Rusia ameninţă Muntenegrul cu măsuri de retorsiune, după aderarea la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a ameninţat Muntenegrul pentru decizia de a adera la NATO, afirmând că poată „responsabilitatea totală“ pentru „parcursul ostil ales“, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

„Ţinând cont de parcursul ostil ales de autorităţile muntenegrene, partea rusă îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune pe bază de reciprocitate. În politică, la fel ca în fizică, pentru fiecare acţiune există o reacţie“, a avertizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Relaţiile dintre Muntenegru, o fostă republică iugoslavă şi candidată la UE, şi Rusia, anterior princpalul său aliat slav şi un investitor important, s-au deteriorat după ce ţara balcanică a decis să adere la NATO.

În octombrie anul trecut, Muntenegrul a acuzat agenţiile ruse de spionaj şi partidele locale proruse de conspiraţie pentru asasinarea premierului Milo Djukanovici în scopul aducerii opoziţiei la putere.

Kremlinul a respins acuzaţiile, catalogându-le drept absurde.

Săptămâna trecută, Ministerul muntenegrean de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta faţă de reţinerea scurtă a unui deputat din Partidul Democratic al Socialiştilor, aflat la putere, pe aeroportul din Moscova.

Potrivit MAE de la Podgorica, Kremlinul are o listă secretă cu oficiali muntenegreni care nu au dreptul să intre pe teritoriul Rusiei.

Luni, Muntenegrul a devenit al 29-lea stat membru NATO şi a fost lăudat de Statele Unite pentru că a rămas pe calea de aderare la blocul militar în pofida presiunilor exercitate dinspre Moscova.

După ceremonie, premierul muntenegrean Duşko Markovici s-a întâlnit cu vicepreşedintele american Mike Pence, la Casa Albă. Markovici i-a dat asigurări lui Pence că ţara sa intenţionează să atingă ţinta NATO de 2% din PIB pentru apărare până în 2024.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat că aderarea Muntenegrului este bună pentru pacea şi securitatea internaţională.

„Le transmit un semnal altor state care vor să aderare (la NATO - n. red.) că, dacă (...) se reformează cu adevărat, dacă promovează democraţia, îşi consolidează statul de drept, îşi modernizează forţele armate şi contribuie la apărarea noastră colectivă, atunci pot adera la Alianţă“, a declarat Stoltenberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite