Războiul lui Putin. Cinci scenarii despre cum s-ar putea desfăşura în continuare invazia Rusiei în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

După 100 zile de război în care aşteptările unei cuceriri rapide au fost succedate de rezistenţa ucraineani şi apoi retragerea rusă, ca în cele din urmă ofensiva Moscovei să devină una mai solidă şi concentrată în estul Ucrainei, cinci potenţiale scenarii, care nu sunt mutual exclusive, ar putea fi plauzibile, scrie BBC.

1.Război de uzură

Războiul ar putea să se întindă  pe luni dacă nu ani pe măsură ce forţele ruseşti şi ucrainene se macină unele pe altele. Avântul luptei se mută dintr-o parte în alta odată ce ambele părţi au pierderi şi câştiguri. Nicio parte însă nu dă semne că cedează. Preşedintele rus Vladimir calculează că ar putea să aibă avantaj dovedind răbdare strategică şi pariind pe faptul că ţările occidentale vor începe să sufere de „oboseala ucraineană”, astfel încât se vor concentra mai degrabă pe crizele lor economice şi ameninţarea chineză.

Occidentul,totuşi, arată determinare, continuând să aprovizioneze Ucraina cu arme. Linii de fronturi semi-permanente sunt create şi războiul se transformă într-un conflict îngheţat, un „război permanent”.

„Pe termen scurt, sunt slabe perspective ale unei victorii operaţionale sau strategice zdrobitoare a oricăreia dintre părţi. Niciuna din părţile beligerante nu a dovedit capacitatea de a lansa o lovitură decisivă”, spune Mick Ryan, un general australian în rezervă şi analist militar.

2.Putin anunţă încetarea focului

Preşedintele Putin ar putea surprinde lumea cu anunţul unui armistiţiu unilateral după ce şi-ar lua câştigurile teritoriale şi le-ar declara „victorie”.

Astfel ar putea pretinde că „operaţiunea sa militară” este completă: separatiştii din Donbas sprijiniţi de Rusia sunt acum protejaţi, iar coridorul terestru către Crimeea stabilit. În aceste condiţii, Rusia ar putea invoca superioritatea morală şi pe acest temei să preseze Ucraina să înceteze luptele.

„E o stratagemă pe care Rusia ar putea să o folosească în orice moment dacă ar dori să fructifice presiunea europeană ca Ucraina să se predea şi să cedeze teritorii în schimbul păcii în ţară”, spune Keir Giles, expert în materie de Rusia la centrul de reflecţie Chatham House.

Sunt argumente care se aud deja la Paris, Berlin şi Roma: prelungirea războiului nu e necesară, e timpul să puneţi capăt suferinţei economice globale, să cerem încetarea focului.

Totuşi, mutarea ar crea opoziţie din partea SUA, Marii Britanii şi marii părţi a Europei de Est, unde decidenţii cred că Rusia trebuie neapărat să piardă în beneficiul Ucrainei şi al ordinii internaţionale.

Prin urmare, un armistiţiu unilateral al Rusiei ar putea schimba narativa războiului, însă nu şi să pună capăt luptelor.

 

3.Impas pe câmpul de luptă

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia şi Ucraina ar ajunge la concluzia că nu pot obţine mai mult din punct de vedere militar şi se angajează în discuţii în vederea unei înţelegeri politice?

Armatele sunt epuizate şi rămân fără forţă de luptă şi muniţie. Costurile umane şi financiare nu mai justifică continuarea luptelor. Pierderile militare şi economice nu mai sunt sustenabile. Poporul ucrainean este obosit de război şi nu mai e dispus să rişte şi mai multe vieţi pentru o victorie impalpabilă.

Dacă conducerea de la Kiev, pierzându-şi încrederea în sprijinul occidental, decide că e momentul negocierilor? Preşedintele american Joe Biden a admis deschis că obiectivul SUA este ca Ucraina să fie „în cea mai puternică poziţie la masa negocierilor”.

Însă e posibil să treacă luni de zile până să se ajungă la un impas, în timp ce un acord politic ar fi dificil, în special din cauza lipsei de încredere în Rusia. În plus, un acord de pace ar putea să nu dureze şi să fie urmat de alte lupte.

4.O „victorie” pentru Ucraina

Ar putea Ucraina să învingă sorţii şi să dobândească ceva ce s-ar putea aprecia ca o victorie? Ar fi Ucraina capabilă să forţeze trupele ruse să se retragă în poziţiile de dinainte de invazie”.

„Cu siguranţă Ucraina va câştiga acest război”, a spus recent preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dacă Rusia nu ar reuşi să captureze întreg Donbasul şi suferă şi mai multe pierderi? Sancţiunile occidentale afectează maşinăria de război a Rusiei. Ucraina efectuează contra-atacuri cu ajutorul noilor rachete cu rază lungă de acţiune, luând înapoi teritorii acolo unde liniile de aprovizionare ruseşti de aprovizionare au probleme. Ucraina îşi preschimbă armata dintr-o forţă defensivă într-una ofensivă.

Acest scenariu este suficient de plauzibil încât să-i îngrijoreze deja pe decidenţi cu privire la consecinţe. Dacă Putin e pus în faţa unei înfrângeri,n-ar  putea el să escaladeze, eventual apelând la arme chimice sau nucleare?

„Mi se pare improbabil ca Putin să fie dispus să accepte o înfrângere militară convenţională când are opţiunea nucleară”, spunea recent istoricul Niall Ferguson .

5.Victorie pentru Rusia

Oficialii occidentali subliniază că, în ciuda impedimentelor  iniţiale, Rusia încă are în plan să cucerească capitala Kiev şi să supună marea parte a Ucrainei.

„Aceste obiective maximaliste rămân în cărţi”, a spus un oficial.

Rusia ar putea profita de câştigurile sale din Donbas pentru a elibera forţe pe care să le distribuie în altă parte, poate chiar ţintind din nou Kievul. Numărul de soldaţi şi echipamente de partea Rusiei şi-ar spune cuvântul. Forţele ucrainene ar suferi în continuare pe seama decalajului de forţe.

Preşedintele ucrainean a admis deja că circa100 de soldaţi ai Ucrainei mor zilnic şi alţi 500 sunt răniţi.

Poporul ar putea să se divizeze, unii dorind ca luptele să continue, alţii să ceară pacea. Unele ţări vestice ar putea să se sature să sprijine Ucraina. Însă, în egală măsură, dacă ar considera că Rusia e pe cale să câştige ar putea dori escaladarea.

Viitorul războiului nu este încă decis, scrie BBC

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite