Scandalul amenzilor „ULEZ“ se adâncește. Poliția italiană a accesat ilegal datele a mii de șoferi din Uniunea Europeană

0
Publicat:

Numele și adresele a mii de șoferi din UE au fost accesate în mod ilegal de către poliția italiană și comunicate companiei care colectează penalitățile (emisii foarte scăzute) în numele Transport for London (TfL), consideră anchetatorii.

Camere de luat vederi pentru trafic FOTO: arhivă
Camere de luat vederi pentru trafic FOTO: arhivă

Autoritatea italiană pentru protecția datelor investighează afirmațiile guvernului belgian potrivit cărora un departament de poliție anonim a abuzat de competențele oficiale pentru a transmite datele personale ale șoferilor belgieni către Euro Parking Collections, care este angajată de TfL pentru a emite amenzi în vederea aplicării zonei cu emisii reduse (Lez) și a zonei cu emisii foarte reduse din Londra, scrie theguardian.com.

Autoritățile din Țările de Jos și Germania au declarat că bazele lor de date au fost, de asemenea, accesate ilegal de un agent din Italia, în ceea ce un parlamentar belgian a numit "cea mai mare încălcare a datelor și a vieții private din istoria UE".

Se presupune că amenzile au fost emise ilegal, deoarece, de la Brexit, legile naționale permit Regatului Unit să acceseze datele personale ale cetățenilor UE doar pentru infracțiuni penale, iar încălcarea normelor Ulez este o contravenție civilă.

Ieșirea Marii Britanii din UE înseamnă că acum există întrebări cu privire la modul în care TfL poate impune respectarea normelor londoneze privind aerul curat pentru vehiculele străine.

Acuzațiile vin la mai puțin de doi ani după ce un executor judecătoresc din Belgia a fost suspendat din funcție, fiind suspectat că a accesat ilegal baza de date belgiană a vehiculelor în numele Euro Parking.

Problema ar putea păta reputația internațională a Londrei, potrivit membrului liberal-democrat al adunării londoneze Caroline Pidgeon. Aceasta a cerut ca TfL să nu mai folosească Euro Parking pentru a emite amenzi cetățenilor UE până când nu se va asigura că metodele companiei sunt conforme cu legea.

"Aceasta este încă o mărturie îngrijorătoare care pune sub semnul întrebării practicile folosite de TfL și de partenerul său pentru a colecta informații despre șoferi din interiorul UE", a declarat ea.

"În cazul în care aceste date nu sunt colectate în mod legal, ar reprezenta o încălcare extrem de gravă a datelor, care ar afecta grav reputația Londrei ca destinație turistică de top la nivel mondial, pe lângă reputația primarului Londrei și a TfL."

O investigație realizată luna trecută de The Guardian a dezvăluit că sute de mii de imigranți britanici și cetățeni UE au primit în mod eronat amenzi Ulez, potrivit guvernelor europene, unele dintre acestea ridicându-se la mii de lire sterline, de când perioada de tranziție Brexit s-a încheiat în decembrie 2020.

Euro Parking a emis peste 330.000 de amenzi, unele dintre ele totalizând mii de euro, din 2021.

Mulți dintre șoferi au fost amendați după ce au omis să înregistreze în prealabil vehiculele conforme cu normele de emisii înainte de a intra în Londra. Alții au fost obligați să plătească 2.000 de lire sterline pentru fiecare zi în care au vizitat capitala, după ce mașinile lor au fost clasificate în mod eronat ca vehicule diesel grele și au declanșat taxe în cadrul sistemului separat Lez.

În 2022, un executor judecătoresc din Belgia a fost acuzat că a exploatat accesul său oficial la baza de date națională de vehicule a țării pentru a transmite numele și adresele a peste 20 000 de șoferi către Euro Parking. Executorul judecătoresc face acum obiectul unor proceduri disciplinare și se confruntă cu o posibilă anchetă penală.

TfL a susținut inițial că nu au fost trimise amenzi rezidenților belgieni din martie 2022, când a fost informată de investigații. Cu toate acestea, o solicitare de libertate a informațiilor (FoI) din partea The Guardian a dezvăluit că peste 17.000 de amenzi au fost emise pentru șoferii belgieni între martie 2022 și octombrie 2023.

TfL, în răspunsul său la FoI, a declarat: "Ambele companii au fost amendate. Suntem conștienți de faptul că Camera Națională a Ofițerilor Judecătorești din Belgia a emis o notificare la 23 martie 2022 care a oprit DIV (agenția de înmatriculare a vehiculelor) din țară să împărtășească date cu companii care le transmiteau autorităților străine. De la această hotărâre, (Euro Parching) nu a mai folosit această metodă pentru a obține detalii despre deținătorul belgian. Cu toate acestea, hotărârea nu împiedică Euro Parking să obțină detalii despre deținător direct de la DIV, care a fost metoda utilizată pentru notificările de penalizare emise pentru vehiculele înmatriculate în Belgia după 23 martie 2022."

Ministerul belgian al transporturilor a confirmat că DIV nu are voie să facă schimb de date cu Euro Parking sau cu TfL pentru aplicarea legii civile în Regatul Unit și spune că a găsit de atunci dovezi că societatea a obținut informațiile prin intermediul unei forțe de poliție italiene. Forța a fost acuzată că a exploatat sistemele oficiale de schimb de date ale UE fără a dezvălui că informațiile erau destinate aplicării legii în Regatul Unit.

În Italia funcționează patru forțe de poliție naționale cu responsabilități diferite, iar oficialii belgieni nu au dezvăluit care sunt forțele sau ofițerii care fac obiectul anchetei.

Ministrul belgian al transporturilor, Georges Gilkinet, a declarat: "Este inacceptabil faptul că legile privind protecția vieții private nu au fost respectate. Investigațiile sunt încă în curs de desfășurare, dar am cerut departamentului meu să ia toate măsurile necesare împotriva intermediarilor care au consultat în mod ilegal baza de date belgiană de înmatriculare."

Ministerul Transporturilor a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită noi măsuri de protecție pentru a împiedica abuzurile operatorilor necinstiți de legile privind confidențialitatea. Între timp, Belgia a ordonat ambasadei sale de la Londra să ridice problema colectării ilegale de date cu directorii TfL.

TfL, care vorbește în numele Euro Parking, a fost contactat pentru un comentariu. Acesta a insistat anterior asupra faptului că exercită o "diligență riguroasă" pentru a se asigura că legile sunt respectate, dar a refuzat să confirme dacă a discutat despre presupusele încălcări cu autoritățile UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite