Regele Danemarcei modifică stema regală pentru a sublinia importanța Groenlandei și a Insulelor Feroe, în contextul disputei cu Trump
0Regele Danemarcei a stârnit controverse în rândul istoricilor, după ce a decis să modifice stema regală pentru a acorda o mai mare vizibilitate Groenlandei și Insulelor Feroe. Acest gest simbolic a fost interpretat de mulți ca un răspuns indirect la controversata dorință a președintelui american Donald Trump de a cumpăra Groenlanda, scrie The Guardian.

La mai puțin de un an de când a preluat tronul de la mama sa, regina Margrethe, regele Frederik al IX-lea a făcut un semn clar al intenției de a consolida unitatea regatului Danemarcei și de a păstra sub control teritoriile autonome, Groenlanda și Insulele Feroe.
De-a lungul a 500 de ani, stemele regale daneze au reprezentat cele trei coroane, simbol al Uniunii de la Kalmar, încheiate în 1397 între Danemarca, Norvegia și Suedia. Aceste coroane au fost, de asemenea, un semn important al influenței Danemarcei asupra Suediei. Însă, în actuala versiune a stemei, coroanele au fost eliminate și înlocuite cu un urs polar, simbol al Groenlandei, și un berbec, semnificând Insulele Feroe, într-o mișcare clară de reafirmare a suveranității asupra acestor teritorii.
Context geopolitic tensionat
Modificarea vine într-un context geopolitic tensionat, marcat de declarațiile lui Donald Trump privind dorința de a cumpăra Groenlanda. În același timp, Groenlanda este în centrul unor dispute politice interne, premierul acestei țări, Múte Egede, acuzând Danemarca de un comportament genocidar în urma unor anchete legate de scandalul contraceptivelor forțate din anii '60 și '70. În acest context, Egede a subliniat, într-un discurs de Anul Nou, că Groenlanda trebuie să se desprindă de „lanțurile erei coloniale”.
În ciuda acestor tensiuni, regele Frederik a declarat în primul său discurs de Anul Nou că „toți facem parte din regatul Danemarcei, de la minoritatea daneză din Schleswig de Sud până la Groenlanda”, subliniind astfel unitatea regatului.
Casa regală a declarat că stema, care este utilizată pe documente oficiale și sigilii și ale cărei elemente datează din secolul al XII-lea, „consolidează proeminența comunității”. Potrivit acesteia, cele trei coroane au fost eliminate „deoarece nu mai sunt relevante”.
Istoricii, luați prin surprindere
Modificările aduse stemei au fost recomandate de un comitet format imediat după urcarea pe tron a regelui Frederik, la 14 ianuarie 2024. Schimbarea a fost considerată surprinzătoare de unii istorici, mai ales având în vedere tradiția de a folosi simbolul celor trei coroane, care a supraviețuit multor conflicte și schimbări teritoriale din istoria Danemarcei.
Din 1819, stemele regale au fost schimbate de trei ori până acum, în 1903, 1948 și 1972. Însă ultimele modificări au fost întâmpinate cu șoc în unele cercuri.
Încă de la tratatul de pace de la Knäred din 1613, care a pus capăt războiului de la Kalmar, Suedia a fost „forțată să accepte drepturile regelui danez de a utiliza simbolul suedez al celor trei coroane, a declarat Dick Harrison, profesor de istorie la Universitatea suedeză din Lund, ceea ce face ca eliminarea acestuia din stema daneză să fie acum «o senzație».
„Simbolul a supraviețuit înfrângerilor uriașe în războaiele împotriva Suediei din anii 1640 și 1650, pierderii Norvegiei în 1814, pierderii Schleswig-ului în favoarea Germaniei în 1864, trecerii la modernitate, pierderii Islandei și ocupației germane în cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus el. „Astfel, din punctul de vedere al istoriei, faptul că regele Frederik al X-lea a decis să elimine simbolul este o senzație”.
Dar Sebastian Olden-Jørgensen, istoric la Institutul Saxo din cadrul Universității din Copenhaga, a declarat că trimite semnale clare cu privire la geopolitica actuală, în special în contextul apelurilor Groenlandei pentru independență.
„Atunci când groenlandezii, și într-un fel și feroezii, se joacă cu ideea obținerii independenței depline, casa regală arată că sprijină politica statului, care este de a păstra unitatea regatului”, a declarat el pentru Berlingske.
Expertul regal Lars Hovbakke Sørensen consideră că schimbările reflectă interesul personal al regelui pentru Arctica, dar transmit și un mesaj către lume.
„Este important să semnalăm din partea daneză că Groenlanda și Insulele Feroe fac parte din regatul danez și că acest lucru nu poate fi discutat. Acesta este modul în care marcați acest lucru”, a declarat expertul regal pentru TV2.