Scuzele prezentate de Orban, considerate ”insuficiente” de dreapta europeană. Jean-Claude Juncker nu a primit scrisoarea
0Liderul ungar Viktor Orban, ameninţat cu excluderea sau cu o suspendare din Partidul Popular European (PPE, dreapta) în urma unor provocări la adresa Bruxellesului, le-a prezentat scuze colegilor săi, însă acest gest este considerat ”insuficient pentru a restabili încrederea”, relatează AFP.
Premierul populst şi suveranist ungar a trimis, potrivit cabinetului său, ”o scrisoare de scuze PPE”.
Or, surse din anturajul lui Manfred Weber, şeful acestei formaţiuni în vederea alegerilor europene, spun că ”scrisoarea şi aceste scuze (...) ar fi putut să meargă mai departe”.
”Aceste gesturi nu sunt suficiente în vederea restabilirii încrederii”, a declarat această sursă din anturajul lui Weber pentru AFP.
”Multe lucruri vor depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele zile. Multe alte semnale sunt necesare”, a adăugat ea.
Cu şase zile înaintea unei reuniuni decisive a PPE la Bruxelles, care urmează să hotărască eventuala sa excludere, Orban se află sub presiune.
În jurul unui nucleu constituit de ţări din Benelux şi din Scandinavia, 13 partide membre PPE au cerut la începutul lui martie o exludere sau o suspendare din această formaţiune a Fidesz, partidul lui Orban, din cauza unei virulente campanii care l-a vizat pe şeful Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, un membru PPE.
Candidatul PPE la preşedinţia CE, Weber s-a dus marţi la Budapesta pentru a relua contactul. El a cerut o oprire definitivă a acestei campanii şi să se prezinte ”scuze”.
În scrisoarea sa, adresată fiecăruia dintre cele 13 partide sceptice faţă de el, Orban a făcut acest lucru cu privire la expresia ”idioţi utili” pe care a folosit-o pentru a-i desemna pe opozanţii săi în cadrul PPE.
”Aş vrea să vă prezint scuzele mele, dacă aţi considerat această declaraţie ofensatoare personal”, a scris el.
Guvernul ungar a anunţat, de asemenea, săptămâna trecută, că viitoarea sa campanie - începând de la 15 martie - va promova ”familia” şi nu va mai ataca Bruxellesul, aşa cum era prevăzut iniţial.
Luările de poziţie autoritariste, eurosceptice şi xenofobe ale premierului ungar - criticate de Parlamentul European (PE) în septembrie - au provocat o jenă tot mai puternică în PPE, în cardul căruia este considerat, de către unii, incompatibil cu valorile formaţiunii.
În scrisoarea sa, Orban scrie, de asemenea, că ”nu este un secret că există divergenţe serioase între Fidesz şi (cele 13 partide deosebit de ostile) în domeniul imigraţiei, protecţiei culturii creştine şi cu privire la viitorul Europei. Nu este un secret nici că noi nu intenţionăm să ne schimbăm poziţia în aceste dosare”.
Într-o campanie eurosceptică a Guvernului ungar, lansată luna trecută în presă, pe Internet şi prin afişaj public, Juncker este acuzat că ”susţine imigraţia”, alături de miliardarul american de origine ungară George Soros.
Într-o conferinţă de presă obişnuită, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a precizat joi că Juncker ”nu a primit” scrisoarea lui Orban şi că rămâne ataşat ”ideii” porivit căreia membrii PPE trebuie să respecte valorile acestei formaţiuni.