Refugii, rucsacuri și radiouri: cum se pregătesc locuitorii Kievului pentru un atac nuclear

0
Publicat:

Unii locuitori ai Kievului se gândesc serios la posibilitatea, odată de neînchipuit, ca orașul lor să fie atacat cu o bombă nucleară și își pregătesc truse de supraviețuire, relatează Washington Post.

Atacurile cu rachete au lăsat Kievul în beznă FOTO Arhivă
Atacurile cu rachete au lăsat Kievul în beznă FOTO Arhivă

Serghi Dmitruk și-a pregătit deja ceea ce el numește un „rucsac nuclear” ce conține suficiente provizii de bază pentru a rezista o săptămână, presupunând că s-ar putea adăposti în siguranță în urma unui atac nuclear al Rusiei.

La fel a făcut și Pavlo Huk, care și-a aprovizionat atât subsolul casei cât și biroul, și plănuiește să echipeze o casă închiriată la țară cu un generator, cu alimente și combustibil. El spune că nu se simte exagerat de precaut spre deosebire de prietenii săi care nu îi împărtășesc temerile.

Natalia Sulima este îngrijorată că ar putea să nu se afle în preajma băiețelului ei de cinci ani când se va întâmpla - de aceea l-a instruit să urmeze adulții în adăposturi și i-a pregătit un rucsac cu trusa proprie de supraviețuire, conținând inclusiv jucăria și cartea preferată.

„Mi se pare incredibil că suntem nevoiți să facem asta. În secolul XXI”, a spus Sulima.

Cu toate că experții militari au apreciat până acum ca destul de mic riscul unui atac nuclear în Ucraina, iar Pentagonul a asigurat că nu a observat semne că Rusia se pregătește să lanseze arme nucleare, avertismentele mai mult sau mai puțin voalate ale lui Putin precum că Moscova e dispusă să apeleze la toate „mijloacele necesare” pentru a ieși învingătoare le-a dat multor ucraineni motive să se teamă.

"Avem aceste mijloace, ele sunt într-o formă mai avansată și mai modernă decât cele ale oricărei alte țări nucleare, acest lucru este evident", a spus Putin, fără a exclude că ar putea folosi un dispozitiv nuclear, dar adăugând că totuși „nu vom flutura aceste arme” și că Rusia nu „a luat-o razna” în privința acestor arme.

Majoritatea ucrainenilor nu erau deloc convinși că Rusia va invada, în ciuda avertismentelor frecvente ale Statelor Unite, a mărturisit Dmitruk, astfel că cei mai mulți au fost șocați atunci când a izbucnit războiul.

Ucrainenii au fost sceptici că Rusia va declanșa războiul

Iar acum toată lumea e convinsă că nu va avea loc un război nuclear", a spus el. "Dar dacă Rusia vrea să o facă, o va face. Este bine să fim pregătiți".

Kievul dispune deja de o rețea de adăposturi atomice construite de sovietici în perioada Războiului Rece în stațiile de metrou, unele situate la mare adâncime. Totuși, pregătește alte câteva sute de buncăre pentru cei ce locuiesc în afara capitalei și pe care le aprovizionează cu mâncare, apă și echipamente radio.

Acestea vor fi insuficiente, recunoaște guvernatorul regional Oleksi Kuleba, explicând că ușile acestora vor trebui închise cu cinci minute înainte de o explozie anticipată pentru ca buncărele să protejeze cu adevărat de radiațiile eliberate.

De altfel guvernul a pregătit instrucțiuni detaliate pentru populație pentru a-și mări șansele de supraviețuire- să nu privești direct la explozie, să te culci la pământ, să nu lași porțiuni de piele expuse, după ce trece suflul exploziei să te deplasezi perpendicular în raport cu direcția vântului și să găsești un adăpost, preferabil o încăpere ale cărui ferestre și ușă pot fi sigilate. Hainele trebuie scoase și depozitate în saci de plastic.

Șansele de supraviețuire

Sfaturile sunt complicate și, chiar dacă sunt respectate întocmai, șansele de supraviețuire nu sunt prea mari, a explicat Iulia Balașevka, care conduce Departamentul de pregătire pentru situații de urgență și monitorizare a radiațiilor din cadrul Centrului științific și tehnic pentru securitate nucleară și radiații din Kiev.

În plus, dacă nu ai informații cu privire la dimensiunea dispozitivului nuclear care ar putea fi folosit sau locul în care ar putea să lovească, este dificil de anticipat ce pregătiri trebuie făcute, a adăugat ea.

Cel mai mic dispozitiv nuclear tactic rusesc lansat asupra centrului Kievului ar lăsa neafectate mari porțiuni din oraș. Unul mai mare, în schimb, ar putea avea un impact devastator.

Asta nu înseamnă că nu există speranță, a spus Balașevka. Chiar și în cazul detonării unei bombe relativ mari, între unda de șoc și precipitațiile radioactive tot ar exista un interval de timp, cuprins între 5 și 15 minute, suficient pentru ca cel puțin unii dintre supraviețuitorii exploziei inițiale să se adăpostească. „Nu dispare orice speranță. Nu te confrunți cu moartea imediată", a spus ea

Pe asta se bazează Dmitruk care presupune că va avea la dispoziție până la o oră să ajungă acasă, să-și ia rucsacul și să fungă la cea mai apropiată stație de metrou, la circa 800 de metri.

Și-a împachetat suficientă mâncare și apă pentru o săptămână, alături de lenjerie termică, un aragaz, un sac de dormit, pastile de iod, un dispozitiv elaborat care include o lanternă, un radio FM și un încărcător cu bobină. El a mai pregătit și o busolă pentru aflarea direcției vântului și un radio pentru a rămâne în contact cu prietenii pregătiți în mod similar.

Sulima și soțul ei speră că vor avea suficient timp să se refugieze într-o casă la țară pe care au închiriat-o recent. Ei păstrează o trusă de supraviețuire în portbagajul mașinii lor și plănuiesc să o ia în apartamentul lor dacă nu vor avea timp să fugă. „Simt că am făcut tot ce am putut pentru a fi pregătită", a spus ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite