Reforma Schengen: Extremiştii iau cu asalt Europa, iar libertatea ţărilor UE de a închide graniţele intră la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spațiul Schengen
Spațiul Schengen

Eurodeputaţii din Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) votează astăzi noile reguli Schengen care dau posibilitatea statelor membre de a închide graniţele interne pentru şase luni, iar Consiliul JAI discută mâine pe această temă, după ce Franţa şi Germania au trimis o scrisoare preşedinţiei daneze prin care susţin că vor să aibă libertatea de a reintroduce controlul la frontiere.

Dezbaterile vin în contextul îngrijorărilor oficialilor de la Bruxelles legate de creşterea puterii partidelor extremiste şi a discursurilor politice populiste, de cele mai multe ori anti-europene, şi care pledează pentru închiderea graniţelor, restricţionarea liberei circulaţii, contestarea regulilor UE.

Într-un astfel de context vin negocierile lansate în toamna anului trecut de Comisia Europeană pe reforma Schengen cu România şi Bulgaria ţinute încă blocate până în septembrie anul acesta.

Comisia LIBE din Parlamentul European voteză astazi raportul eurodeputatei Renate Weber (PNL, ALDE), cu privire la propunerea de restabilire a controlului la frontierele interne din spatiul Schengen, pe o perioada de maximum şase luni, în cazul unei ameninţări la adresa ordinii publice sau a securităţii naţionale a statului respectiv.

Migraţia nu e o ameninţare la siguranţa naţională

Libera circulaţie este un principiu definitoriu al Uniunii Europene, iar posibilitatea ca fiecare cetăţean să se deplaseze în interiorul ei, fără a fi supus unor controale la frontierele interne, este una dintre realizările sale cele mai de succes, notează raportul europarlamentarului român.

"Cu toate acestea, evoluţiile recente au subminat încrederea în capacitatea unor state membre de a gestiona frontierele într-un mod care să nu aducă atingere liberei circulaţii a persoanelor în interiorul spaţiului Schengen. Aceste evenimente au pus sub semnul întrebării echilibrul ce trebuie găsit între securitate şi libertatea de circulaţie", arată raportul.

"Migraţia în sine nu reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice sau a securităţii naţionale", spune Weber care se opune în mod categoric oricărei încercări de a găsi noi motive, cum ar fi fluxurile migratorii, care să justifice reintroducerea controalelor la frontierele interne.

Iniţiativele unilateral trebuie prevenite

Un drept al UE precum libera circulaţie, care aduce beneficii unui număr imens de cetăţeni ai UE, nu ar trebui să sufere de pe urma deciziei unui singur stat membru,
mai spune Weber.

Prin urmare, ar trebui prevenite cât mai mult posibil iniţiativele unilaterale luate la nivel naţional şi ar trebui să se ţină cont de toate interesele europene în cadrul procesului de securizare a spaţiului Schengen.

Raportoarea mai susţine că poate fi găsit un echilibru funcţional, care să lase statelor membre o marjă de manevră suficientă în cazul unor evenimente imprevizibile, asigurând, în acelaşi timp, un proces decizional desfăşurat într-un spirit mai colectiv.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite