Rusia şi-a mobilizat foştii agenţi KGB din Republica Moldova înaintea alegerilor de duminică
0Rusia îşi mobilizează foştii ofiţeri KGB şi ai structurilor de forţă din Republicii Moldova pentru a împiedica Chişinăul să se apropie de Uniunea Europeană.
Reuniţi, în urmă cu două zile, într-o şedinţă în Casa Sindicatelor din Chişinău, foşti responsabili ai instituţiilor de apărare şi securitate din perioada comunistă şi din anii '90 au lansat un apel de consolidare şi de luptă împotriva a tot ce ar putea apropia Republica Moldova de UE şi NATO şi a unei eventuale uniri cu România, scrie portalul deschide.md.
Autorii textului afirmă că alianţa prooccidentală a venit la putere în urma unei lovituri de stat şi duce o politică de lichidare a statalităţii şi naţiunii moldoveneşti. Printre cei prezenţi în Casa Sindicatelor se numără Anatol Plugaru, fost şef al Serviciului de Informeţii (SIS)din Republica Moldova, Ion Mahu, colonel SIS dar şi alţi ofiţeri.
„Suntem cu toţii martorii unor procese de declin economic, de pierdere a principalelor pieţe de desfacere, de creştere a şomajului şi a procesului de migraţie în masă”, se mai arată în document.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a convocat, luni, Consiliul Suprem de Securitate , după ce SIS a anunţat activarea „unor forţe în direcţia subminării cadrului naţional de securitate“.
Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a anunţat vineri că este vorba despre forţe atât „pe palier intern, cât şi de sorginte externă", fără să ofere vreun exemplu în acest sens.
Serviciul a îndemnat populaţia la vigilenţă şi le-a recomandat candidaţilor să evite sau să renunţe la „declaraţii şi activităţi care ar putea genera insecuritate“.
Un filmuleţ postat pe Internet, în care o persoană, care pretinde că este fost membru al organizaţiei Antifa, afirmă că după alegerile din 30 noiembrie vor fi organizate proteste violente care să destabilizeze situaţia din ţară, potrivit portalului flux.md.
Protagonistul înregistrării video spune că organizaţia Antifa, care ar fi condusă de Mark Tkaciuk şi Grigore Petrenco, are 600 de membri ce provin inclusiv din Găgăuzia şi regiunea transnistreană. Aceştia ar fi pregătiţi intens pentru viitoarele confruntări în tabere speciale.
„Avem informaţii că observatorii străini nu vor recunoaşte victoria comuniştilor la alegeri. Oricum, chiar şi în cazul în care comuniştii vor pierde alegerile, va trebui să organizăm un Maidan”, se spune în filmuleţul de pe Internet.
Protagonistul filmului a mai precizat că, potrivit planului, acţiunile ar urma să înceapă cu proteste obişnuite, care să degenereze ulterior în confruntări de amploare. Luni, la ora 19.25, preşedintele Nicolae Timofte va adresa un mesaj către cetăţenii. Fiind un aprig susţinător al integrării europene Timofti a îndemnat în repetate rânduri cetăţenii să voteze partidele democratice care care menţin cursul proeuropean.
Luni au fost prezentate rezultatele a două sondaje sociologice, realizat de Centrul de Cercetare Sociologică (CCSM) şi Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.
Prima instituţie sociologică a anunţat că 5 formaţiuni politice au şanse de a accede în Parlament, iar cea de a doua a cotat 6 partide cu posibilitate de reuşită, informează UNIMEDIA.
În primul caz, în Parlament ar accede PCRM - 17,2%, PLDM - 15,2%, PDM - 13%, Partidul „Patria” (PP) - 8,2% şi PL - 6,5%.
Celălalt sondaj, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, arată că viitorul Parlament va fi format din 6 partide: PCRM - 20,1%, PLDM - 15,7%, PD - 14,1%, PSRM - 13,5%, PP - 7,8% şi PL - 7,3%.
Sondajul sociologic CCSM a fost realizat în perioada 11 noiembrie - 21 noiembrie. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1050 persoane cu vârsta mai mare de 18 ani din 74 de localităţi ale republicii, având o eroare tolerată de ± 3 %.
De cealaltă parte, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova a realizat sondajul în perioada 11-20 noiembrie. Eşantionul a fost de 1185 de respondenţi din 78 de localităţi, din partea dreaptă a râului Nistru şi 460 respondenţi din 21 localităţi din regiunea transnistreană. Sondajul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de + 3,0%