Războiul invizibil dintre Rusia şi Ucraina. Simpla pornire a unui telefon mobil poate atrage o ploaie mortală de bombe din cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dmytro Larin / Shutterstock
FOTO Dmytro Larin / Shutterstock

Radarul de artilerie şi telecomenzile pentru vehiculele aeriene fără pilot pot provoca, de asemenea, ploaie de schije de foc, scrie AP.

În Ucraina cele două tabere duc şi un război invizibil, cel electronic. Comandanţii militari evită în mare măsură să discute despre asta, temându-se că vor pune în pericol operaţiunile prin dezvăluirea secretelor.

Tehnologia războiului electronic vizează sistemele de comunicaţii, navigaţie şi ghidare pentru a localiza, orbi şi înşela inamicul şi pentru a direcţiona lovituri letale. Este folosit împotriva artileriei, avioanelor de luptă, rachetelor de croazieră, dronelor şi multe altele. Militarii îl folosesc şi pentru a-şi proteja forţele.

Rusia părea în avantaj

Este o zonă în care se credea că Rusia are un avantaj clar la intrarea în război. Cu toate acestea, din motive care nu sunt în întregime clare, priceperea sa în războiul electronic abia a fost văzută în primele etape ale bătăliei, în eşecul haotic de a ocupa capitala Kiev.

A devenit mai vizibil în luptele acerbe din estul Ucrainei, unde liniile de aprovizionare mai scurte şi mai uşor de apărat permit Rusiei să mute echipamentele de război electronic mai aproape de câmpul de luptă.

„Ei blochează tot ceea ce pot ajunge la sistemele lor”, a spus un oficial al Aerorozvidka, o echipă de recunoaştere formată din utilizatori ucraineni de drone, care a vorbit sub rezerva anonimatului din motive de siguranţă. „Nu putem spune că domină, dar ne împiedică foarte mult.”

„A opera pe un câmp de luptă modern fără date este foarte greu”, a spus colonelul Laurie Buckhout, fost şef de război electronic al Armatei SUA. Blocarea „poate orbi şi asurzi o aeronavă foarte rapid şi foarte periculos, mai ales dacă pierzi GPS-ul şi radarul şi eşti un avion cu reacţie care zboară cu 965 de kilometri pe oră”. Toate acestea explică secretul din jurul războiului electronic.

„Este un domeniu incredibil de clasificat, deoarece este foarte dependent de tehnologiile de ultimă oră în evoluţie, unde câştigurile pot fi copiate şi şterse foarte repede”, a declarat James Stidham, expert în securitatea comunicaţiilor care a fost consultat pentru departamentul de stat şi de securitate internă din SUA.

Ucraina a învăţat lecţii grele despre războiul electronic în 2014 şi 2015, când Rusia i-a copleşit forţele cu el. Ruşii au aruncat drone din cer şi au dezactivat focoase, au pătruns în reţelele de telefonie mobilă pentru operaţiuni psihologice şi s-au concentrat pe blindatele ucrainene.

Lecţiile războiului din Siria

Un ofiţer ucrainean i-a spus lui Christian Brose, un consilier al regretatului senator american John McCain, cum ruşi au păcălit un comandant să răspundă la un apel wireless de la mama sa. Când a făcut-o, l-au localizat în mijlocul apelului şi l-au ucis cu rachete de precizie, a scris Brose în cartea „The Kill Chain”.

De asemenea, SUA au experimentat războiul electronic al Rusiei în acţiune în Siria, unde au susţinut părţi opuse în războiul civil. În 2018, şeful Operaţiunilor Speciale din SUA, generalul Raymond Thomas, a descris modul în care comunicaţiile piloţilor americani au fost în mod regulat „doborâte” în Siria în „cel mai agresiv” mediu de război electronic de pe planetă. Sistemele avansate ale Rusiei sunt concepute pentru a orbi aeronavele US Airborne Warning and Control Systems, sau AWACS – ochii şi urechile comandanţilor pe câmpul de luptă – precum şi rachetele de croazieră şi sateliţii spion.

În „conflictul actual, războiul electronic a devenit un teatru de dispute furioase.

Aerorozvidka a modificat dronele echipate cu cameră pentru a identifica poziţiile inamice şi a arunca mortiee şi grenade. Hackingul este, de asemenea, folosit pentru a păcăli sau a dezactiva aparatura electronica a inamicului şi pentru a colecta informaţii.

Capacităţile lor de război electronic ale ucrainenilor s-au îmbunătăţit radical din 2015. Acestea includ utilizarea echipamentelor de comunicaţii criptate din SUA şi Turcia pentru un avantaj tactic. Ucraina a avansat atât de mult încât exportă o parte din tehnologia sa.

Rusia s-a angajat în bruiaj GPS în zone întinzându-se din Finlanda la Marea Neagră, a declarat locotenent-colonelul Tyson Wetzel, membru al Forţelor Aeriene americane. Ca urmare, un transportator regional finlandez, Transaviabaltica, a fost nevoit să anuleze zboruri pe o singură rută timp de o săptămână. Bruiajul rusesc a perturbat, de asemenea, transmisiile televiziunilor ucrainene, a declarat Frank Backes, director al Kratos Defense, din California, care are staţii terestre prin satelit în regiune.

Temerile ruşilor

Cu toate acestea, în primele zile ale războiului, utilizarea de către Rusia a războiului electronic a fost mai puţin eficientă şi mai extinsă decât se anticipa. Este posibil să fi contribuit la eşecul său de a distruge suficiente unităţi radar şi antiaeriene pentru a câştiga superioritatea aeriană.

Unii analişti cred că ruşi s-au temut că unităţile de război electronic vor fi capturate. Cel puţin două au căzut în mîna ucrainenilor. Unul a fost un sistem Krasukha-4, despre care o bază de date a armatei americane spune că este proiectat să blocheze semnale prin satelit, precum şi radare de supraveghere şi arme ghidate de radar de la mai mult de 160 de kilometri distanţă. Celălalt: mai avansat Borisoglebsk-2, care poate bloca sistemele de ghidare a dronelor şi mine terestre controlate radio.

Este posibil ca Rusia să fi limitat, de asemenea, utilizarea războiului electronic la începutul conflictului, din cauza temerilor că tehnicienii prost pregătiţi sau prost motivaţi ar putea să nu opereze în mod corespunzător sistemele.

„Ceea ce aflăm acum este că ruşii l-au oprit în cele din urmă pentru că interfera atât de mult cu propriile lor comunicaţii”, a declarat general locotenentul în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane pentru Europa.

Problemele de comunicaţii au fost evidente cu multe trupe ruse care vorbeau pe canale radio deschise nesigure, uşor de monitorizat de străini.

Nu este clar cât avantaj ar putea oferi acum activele electronice ale Rusiei. Forţele Ucrainei sunt acum mai concentrate decât la începutul războiului, ceea ce le-ar putea face mai uşor de vizat.

Depinde mult dacă grupurile tactice ale Rusiei „sunt configurate în realitate aşa cum sunt pe hârtie”, a spus James Rands, de la grupul de reflecţie al informaţiilor militare Jane. Fiecare grup, format din aproximativ 1.000 de militari, ar trebui să aibă o unitate de război electronic. Pentagonul spune că 110 astfel de batalioane sunt în Ucraina.

Kremlinul susţine, de asemenea, că are peste 1.000 de drone Orlan-10 mici şi versatile pe care le foloseşte pentru recunoaştere, ţintire, bruiaj şi interceptarea telefonului mobil.

SUA şi Marea Britanie furnizează Ucrainei şi echipamente de blocare, dar nu este clar cât de mult ajută. Nicio ţară nu a oferit detalii. Capacitatea ambelor părţi de a dezactiva dronele celeilalte este crucială ca şi artileria în luptele din Est.

Sistemul de sateliţi Starlink de la Elon Musk este un atu dovedit

Sistemul de sateliţi Starlink de la Elon Musk este un atu dovedit. Cei peste 2.200 de sateliţi cu orbită joasă oferă internet în bandă largă la peste 150.000 de staţii terestre ucrainene. Întreruperea acestor conexiuni este o provocare pentru Rusia. Este mult mai dificil să blochezi sateliţii cu orbită joasă decât pe cei geostaţionari.

Musk a fost aplaudat de la Pentagon pentru că a învins cel puţin temporar bruiajul rusesc al legăturilor prin satelit al ucrainenilor cu o remediere rapidă a software-ului. Dar el i-a avertizat pe ucraineni să ţină acele terminale oprite atunci când este posibil – fiind vulnerabile la geolocalizare – şi recent s-a îngrijorat pe Twitter de dublarea eforturilor ruseşti de interferenţă.

„Sunt sigur că ruşii devin mai deştepţi în privinţa asta acum”, a spus Wetzel, locotenent-colonelul al Forţelor Aerieneale SUA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite