Războiul economic din Europa. Ce a determinat izbucnirea unor noi tensiuni între UE şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock (Arhivă)
FOTO Shutterstock (Arhivă)

Aplicând măsurile restrictive europene impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina, Lituania a împiedicat tranzitul anumitor mărfuri pe calea ferată către exclava rusă de la Marea Baltică. Rusia reclamă o „blocadă” şi avertizează că va lua măsuri, notează Le Monde şi The Guardian.

Autorităţile ruse au avertizat, luni, că vor avea „un răspuns adecvat” la ceea ce Moscova califică a fi o blocadă a exclavei ruseşti Kaliningrad. 

Avertismentul a fost enunţat după ce oficialii de la Vilnius au început să aplice măsurile restrictive UE ce afectează tranzitul anumitor bunuri transportate cu trenul pe teritoriul lituanian, între Rusia şi exclavă. 

Tensiunile au crescut după ce Anton Alihanov, guvernatorul din Kaliningrad, a avertizat Rusia că aplicarea celui de-al patrulea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene ar afecta între 40-50% din importurile exclavei, în care locuiesc circa jumătate de milion de ruşi, notează The Guardian

Locuitorii Kaliningradului au dat năvală la cumpărături în weekend, după ce autorităţile din regiune au declarat că Lituania se pregăteşte să închidă legăturile feroviare şi conductele de gaz cu Rusia. 

Serghei Riabokon, delegatul cu afaceri al Rusiei în Lituania, a afirmat că interdicţia de traversare nu mai este doar o problemă de aplicare a sancţiunilor, ceea ce a determinat amplificarea îngrijorărilor în rândul locuitorilor. „Este o blocadă, o blocadă parţială pe care o aplică în acest fel împotriva regiunii noastre”, a declarat Riabokon. 

Pe lângă afirmaţia lui Riabokon, care a declanşat îngrijorare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a amplificat situaţia, spunând că Rusia ia în considerare o reacţie „în zilele următoare”. 

„Această decizie este cu adevărat fără precedent”, a declarat Peskov. 

Cu toate acestea, măsurile restrictive impuse de Uniunea Europeană vizează în special cărbunele, metalele şi materialele de construcţii, urmând ca în luna iulie, sancţiunile să fie extinse la ciment şi alcool. 

Aşadar, lituanienii au respins acuzaţiile. Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, a punctat că Moscova împrăştie informaţii false şi că serviciul feroviar de stat a acţionat în mod legal, prin aplicarea regimului de sancţiuni al UE, care interzice livrarea de oţel, care a intrat în vigoare la 17 iunie, sau bunuri produse din minereu de fier de către Rusia. 

Landsbergis a mai afirmat că mai puţin de jumătate din bunurile livrate de obicei prin tranzitarea Lituaniei vor fi acoperite de regimul de sancţiuni. 

„Cred că au existat unele informaţii false, nu pentru prima dată, anunţate de autorităţile ruse, dar mă bucur că avem şansa de a explica acest lucru”, a transmis ministrul lituanian de Externe.  

Potrivit The Guardian, o mare parte a fricii care i-a cuprins pe locuitorii enclavei ruse, pare să fi fost determinată de apelurile lansate, sâmbătă, de Anton Alihanov, guvernatorul regiunii. 

Anton Alihanov a afirmat că două nave transportă deja mărfuri între Kaliningrad şi Sankt Petersburg, iar alte şapte vor fi în serviciu până la sfârşitul anului. „Feriboturile noastre se vor ocupa de toate mărfurile”, a comunicat el sâmbătă. 

Apoi, pe reţelele de socializare au fost publicate imagini care nu au putut fi verificate în mod independent, cu oameni care încărcau cărucioare de cumpărături în magazinele de bricolaj, ca răspuns la această ştire. 

Conform Le Monde, dezinformarea este în plină desfăşurare pe reţelele de socializare, oferind ruşilor dovada că NATO încearcă să provoace Moscova, pentru a declanşa cel de-al treilea război mondial. 

Rusia a informat, marţi, că îl va chema pe ambasadorul UE, pentru a denunţa situaţia. Între timp, în Kaliningrad a sosit secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev. 

Totodată, ameninţările emise de Rusia au declanşat o alertă la Bruxelles, unde liderul diplomaţiei UE, Josep Borell a afirmat că Lituania nu a făcut decât să aplice măsurile impuse de UE. El şi-a mai exprimat îngrijorarea cu privire la răspunsul Rusiei.

„Sunt întotdeauna îngrijorat de represaliile ruseşti”, a declarat Borell el. Totodată, oficialul a asigurat că „nu există nicio blocadă”. 

„Tranzitul terestru între Kaliningrad şi alte părţi ale Rusiei nu a fost interzis. În al doilea rând, tranzitul de persoane şi bunuri care nu sunt sancţionate continuă. În al treilea rând, Lituania nu a luat nicio restricţie naţională unilaterală”, a punctat Borrell. 

 „Lituania nu este vinovată. Ea nu aplică sancţiuni naţionale. Nu pune în aplicare voinţa ei. Tot ceea ce face a fost consecinţa unei consultări anterioare cu Comisia, care a oferit orientări”, a mai comunicat oficialul UE. 

Totodată, deputatul rus Evgheni Fiodorov, a predat un proiect de lege pentru anularea declaraţiei de independenţă a Lituaniei din anul 1990, pe 8 iunie. 

„Rusia a avut întotdeauna astfel de politicieni zgomotoşi de care Kremlinul se distanţează apoi”, a argumentat pentru Le Monde, Margarita Seselgyte, directoarea Institutului lituanian de politică externă. 

 „Acesta este un mod de a ne testa reacţiile. Lituania se numără printre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, care cere ca Rusia să fie pedepsită. Din partea Moscovei, acesta ar putea fi un mod de a spune «nu ne provocaţi»”, a mai adăugat Seselgyte. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite