Şeful diplomaţiei britanice face apel către aliaţii Regatului Unit pentru susţinere în cazul otrăvirii fostului spion rus. Moscova va expulza şi ea diplomaţii Marii Britanii
0Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a făcut apel către aliaţii Regatului Unit pentru susţinere, Marea Britanie pregătindu-se pentru răspunsul Rusiei la expulzarea în masă a diplomaţilor Kremlinului de pe teritoriul britanic. El a declarat că "toate ţările responsabile” au o obligaţie de a înfrunta agresiunile ruşilor, despre care a spus că "ameninţă arhitectura securităţii globale”.
Johnson a făcut afirmaţiile într-un articol de opinie pentru Washington Post, în care a mai spus: "Un oraş medieval liniştit a fost martorul unui atac cu o neurotoxină pentru prima oară în Europa de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
El a confirmat şi că Marea Britanie va depune o mostră a neurotoxinei Noviciok, care a fost folosită în atacul de la Salisbury la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. În articol, Johson a spus că otrava folosită a fost aleasă special pentru a transmite un mesaj disidenţilor politici care se opun preşedintelui rus Vladimir Putin.
"Măsurile anunţate de prim-ministru nu sunt doar din cauza atacului din Salisbury. Marea Britanie doreşte să menţină regulile de care depinde siguranţa noastră naţională. Sper şi cred că prietenii noştri vor fi alături de noi”, a spus ministrul britanic de Externe.
Johnson a precizat că incidentul de la Salisbury arată că Moscova "este dispusă să acţioneze fără limite” şi că se potriveşte cu tiparul de "comportament iresponsabil” al lui Putin.
În plus, ministrul de Externe a adăugat că doar Rusia dispune de mijloacele necesare pentru a duce la capăt un astfel de atac. "Există un motiv pentru care a fost ales novichok. Fiind ceva tipic rusesc, această neurotoxină transmite un semnal către toţi cei care se gândesc să fie disidenţi în faţa represiunilor tot mai intense din Rusia lui Putin. Mesajul este clar: vă vom găsi, vă vom prinde, vă vom ucide şi deşi o vom nega, toată lumea va şti fără urmă de îndoială că Rusia a făcut-o”, a spus Johnson.
Ministrul de externe britanic Boris Johnson a sugerat joi că ruşii corupţi care îşi datorează averile relaţiilor cu preşedintele Vladimir Putin ar putea fi vizaţi de măsurile luate ca represalii de Londra împotriva Rusiei după otrăvirea unui fost spion rus în sud-vestul Angliei cu un gaz neurotoxic, relatează Reuters.
„Ceea ce vor oamenii să vadă este ca unii dintre cei mai bogaţi oameni care sunt direct asociaţi cu Vladimir Putin.... a căror avere poate fi atribuită relaţiei lor cu Vladimir Putin, ca organismele justiţiei, poliţia să poată să pună la îndoială averile lor inexplicabile şi să-i aducă în justiţie pentru faptele lor flagrante de corupţie“, a afirmat Boris Johnson la BBC.
Ministrul de externe britanic a reiterat faptul că dovezile privind responsabilitatea Rusiei în agresiunea asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, la 4 martie, în Salisbury, sunt „copleşitoare“.
Comentariile lui Johnson vin după ce ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunţat că Statele Unite susţin fără echivoc Marea Britanie. Johnson a spus pentru BBC că a fost "atins” de răspunsul americanilor şi a susţinut că există un „dezgust global” pentru acţiunile Rusiei.
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, ieri, precizează că se declară solidar cu Marea Britanie şi condamnă ferm folosirea unui agent neurotoxic în Salisbury. Declaraţia MAE vine după ce Londra a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în acest scandal.
„Ne exprimăm solidaritatea cu Regatul Unit şi condamnăm ferm folosirea unui agent neurotoxic în Salisbury, pe teritoriul unui stat aliat”, se arată în mesajul postat de Ministerul Afacerilor Externe pe contul de Twitter.
Moscova va expulza şi ea diplomaţi britanici
Moscova va expulza din Rusia diplomaţi britanici drept răspus la acţiunile Regatului Unit, a declarat pentru RIA Novosti ministrul rus Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.
"Neapărat", a spus Lavrov, fiind întrebat dacă Moscova este gata să expulzeze diplomaţi britanici drept reacţie la acţiunile Marii Britaniei, adăugând că acest lucru va avea loc „în curând".
Măsurile de răspuns la acţiunile ale Marii Britanii împotriva Rusiei, pe care Londra le explică prin situaţia legată de otrăvirea fostului ofiţer GRU, Serghei Skripal, vor urma în curând. Astfel de propuneri urmează să fie formulate de ministerul rus al Afacerilor Externe şi alte instituţii abilitate, însă decizia finală va fi luată de preşedintele Federaţiei Ruse, unicul în măsură să aleagă acea variantă care corespunde cel mai bine intereselor ţării, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus.