Reacția lui Zelenski, după ce administraţia Trump ar fi prezentat Kievului o propunere de „afacere”: „Eu apăr Ucraina, nu pot să vând ţara”

0
Publicat:

Administraţia Trump ar fi prezentat Ucrainei un acord amplu care semăna cu o „colonizare economică”, care acoperea o serie de interese strategice fundamentale, cum ar fi porturile, infrastructura energetică şi resursele miniere.

Zelenski a spus că Ucraina nu este de vânzare Foto: Arhivă
Zelenski a spus că Ucraina nu este de vânzare Foto: Arhivă

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina „nu este de vânzare”, refuzând, pe 15 februarie, să semneze un acord propus de administraţia lui Trump privind resursele minerale ale ţării sale, după cum a dezvăluit publicaţia britanică The Telegraph, citată de News.ro.

Planul viza de fapt un acord mai amplu, care prevedea o compensaţie de 500 de miliarde de dolari pentru ajutorul de 175 de miliarde de dolari acordat de SUA începând din 2022, suma fiind valorificată prin drepturi exclusive „în perpetuitate” asupra unei serii de resurse şi infrastructuri.

Eu apăr Ucraina, nu pot să vând ţara. Asta e tot”, a declarat preşedintele ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri, 19 februarie, la Kiev.

Administraţia lui Donald Trump a indicat că se aşteaptă ca Kievul să îi ofere acces la 50% din mineralele strategice ale Ucrainei, ca o compensaţie pentru ajutorul militar şi economic american, fără să-şi asume în schimb un angajament clar de protecţie viitoare împotriva agresorului rus.

Potrivit The Telegraph, care a publicat termenii şi condiţiile acordului prezentat Kievului, proiectul de acord includea „valoarea economică asociată resurselor Ucrainei”, inclusiv „resurse minerale, hidrocarburi (petrol şi gaze), porturi şi alte infrastructuri”, în cadrul unui contract care ar fi fost încheiat sub auspiciile legislaţiei americane din statul New York, acolo unde Trump şi-a dezvoltat imperiul financiar.

Acest proiect ar fi impus Ucrainei să plătească o parte din PIB mai mare decât despăgubirile impuse Germaniei în temeiul Tratatului de la Versailles din 1919, semnat la sfârşitul Primului Război Mondial, se arată în document.

Preşedintele Zelenski a considerat că acordul propus în forma actuală nu-i „protejează” ţara, solicitând în special „garanţii de securitate” pentru Ucraina pentru a preveni orice nouă invazie rusă după un eventual acord care să pună capăt războiului.

Repet, suntem pregătiţi pentru un document serios. Avem nevoie de garanţii de securitate”, a spus Zelenski, acuzând partea americană că nu se angajează într-o „negociere serioasă”.

Negocierile dintre Statele Unite şi Rusia l-au ajutat pe dictatorul rus să iasă din anii de izolare, a declarat Zelenski miercuri, în timpul briefingului de presă de la Kiev. 

Președintele Ucrainei a criticat în termeni duri discuțiile SUA-Rusia, care au avut loc în Arabia Saudită. Acestea au fost primele negocieri directe dintre cele două țări de la începutul invaziei rusești la scară largă.

Zelenski a reiterat că nici o decizie privind viitorul Ucrainei nu poate fi luată fără implicarea Kievului. „Fiecare țară are un traseu bilateral cu alte țări. Vă rog, puteți discuta orice, dar nu puteți lua o decizie despre cum să încheiați războiul din Ucraina fără Ucraina”, a declarat acesta.

Ulterior, Donald Trump a vorbit de la Mar-a-Lago din Florida, despre întâlnirea din Arabia Saudită dintre SUA și Rusia,  dar a făcut afirmații surprinzătoare despre liderul ucrainean, care în opinia sa nu are legitimitate.

Trump l-a numit pe Volodimir Zelenski „dictator”. Președintele american a declarat că omologul său ucrainean a făcut o „treabă groaznică” pentru că Ucraina „este spulberată” și milioane de oameni „au murit inutil”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite