugat ea. ”Situaţia este încă instabilă şi este imposibil să depunem vreun efort de salvare decât prin intermediul elicopterului”.

O echipă suedeză de criză a fost trimisă la Gjerdrum pentru a ajuta la căutarea persoanelor dispărute în zonă. Zona rămâne deocamdată instabilă, iar în momentul de faţă la ea se poate ajunge doar cu elicopterul, a precizat Roger Pettersen, conducătorul acţiunii de intervenţie a poliţiei.

Sudul Norvegiei a înregistrat cantităţi mari de precipitaţii în ultimele zile, care ar fi putut determina alunecarea solului argilos predominant în zonă, a informat radiodifuzorul NRK. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite