Scandalul Skripal: Statele din UE care nu s-au solidarizat cu Marea Britanie şi nu expulzează diplomaţi ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai echipei de interventie in cazul otravirii fostului spion rus Serghei Skripal in Marea Britanie FOTO EPA-EFE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat luni răspunsul coordonat al statele membre UE în scandalul otrăvirii cu neurotoxină a unui fost agent rus în Marea Britanie. 17 ţări membre, între care şi România, deciseseră să expulzeze diplomaţi ruşi, dar există state comunitare care nu s-au solidarizat.

Bulgaria, Grecia, Cipru, Austria, Slovacia, Slovenia, Portugalia, Luxemburg şi Malta nu au anunţat nici o măsură de solidaritate cu Marea Britanie. Malta a anunţat că nu are decât un reprezentant diplomatic rus în ţară, iar celelalte, cunoscute pentru relaţia mai apropiată cu Moscova - ar fi anunţat Foreign Office-ul că nu au în vederea expulzarea niciunui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Acestor state li se adaugă Belgia şi Irlanda, care nu au făcut anunţuri oficiale, au spus că vor fi luate măsuri, însă în cursul unor reuniuni guvernamentale care urmează să aibă loc.  

Guvernul de la Viena a anunţat luni seara că Austria nu va expulza niciun diplomat rus, precizând că vrea să menţină neutralitatea naţiunii.

"Susţinem decizia de chemare a ambasadorului Uniunii Europene de la Moscova, dar nu vom lua măsuri pe plan naţional", au anunţat, într-un comunicat comun, cancelarul conservator al Austriei, Sebastian Kurz, şi ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl (extremă-dreapta).

"Vrem să menţinem deschise canalele de comunicare cu Rusia. Austria este o ţară neutră şi se consideră o punte între Occident şi Est", au precizat cei doi lideri austrieci.

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, luni, că Rusia a eşuat ”în mod spectaculos” în tentativa ei de a diviza statele Occidentale, în contextul în care SUA şi mai multe state din UE au decis expulzarea unor diplomaţi ruşi ca urmare a atacului neurotoxic din Salisbury, potrivit BBC.

”Dacă obiectivul Kremlinului a fost de a diviza şi de a intimida alianţa occidentală, atunci eforturile sale au eşuat în mod spectaculos”, a declarat Theresa May.

De asemenea, Theresa May a atras atenţia că peste 130 de persoane ar fi putut fi expuse agentului neurotoxic ”Novicioc” folosit în atacul ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal.

”Estimăm că mai mult de 130 de persoane din Salisbury ar fi putut fi expuse la agentul neurotoxic”, a declarat May.

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson a declarat luni, în timpul unei vizite în Estonia, că Londra intenţionează să ia măsuri împotriva capitalului rusesc de origine dubioasă.

„Deja au fost eliberate mandate de confiscare a activelor îndoielnice pentru care în Marea Britanie a început recent să opereze o noua lege. Scopul nostru este să ne asigurăm că orice proprietate obţinută în mod dubios să fie luată în considerare, iar în acest scop se întreprind anumiţi paşi“ – a spus Williamson la o conferinţă de presă susţinută la Tallinn.

„În următoarele săptămâni şi luni Guvernul va lucra asiduu şi se va asigura că aceste probleme sunt rezolvate”, – a subliniat el.

Răspunsul Moscovei va fi „simetric“

Rusia a denunţat luni o „provocare“, după anunţul că state membre ale Uniunii Europene, plus SUA, Canada şi Ucraina, au decis expulzarea unor diplomaţi ruşi pentru a fi solidare cu Marea Britanie în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, urmând ca preşedintele Vladimir Putin să decidă măsurile de răspuns, care se vor baza pe principiul reciprocităţii, informează agenţiile AFP şi Reuters.

„Protestăm ferm împotriva deciziei mai multor ţări din UE şi NATO de a expulza diplomaţi ruşi“, menţionează MAE rus într-un comunicat. „Acest gest provocator de pretinsă solidaritate cu Londra (...) stă mărturie continuării unei linii a confruntării menite să agraveze situaţia“, se mai arată în text. De asemenea, MAE de la Moscova consideră că Rusia este vizată de „acuzaţii gratuite“ şi că ţările care au optat pentru expulzarea diplomaţilor ruşi „s-au lăsat ghidate de Londra fără să încerce să înţeleagă (...) ce s-a întâmplat“.

Aliaţii Marii Britanii „urmează orbeşte principiul unităţii euro-atlantice, în detrimentul bunului simţ, al normelor de dialog civilizat între state şi al principiilor de dreptului internaţional“, mai consemnează comunicatul MAE rus.

„Inutil de adăugat că această măsură inamicală a acestui grup de ţări nu va rămâne fără consecinţe şi că noi îi vom răspunde neîntârziat“, conchide acest text.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitry Peskov, a precizat în faţa presei că decizia finală privind răspunsul Rusiei faţă de aceste expulzări va fi luată de preşedintele Vladimir Putin, iar această decizie se va baza pe principiul reciprocităţii.

„Regretăm această decizie pe care ei o explică prin pretinsa afacere Skripal. Am spus-o şi o repetăm: Rusia nu a avut vreodată şi nu are ceva de-a face cu această afacere“, a insistat Peskov.

Anterior, o sursă neprecizată din MAE rus a declarat agenţiei RIA că Rusia va răspunde în mod simetric expulzării diplomaţilor săi. „Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare şi vom răspunde fiecărei ţări pe rând“, a indicat această sursă. 

Lista ţărilor care au anunţat expulzări de diplomaţi ruşi:

- SUA: 60

- Marea Britanie 23

- Ucraina 13

- Germania 4

- Franţa 4

- Polonia  4

- Canada 4 plus respingerea cererilor de viză din Rusia

- Lituania  3

- Cehia  3

- Italia 2

- Olanda  2

- Danemarca  2

- Spania 2

- Albania 2

- Australia 2

- Estonia 1

- Letonia 1

- România 1

- Ungaria 1

- Croaţia 1

- Finlanda 1

- Suedia 1

- Norvegia 1

- Macedonia 1

În total, 139 de diplomaţi ruşi vor fi trimişi acasă. 

INFOGRAFIE Diplomaţi ruşi expulzaţi în masă
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite