Impas diplomatic pentru Serbia şi Kosovo, după ultima întâlnire de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul sârb, Ivita Dacici, Lady Catherine Ashton şi prim-ministrul kosovar, Hashim Thaci
Premierul sârb, Ivita Dacici, Lady Catherine Ashton şi prim-ministrul kosovar, Hashim Thaci

O nouă reuniune diplomatică între premierul kosovar Hashim Thaci şi omologul său sârb Iviţa Dacici s-a încheiat fără un acord între cele două părţi, după întâlnirea de marţi,la Bruxelles, anunţă agenţiile internaţionale de presă.

Cei doi lideri au decis „să continue negocierile" şi se vor întâlni din nou la Bruxelles pe 8 septembrie, în prezenţa şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, care mediază dialogul dintre Belgrad şi Priştina, de mai bine de doi ani.

Dacici şi Thaci „şi-au reiterat angajamentul de a asigura succesul" alegerilor municipale prevăzute la 3 noiembrie pe întreg teritoriul Kosovo, „cu o participare cât mai larg posibilă", a declarat Ashton, citată într-un comunicat.

Pregătirile acestor alegeri au fost perturbate de decizia liderilor etnicilor sârbi din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, de a boicota scrutinul.

Buna desfăşurare a alegerilor municipale face parte din acordul semnat în aprilie privind normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina, care oferă un anumit grad de autonomie regiunii de nord a ţării, situate la frontiera cu Serbia, asupra căreia Priştina nu exercită practic nici un control.

Obiectivul negocierilor de la Bruxelles este, între altele, încheierea unui acord privind telecomunicaţiile. Priştina vrea să obţină un prefix independent pentru Kosovo, deoarece în prezent îl foloseşte pe cel al Serbiei, în timp ce Belgradul intenţionează să-şi păstreze în nordul teritoriului pe operatorii naţionali de telefonie mobilă.

În domeniul energiei, Kosovo insistă asupra unui sistem autonom de aprovizionare cu energie electrică, iar Belgradul doreşte să menţină prezenţa companiei sale de distribuţie a electricităţii în nord.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite