Rolul crucial pe care îl are o emisiune radio în prevenirea unui război nuclear mondial: semnalul la care submarinele britanice declanşează contraatacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arsenalul nuclear al Marii Britanii e păstrat în patru submarine ale căror echipaje primesc zilnic semnale în adâncul mărilor că este pace pe pământ. În cazul în care ar constata că ţara lor a dispărut, marinarii sunt autorizaţi să deschidă focul, conform unor instrucţiuni prestabilite. Însă unul dintre semnele zilnice este o emisiune radio care anul acesta împlineşte 60 de ani de la prima difuzare.

Arsenalul nuclear al Marii Britanii este păstrat în patru submarine, iar unul dintre acestea se află în patrulă permanent. Membrii echipajelor sunt mereu pregătiţi să deschidă focul – ceea ce, mai mult ca sigur, ar însemna să-şi joace rolul în scurtul drum către sfârşitul lumii. Marinarii de pe cele patru submarine din clasa Vanguard care patrulează mările şi păstrează armele nucleare britanice operează după un protocol strict pentru a şti când să acţioneze şi ce să facă – iar printre lucrurile pe care aceştia trebuie să le facă este să asculte radio BBC.  

Un istoric britanic declara că difuzarea emisiunii „Today“ la BBC Radio 4 este una dintre măsurile oficiale pe care Royal Navy le foloseşte pentru a demonstra că Regatul Unit încă există. „Today“ este o emisiune care a fost difuzată dimineaţa încă din 1958 şi este cel mai bun program de ştiri din mass-media britanică.

Imagine indisponibilă

Camera armelor, pe submarinul HMS Vigilant, 2016; Foto: Getty Images

Lordul Peter Hennessy, un profesor de istorie care a intrat în Camera Lorzilor în 2010, a declarat că dacă emisiunea „Today“ nu se mai difuzează trei zile la rând, atunci ar putea însemna că Marea Britanie a fost desfiinţată şi trebuie declanşat protocolul de contraatac.

Hennessy a declarat pentru „Politico“: „Imposibilitatea de a prinde programul BBC Today timp de câteva zile este considerat cel din urmă test“.

Imagine indisponibilă

Comandantul Dan Martyn stă pe debarcader, lângă submarinul HMS Vigilant, 2016; Foto: Getty Images

Dacă nu se prinde semnalul, comandantul şi adjunctul lui vor deschide scrisorile care conţin instrucţiunile din partea premierului şi vor executa ultimele lor cerinţe. Aceste scrisori – cunoscute, fiecare, drept „Scrisoarea de ultimă instanţă“ – conţin instrucţiuni secrete cu privire la ce trebuie făcut cu arsenalul nuclear al Marii Britanii în cazul în care ţara a fost distrusă şi sunt scrise de fiecare premier atunci când preia mandatul. Ele rămân sigilate până la momentul declanşării războiului nuclear. Sunt încuiate într-un seif, pus într-un alt seif şi amplasat în camera de control al fiecăruia dintre cele patru submarine, scrie Politico. Singurii care le pot accesa sunt comandantul submarinului şi adjunctul său.

Imagine indisponibilă

Compartimentul pentru rachete, pe HMS Vigilant; 2016; Foto: Getty Images

Matthew Seligman, profesor de istorie navală la Universitatea Brunel, a declarat pentru BBC că există „doar atâtea opţiuni disponibile”: „Să nu faci nimic, să lansezi o lovitură de retorsiune, să te oferi unui aliat precum SUA sau să-ţi foloseşti propria raţiune. În esenţă: vei folosi rachetele sau nu?“.

Marea Britanie deţine 40 de focoase nucleare şi un maximum de opt rachete pe fiecare submarin. Numai premierul britanic poate autoriza lansarea armelor nucleare ale ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite