NSA a accesat bazele de date ale Yahoo! şi Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NSA a accesat bazele de date ale companiilor Yahoo şi Google. FOTO: Arhivă Adevărul.
NSA a accesat bazele de date ale companiilor Yahoo şi Google. FOTO: Arhivă Adevărul.

Reţelele de date care fac legătura între companiile Yahoo! şi Google au fost accesate de către Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA), se arată în cadrul unor noi dezvăluiri făcute de ziarul „The Washington Post” pe baza rapoartelor furnizate de fostul consultant Edward Snowden.

Jurnaliştii americani scriu că NSA colectează zilnic milioane de date obţinute din reţelele companiilor Google şi Yahoo!, fiind transmise ulterior către centrul de la Fort Meade pentru stocare.

Potrivit documentului publicat de către cei de la Washington Post, agenţii NSA au procesat, într-o singură lună de zile, circa 182 de milioane de date, atât metadate (informaţii despre expeditor, destinatar), precum şi conţinutul comunicaţiilor (informaţii de tip text, audio sau video).

După dezvăluirile făcute în „The Washington Post”, reprezentanţii Google şi-au exprimat indignarea cu privire la activitatea de accesare a datelor lor de către NSA. Un director de la Google a declarat că reprezentanţii companiei nu erau la curent cu activitatea NSA şi că „este nevoie urgentă de reformă”, informează BBC News.

Informaţiile din raportul lu Snowden au fost, însă, infirmate de către directorul NSA, Generalul Keith Alexander. „Noi nu suntem autorizaţi să pătrundem în serverele unei companii din Statele Unite şi să le luăm datele”, a declarat şeful NSA, la postul de televiziune Bloomberg.

Instrumentul prin care Agenţia Americană pentru Securitatea Naţională colecta datele este un proiect denumit „Muscular”, implementat alături de Divizia Guvernamentală Britanică pentru Comunicaţii (Government Communications Headquarters - GCHQ). Cele două entităţi accesau datele direct din cablurile de fibră optică care făceau conexiunea între bazele de date Google şi Yahoo!.

Într-o declaraţie oficială, şeful departamentului juridic al companiei Google, David Drummond, a afirmat că firma americană este preocupată de mult timp asupra unor posibile atacuri de acest gen, însă nu a oferit autorităţilor de la Washington acces la sistemele sale.

De asemenea, un purtător de cuvânt al companiei Yahoo! a declarat că firma se ocupă de securitatea datelor sale, nepermiţând sub nicio formă accesul NSA sau a oricărei alte agenţii guvernamentale la serverele sale.


Citeşte şi:

Şeful agenţiilor americane de informaţii: spionarea aliaţilor este „o stradă cu două sensuri”

Colectarea de date despre liderii mondiali este un „principiu fundamental” al agenţiilor de informaţii, iar activităţile statelor care se spionează între ele reprezintă „stradă cu două sensuri”, explică James Clapper, directorul comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA. 

Statele Unite foloseau servicii europene de informaţii pentru efectuarea interceptărilor

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, a negat, marţi, că Statele Unite colectează direct înregistrări ale telefoanelor sau e-mailurile cetăţenilor europeni, catalogând dezvăluirile făcute de publicaţiile Le Monde, El Mundo şi L'Espresson „complet false”, informează CNN.

Obama şi-a pus toată lumea-n cap

Scandalul de spionaj stârnit de dezvăluirile lui Snowden şi strategia incoerentă privind Siria i-au înfuriat pe aliaţii americanilor, iar preşedintele Barack Obama este privit cu tot mai multă neîncredere.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite