Războiul dintre Israel și Hamas lovește Germania, pe fondul unui val de demonstrații violente și incidente antisemite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul unui val de demonstrații violente și incidente antisemite, identitatea germană de după Holocaust este în pericol. Este ca și cum un front al războiului dintre Israel și Hamas se desfășoară pe străzile Berlinului, relatează Politico. 

Manifestații pro-palestiniene în Berlin. FOTO: Profimedia
Manifestații pro-palestiniene în Berlin. FOTO: Profimedia

Principalul câmp de luptă a fost un bulevard mărginit de restaurante, în sud-estul orașului, unde locuiesc mulți imigranți din Orientul Mijlociu. Unii activiști pro-palestinieni au cerut ca demonstranții să iasă în stradă aproape în fiecare seară și, după cum spunea o postare, să transforme zona „în Gaza”.

La 18 octombrie, sute de persoane, multe dintre ele adolescenți, au răspuns apelului.

„De la râu până la mare, Palestina va fi liberă”, au scandat mulți dintre cei din mulțime, în timp ce zeci de polițiști se apropiau de ei. Procurorii din Berlin spun că sloganul este un apel la ștergerea Israelului și au luat măsuri pentru ca rostirea numelui acestei țări să devină o infracțiune penală.

În timp ce scene similare au avut loc în mare parte a lumii, pentru liderii germani, acestea sunt profund jenante și ating inima identității națiunii, din cauza trecutului nazist al țării.

„Istoria Germaniei și responsabilitatea noastră care rezultă din Holocaust ne fac să avem datoria de a susține existența și securitatea statului Israel”, a declarat cancelarul Olaf Scholz în timpul unei vizite în Israel la 17 octombrie, menită să ilustreze solidaritatea Germaniei.

Dificultatea pentru Scholz este că nu toată lumea din Germania este de acord cu el.

Liderii germani din întregul spectru politic și-au exprimat indignarea atunci când, după atacul terorist din 7 octombrie al Hamas asupra civililor israelieni, zeci de persoane s-au adunat în Neukölln pentru a sărbători. Un bărbat de 23 de ani, cu un steag palestinian pe umeri, a împărțit dulciuri.

O comunitate pe muchie de cuțit

De atunci, tensiunile din Berlin și din alte orașe germane au escaladat rapid. O creștere a numărului de incidente antisemite i-a făcut pe mulți membri ai comunității evreiești din țară să se simtă neliniștiți, iar poliția germană a sporit securitatea în instituțiile culturale și în lăcașurile de cult.

În același timp, poliția germană a luat măsuri pentru a interzice multe demonstrații pro-palestiniene, afirmând că există un risc ridicat de „incitare la ură” și o amenințare la adresa siguranței publice. Demonstranții au ieșit oricum, ceea ce a dus la ciocniri violente cu poliția.

Unele persoane din Germania, în special din stânga politică, s-au întrebat dacă interdicțiile privind protestele pro-palestiniene reprezintă o depășire a atribuțiilor statului, argumentând că acestea înăbușă preocupările legitime legate de victimele civile din Gaza, care rezultă din loviturile de retorsiune ale Israelului.

Dar autoritățile din Berlin spun că, pe baza experienței anterioare, probabilitatea unei retorici antisemite - chiar violente - la demonstrațiile pro-palestiniene interzise este prea mare.

Mulți oameni de extremă stânga s-au alăturat acelor proteste care au avut loc.

Miercuri seară, cam în același timp în care demonstranții s-au adunat în Neukölln, un grup de câteva sute de activiști de stânga a apărut la o veghe pentru pace planificată în fața Ministerului de Externe.

„Eliberați Palestina de vinovăția germană”, au scandat ei în engleză. Argumentul a fost că Germania ar trebui să treacă peste istoria Holocaustului, cel puțin în ceea ce privește sprijinul acordat Israelului.  

Un sondaj recent a arătat că 78% dintre susținătorii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania nu sunt de acord cu ideea că țara are o „obligație specială față de Israel”. Politicienii de extremă dreapta au cerut, de asemenea, Germaniei să depășească „cultul vinovăției”.

Pentru mulți membri ai comunității evreiești din țară - care, în ultimii ani, a ajuns la aproximativ 200.000 de persoane, inclusiv mulți israelieni - conflagrația din Orientul Mijlociu a făcut ca frica să facă parte din viața de zi cu zi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite