Rețea de spionaj ungară, descoperită în vestul Ucrainei. „Căuta vulnerabilități în apărarea terestră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat arestarea a doi cetățeni bănuiți că făceau parte dintr-o rețea de spionaj coordonată de serviciile secrete militare ale Ungariei, activă în regiunea Transcarpatia.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit o rețea de spionaj ungară FOTO: Arhivă
Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit o rețea de spionaj ungară FOTO: Arhivă

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a informat vineri că a reținut doi suspecți acuzați că ar fi desfășurat activități de spionaj în favoarea Ungariei. Potrivit autorităților, este pentru prima dată când o rețea de informații militare ungară este demascată în Ucraina.

„Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o rețea de informații militare ungară ce desfășura activități de spionaj în detrimentul statului nostru”, a transmis instituția printr-un mesaj postat pe Telegram, potrivit Reuters.

Cei doi agenți ar fi strâns informații sensibile din regiunea Transcarpatia, o zonă cu populație majoritar maghiară, aflată la granița cu Ungaria. Potrivit SBU, „celula aduna informaţii despre securitatea militară în regiunea Transcarpatia, căuta vulnerabilităţi în apărarea terestră şi aeriană a regiunii şi studia opiniile socio-politice”, inclusiv posibila reacție a populației la un eventual avans al trupelor ungare în zonă.

Conform datelor publicate de agenția EFE, care citează SBU, cei doi suspecți, foști membri ai armatei ucrainene, au fost recrutați de un intermediar din cadrul serviciilor de informații militare ungare. Unul dintre ei, în vârstă de 40 de ani, ar fi fost recrutat în anul 2021 și a început activitatea de spionaj în septembrie 2024.

Cei doi ar fi primit echipamente speciale pentru comunicații secrete, precum și bani în numerar. Misiunea lor era să furnizeze informații detaliate despre sistemele de apărare aeriană ucrainene și alte capabilități militare din regiune.

De asemenea, SBU susține că aceștia încercau să afle ce tipuri de armament ar putea fi procurate de pe piața neagră, să observe modelele de migrație ale minorității maghiare și să estimeze numărul trupelor și echipamentelor militare staționate în zonă.

Ungaria, membră a Uniunii Europene și NATO, a avut în ultima perioadă relații tensionate cu Ucraina. Premierul Viktor Orbán s-a opus în mod constant sprijinului militar occidental pentru Kiev și a continuat să mențină legături cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda eforturilor celorlalți lideri europeni de a-l izola pe acesta după invazia Rusiei din februarie 2022.

Potrivit comunicatului citat de EFE, SBU a reținut „doi agenţi din reţeaua serviciilor speciale ungare”, iar investigațiile în acest caz sunt în desfășurare.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite