Remaniere guvernamentală la Belgrad: jumătate de Guvern a fost schimbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iviţa Dacici, premierul Serbiei
Iviţa Dacici, premierul Serbiei

Parlamentul sârb a aprobat luni seară o remaniere a Cabinetului condus de premierul socialist Iviţa Dacici, care încearcă să resusciteze economia ţării şi să ducă Serbia mai aproape de Uniunea Europeană.

După trei zile de dezbateri, cei 250 de parlamentari au aprobat remanierea guvernamentală, care presuspune înlocuirea a 11 miniştri din cei 22 ai Cabinetului. Decizia în plenul Parlamentului a fost luată cu 134 voturi „pentru”, în timp ce 65 de aleşi au votat „împotrivă”, iar 51 s-au abţinut.

Portofoliile vacante au fost împărţite între cele două partide din coaliţia de guvernare, socialiştii lui Dacici şi Partidul Progresist.

În faţa parlamentarilor, Dacici a recunoscut că Serbia „încă trece prin momente grele, o luptă continuă pentru o soluţie justă în cazul Kosovo şi pentru oprirea declinului economic”, notează „Vocea Rusiei”. Remanierea vine la 13 luni după ce guvernul Dacici, lăudat pentru acordul semnat cu Kosovo şi mediat de UE, a preluat puterea.

În iulie, URS, micul partid al coaliţiei guvernamentale de la Belgrad care se ocupa de finanţe şi economie, a fost eliminat de la putere. Ministrul sârb al Finanţelor, membru al URS, a fost forţat să demisioneze după ce a fost abandonat de ceilalţi membri ai coaliţiei, nemulţumiţi de ritmul reformelor menite să relanseze economia. În locul lui a fost numit Lazar Krstic, fost asociat al cabinetului de consultanţă McKinsey & Co.

În ultimele luni, Aleksandr Vucici, vicepremier şi lider al Partidului Progresiv Sârb (SNS), a afirmat că este nevoie de o remaniere guvernamentală pentru ca Serbia să se concentreze pe aderarea la Uniunea Europeană şi pe relansarea economică.

Cabinetul remaniat de la Belgrad vrea să restructureze sectorului public, ceea ce ar atrage o serie de privatizări, mai notează „Vocea Rusiei”. Guvernul va trebui să introducă tăieri bugetare importante, care vor viza administraţia publică şi pensiile, considerate necesare de experţii Fondului Monetar Internaţional.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite