Războiul cibernetic cu Rusia a devenit „o realitate zilnică” pentru Regatul Unit, avertizează un ministru britanic
0Războiul cibernetic cu Rusia a devenit deja „o realitate zilnică” pentru Regatul Unit, iar amenințările Kremlinului în acest domeniu sunt mai periculoase ca niciodată, avertizează un ministru important al guvernului britanic.
Pat McFadden, ministru în cabinetul britanic, va transmite astăzi un mesaj alarmant la o conferință NATO, subliniind că Moscova a devenit „extrem de agresivă și iresponsabilă în domeniul cibernetic” și că Vladimir Putin ar plănui un atac cibernetic „destabilizator și debilitant” împotriva țărilor din Occident, scrie Daily Mail.
Într-un discurs ce va atrage atenția, McFadden va sublinia faptul că, pe măsură ce tehnologia avansează, Rusia încearcă să „armeze” progresele în domeniul inteligenței artificiale (IA) și să le folosească împotriva societății occidentale. Acesta a avertizat că Marea Britanie, alături de aliații săi din NATO, trebuie să rămână cu un pas înaintea Rusiei într-o „nouă cursă a înarmării cu AI”.
„Războiul cibernetic este acum o realitate zilnică”, va declara McFadden, adăugând că, în fața acestei amenințări continue, „apărările noastre sunt testate constant”. Ministrul va sublinia că „măsura amenințării trebuie să fie egalată de hotărârea noastră de a o combate și de a proteja cetățenii și infrastructurile critice ale națiunii”.
Ministrul britanic se teme că Moscova ar putea lansa un atac cibernetic masiv împotriva Regatului Unit, ca represalii pentru sprijinul acordat Ucrainei, în special după decizia recentă a premierului britanic, Sir Keir Starmer, de a autoriza folosirea de către ucraineni a rachetelor Storm Shadow, penru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
Ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, a afirmat săptămâna trecută că Marea Britanie este acum „direct implicată” în conflictul dintre Rusia și Ucraina, iar acest lucru ar putea declanșa noi atacuri cibernetice.
Laborator de Cercetare a Securității Inteligenței Artificiale
În contextul acestei tensiuni tot mai mari, McFadden va anunța lansarea unui nou proiect important: un Laborator de Cercetare a Securității Inteligenței Artificiale. „Inteligența artificială revoluționează deja multe aspecte ale vieții, inclusiv securitatea națională”, va spune el. „Dar există pericolul ca această tehnologie să fie folosită împotriva noastră de către adversarii noștri, care analizează cu atenție modul în care AI poate fi utilizată pe câmpul de luptă cibernetic.”
În ultimii ani, Coreea de Nord a fost descoperită folosind inteligența artificială pentru a dezvolta malware sofisticat, iar acest lucru subliniază faptul că statele autoritare își îndreaptă tot mai mult atenția asupra utilizării Inteligenței Artificiale ca armă cibernetică.
McFadden va avertiza că Centrul Național de Securitate Cibernetică al Regatului Unit este deja într-o bătălie continuă cu hackerii și infractorii cibernetici susținuți de Rusia. În acest context, Rusia a vizat deja infrastructura critică britanică, inclusiv sectoarele telecomunicațiilor, energiei și media, dar și instituțiile politice și democratice.
Cu toate acestea, McFadden va sublinia ferm că guvernul britanic nu va renunța la sprijinul său pentru Ucraina în fața amenințărilor și intimidărilor rusești. „Nu există nicio îndoială: Regatul Unit și alți aliați sunt atenți la mișcările Rusiei”, va afirma el. „Știm exact ce fac și contracarăm atacurile lor, atât public, cât și în culise.”
Acesta va adăuga că, în fața acestor provocări, Marea Britanie nu se va lăsa intimidată. „Marea Britanie a învățat de mult timp lecția că a ceda în fața dictatorilor nu face decât să-i încurajeze. De aceea, susținem Ucraina în lupta sa pentru a-și decide propriul destin. Putin vrea distrugere, nu pace, iar noi nu vom ceda în fața amenințărilor sale.”
McFadden va menționa și atacurile cibernetice asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, avertizând că Putin încearcă să „stingă lumina pentru milioane de oameni”. Totuși, surse guvernamentale britanice sunt încrezătoare că apărările cibernetice ale Regatului Unit vor putea face față unui asemenea asalt din partea Rusiei.
Moscova este considerată una dintre cele mai agresive state în războiul cibernetic, alături de China, Coreea de Nord și Iran. De altfel, secretarul britanic pentru muncă și pensii, Liz Kendall, a declarat că statele NATO sunt implicate într-un „război cibernetic ascuns” cu Rusia.
Kendall a subliniat că, pe lângă războiul militar deschis, există și o „război cibernetic ascuns” care amenință nu doar Ucraina, ci întreaga Alianță NATO. „Trebuie să fim vigilenți, atât ca guverne, cât și în afaceri și în societatea civilă, pentru a ne proteja de aceste atacuri cibernetice”, a adăugat ea.