Refugiaţii, exploataţi de propaganda rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie anti-refugiaţi în Germania
Manifestaţie anti-refugiaţi în Germania

Serviciile secrete germane vor să stabilească dacă vechile metode ale KGB-ului sunt folosite acum de Moscova pentru a influenţa dezbaterea politică şi opinia publică din Germania.

Dezinformarea şi destabilizarea, două metode care au făcut carieră în timpul Războiului Rece, par să fie folosite din nou de Rusia, care, profitând de criza refugiaţilor, ar avea ca scop destabilizarea Germaniei.

Potrivit publicaţiei germane „Süddeutsche Zeitung “, cabinetul cancelarului Angela Merkel a cerut serviciilor secrete germane - BND - să facă o anchetă pentru a stabili dacă vechile metode ale KGB-ului sunt folosite acum de Guvernul de la Moscova pentru a influenţa dezbaterea politică şi opinia publică din Germania.  Oficial, însă, autorităţile de la Berlin nu fac comentarii pe această temă. 

Angela Merkel, cancelarul german, ar fi interesată personal de răspunsul la această întrebare, mai ales că viitorul său politic depinde de rezolvarea crizei refugiaţilor.

Guvernele din estul Europei au afirmat de multă vreme că Moscova foloseşte media de stat pentru a tensiona relaţiile oricum încordate dintre anumite state europene.

Merkel, ţintă

Serviciile secrete germane ar trebui acum să stabilească dacă exagerările din presa rusă urmăresc tocmai acest scop, dar şi dacă există un concept în acest sens.  O sursă din aparatul diplomatic a declarat pentru „Süddeutsche Zeitung“ că  „cine vrea un nou sistem în Europa“, trebuie să aibă în vizor Germania şi pe cancelarul german. 

De asemenea, ar trebui să clarificat şi dacă Rusia are vreo legătură cu mişcările populiste de dreapta şi ale radicalilor de dreapta din Germania, numai că BND-ul nu are mandat pentru a supraveghea organizaţii ca PEGIDA (mişcarea islamofobă Patrioţi Europeni împotriva Islamizării Occidentului) sau AfD (formaţiunea politică populistă de dreapta Alternativă pentru Germania). 

Autorităţile de la Berlin ar fi luat în calcul posibilitatea ca Rusia să fi revenit la vechile metode ale KGB-ului după apariţia în presa rusă a cazului unei adolescente din Germania ce provine dintr-o familie de imigranţi ruşi, care a afirmat că a fost răpită şi violată de tineri care aveau un aspect fizic asemănător celui al refugiaţilor. 

La cererea avocatului german Martin Lyutle, procurorii de la Berlin au deschis o anchetă preliminară împotriva lui Ivan Blagoi, jurnalistul rus al postului de stat din Rusia – Pervîi Kanal, autorul reportajului scandalos despre presupusa răpire şi violare de catre migranţi a unei fete de origine rusa la Berlin.

 Avocatul consideră că reportajul TV a fost în spiritul propagandei ruse şi a incitat la ură faţă de refugiaţi în rândul populaţiei de origine rusă din Germania.

Deşi competenţa autorităţilor judiciare germane nu se aplică  mass-mediei ruse, Lyutle este încrezător că Ivan Blagoi, care beneficiază de drept de şedere în Germania, poate fi tras la răspundere. Aleksandr Jarov, şeful Roskomnadzor (institutia responsabilă cu cenzura în Rusia) a anunţat că  Ivan Blagoi va fi pus sub protectia statului rus.

Turcia acuză Rusia de manipulare

Turcia consideră că bombardarea unor ţinte civile din Siria, de către aviaţia rusă, este o încercare deliberată a Moscovei de a alimenta criza refugiatilor din Europa şi de a crea spaţiu pentru forţele ppreşedintelui Bashar al-Assad.

Faptul că Rusia a negat atacurile asupra spitalelor şi şcolilor din Siria nu înseamnă nimic pentru Ankara. Oficialii turci susţin că Vladimir Putin şi aliaţii săi sirieni folosesc cu neruşinare afluxul de refugiaţi – provocat de loviturile avioanelor ruse – pe post de armă de război îndreptată în mod deliberat împotriva Turciei şi Uniunii Europene.

Judy Dempsey, redactor şef al publicaţiei „Strategii europene” editată de Fundaţia Carnegie, crede că valul de refugiaţi ajută Rusia mai ales în relaţiile cu Uniune Europeană. Este o criză, cea a migranţilor, care pune în aceste zile mari presiuni asupra cancelarei Germaniei Angela Merkel. 

Or Merkel este una din cele mai convinse şi convingătoarea avocate a sancţiunilor împotriva Rusia. Sancţiunile vor fi discutate de Uniunea Europeană din nou în iunie. În acest moment, remarcă Judy Dempsey, sunt tensiuni între Turcia şi Statele Unite din cauza intervenţiei din Siria, implicit în cadrul NATO, tensiuni transatlantice, dar cele mai mari sunt în sânul Europei.

„Cinstit, europenii îi fac jocul lui Putin, care nu are decât să stea pe margine şi să se uite cum se adâncesc disputele în sânul Uniunii Europene”, subliniază  Dempsey.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite