Războiul a început deja în Ucraina? Intensificări ale atacurilor separatiştilor proruşi în Luhansk şi Doneţk. Se foloseşte armament greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti pro-ruşi din Donbas
Separatişti pro-ruşi din Donbas

Astăzi s-a înregistrat o creştere bruscă a încălcărilor de încetare a focului de către separatiştii susţinuţi de Rusia în est, anunţă armata ucraineană. Circa 60 de încălcări au fost semnalate în ultimele 24 de ore, iar un soldat a fost rănit. Armata spune că separatiştii au deschis focul asupra a peste 10 aşezări, folosind artilerie grea, mortiere şi un tanc.

În timp ce Statele Unite şi Rusia au opinii contradictorii cu privire la faptul dacă forţele ruse s-au retras cu adevărat de la graniţa cu Ucraina, aşa cum spune Moscova, separatiştii au susţinut că au fost atacaţi de ucraineni. Acesta este exact tipul de incident pe care oficialii occidentali au avertizat că Rusia ar putea încerca să-l folosească pentru a justifica acţiunile militare. În acelaşi timp, bombaddamentele s-au înteţit in ultimele ore in zonă. 

Zgomotele de explozii de obuze au răsunat vineri în apropierea unui satului Staniţa din provincia Lugansk, unde o grădiniţă a fost lovită în ziua precedentă, a declarat un reporter AFP de la faţa locului.

Forţele ucrainene au înregistrat 60 de atacuri ieri şi şase astăzi din partea sepratiştilor, cele mai multe dintre acestea efectuate cu armament interzis de Acordurile de la Minsk, a transmis armata ucraineană vineri dimineaţă.

Pe lângă atacuri, forţele ucrainene au mai detectat şi zborul unui unei drone inamice (unmanned aircraft), probabil Orlan-10.

În urma atacurilor, doi soldaţi ucraineni au fost răniţi, dintre care unu în luptă. Cei doi sunt internaţi în spital, iar starea lor stabilă.

De asemenea, doi civili au fost răniţi în urma bombardamentelor, pe lângă cei trei angajaţi ai grădiniţei din Staniţa, care a fost lovită de un obuz joi, mai transmite armata ucraineană.

Militanţii pro-ruşi au deschis din nou focul asupra localităţii Staniţa din regiunea Lugansk în estul Ucrainei, folosind arme grele, potrivit Ostanii Blockpost. Aceştia au lovit două case, care au luat foc, iar partea ucraineană a cerut armistiţiu de moment ca să stingă incendiul.

Două case sunt în flăcări în localitatea Staniţa din regiunea Lugansk, unde un obuz a lovit o grădiniţă în timpul zilei. Teritoriul este controlat de guvernul ucrainean. În cea mai mare parte a satului nu există lumină din cauza bombardamentelor.

În prezent, serviciul de urgenţe din Ucraina stinge incendiul. Nu există victime.

În total, de la începutul zilei, potrivit sediului Operaţiunii Forţelor Comune (OOS) - care reprezintă agenţiile de aplicare a legii ucrainene -, separatiştii au încălcat „încetarea focului” de 47 de ori.

Şeful diplomaţiei americane a prezentat pas cu pas modul în care SUA cred că Rusia va invada Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a transmis joi un avertisment dur cu privire la potenţialul unei invazii ruse a Ucrainei şi a subliniat modul în care SUA consideră că Rusia ar putea executa un atac.Înalt diplomat american a spus că nu poate spune „cu exactitate” cum se va desfăşura un atac rusesc, dar a sugerat că acesta va fi desfăşurat în mai multe etape.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus joi despre criza dintre Ucraina şi Rusia că se află într-un „moment periculos”, în discursul său susţinut în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, la New York.

Blinken şi-a schimbat planurile de călătorie pentru a putea vorbi la reuniunea de joi a ONU.

Înaltul diplomat american a dat detalii despre încercările Rusiei de a crea un pretext pentru o invazie şi a spus că se află la reuniuniea Consiliului de Securitate pentru a „influenţa Rusia să abandoneze calea războiului şi să aleagă o cale diferită cât mai este timp.”

„Cea mai apropiată ameninţare la adresa păcii şi securităţii este agresiunea viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei. Miza depăşeşte cu mult Ucraina. Acesta este un moment de pericol pentru viaţa şi siguranţa a milioane de oameni, precum şi pentru fundamentele Cartei Naţiunilor Unite şi ordinea internaţională bazată pe reguli care păstrează stabilitatea la nivel mondial”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken în faţa Consiliului se Securitate al ONU.

„Trebuie să arătăm ceea ce Rusia îi face Ucrainei în acest moment”, a spus el.

Blinken a spus că informaţiile pe care le deţine indică în mod clar că acumularea forţelor militare ruse dovedeşte intenţia unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei în „zilele următoare”.

El a spus că vorbeşte la Naţiunile Unite despre Rusia şi Ucraina „nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”.

„Sunt astăzi aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul. Informaţiile pe care le-am prezentat aici sunt validate de ceea ce am văzut derulându-se la vedere în faţa ochilor noştri timp de luni de zile”, a spus el cu privire la intenţiile Rusiei de a invada ţara vecină.

Trecerea de la o „provocare fabricată” la „rachete şi bombe”

„În primul rând, Rusia intenţionează să fabrice un pretext pentru atacul său”, a spus secretarul de stat.  acesta ar putea fi un „eveniment violent” pe care Rusia îl pune pe seama Ucrainei sau o „acuzaţie scandaloasă” pe care Rusia o are împotriva Kievului.„Nu ştim exact forma pe care o va lua”, a adăugat Blinken. 

„Ar putea fi un aşa-zis atentat „terorist” fabricat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, o lovitură cu dronă în scenă împotriva civililor sau un atac fals – chiar şi real – cu arme chimice”, a spus el. „Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, ridicând în joc un concept pe care noi, cei din această cameră, nu îl luăm cu uşurinţă şi nici nu îl luăm cu uşurinţă pe baza istoriei familiei mele”.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat fără temei că are loc „genocidul” împotriva etnicilor ruşi în regiunea Donbas, unde Rusia a alimentat un război împotriva forţelor ucrainene din 2014.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat fără temei că are loc „genocidul” împotriva etnicilor ruşi în regiunea Donbas, unde Rusia a alimentat un război împotriva forţelor ucrainene din 2014.

„În ultimele zile, mass-media rusă a început deja să răspândească unele dintre aceste alarme şi afirmaţii false, pentru a maximiza indignarea publică, pentru a pune bazele unei justificări inventate pentru război. mass-media”, a spus Blinken.

Rebelii pro-ruşi din Donbas au bombardat joi teritoriul ucrainean, lovind o şcoală şi rănind mai multe persoane. Rebelii au acuzat forţele ucrainene că au tras asupra teritoriului deţinut de separatiştii susţinuţi de Moscova. Kievul a  negat aceste acuzaţii.

Oficialii ruşi au susţinut, de asemenea, că au fost găsite gropi comune în Donbas, pe care SUA le-au respins ca fiind o invenţie.

donbas

Pasul doi

Blinken a spus că după o „provocare fabricată, cel de-al doilea pas ar presupune probabil „cele mai înalte niveluri” ale guvernului Rusiei să convoace „în mod teatral” „întâlniri de urgenţă pentru a aborda aşa-numita criză”.

Moscova „va emite proclamaţii prin care se declară că Rusia trebuie să răspundă pentru a apăra cetăţenii ruşi sau etnicii ruşi din Ucraina”, a spus Blinken. 

În 2014, Putin a justificat intervenţia militară a Rusiei în Ucraina – inclusiv anexarea Crimeei – susţinând că etnicii ruşi sunt ameninţaţi. SUA au respins cu fervoare aceste afirmaţii la acea vreme. 

„În continuare, atacul este planificat să înceapă”, a spus Blinken. „Rachetele şi bombele ruseşti vor arunca în toată Ucraina. Comunicaţiile vor fi blocate. Atacurile cibernetice vor închide instituţiile cheie ucrainene”.

După etapele iniţiale ale atacului, Blinken a spus că tancurile şi soldaţii ruşi vor avansa către „ţinte cheie care au fost deja identificate şi trasate în planuri detaliate”.

Blinken a adăugat că „atacurile convenţionale” nu sunt tot ceea ce planifică Rusia, explicând că „avem informaţii care indică faptul că Rusia va viza anumite grupuri de ucraineni”. Nu a detaliat mai mult.

El a cerut Rusiei să folosească diplomaţia ca soluţie la criză.

„Şi Rusia nu aude doar de la noi. Corul vocilor internaţionale a devenit din ce în ce mai puternic", a spus oficialul american.

„Dacă Rusia nu invadează Ucraina, atunci vom fi uşuraţi că Rusia şi-a schimbat cursul şi a dovedit că predicţiile noastre sunt greşite. Acesta ar fi un rezultat mult mai bun decât cursul pe care ne aflăm în prezent şi vom accepta cu bucurie orice critici pe care oricine ni le-ar aduce”, a adăugat Blinken.

El a spus că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în care îi propune să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa.

El propune, de asemenea, întâlniri ale Consiliului NATO-Rusia şi ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

„Aceste întâlniri pot deschide calea pentru un summit al liderilor cheie în contextul dezescaladării pentru a ajunge la înţelegeri cu privire la preocupările noastre reciproce de securitate. În calitate de diplomaţi principali pentru naţiunile noastre, avem responsabilitatea de a face toate eforturile pentru ca diplomaţia să reuşească, să nu lăsăm nimic, nicio piatră diplomatică neîntoarsă”, a spus el.

El a spus că Rusia va răspunde probabil că SUA „alimentează isteria”.

„Guvernul rus poate anunţa astăzi dincolo de orice dubiu că Rusia nu va invada Ucraina, afirmat clar, spus clar întregii lumi şi apoi să o demonstreze retrăgându-şi trupele, tancurile, avioanele înapoi în hangare şi trimiţând diplomaţii la masa negocierilor. În zilele următoare, lumea îşi va aminti acel angajament. Sau refuzul de a-l îndeplini", a conchis el.

 Ruşii de rând n-ar fi surprinşi de un atac asupra Ucrainei

Dacă Rusia ar ataca Ucraina, mulţi ruşi nu ar fi surprinşi:  ”De ani de zile, mass-media rusă de stat a deschis calea, numindu-i pe ucraineni drept „nazişti” şi înfăţişând ţara ca pe o naţiune inamică.

Notoriul populist de dreapta şi deputat Vladimir Jirinovski, care apare frecvent în talk-show-uri politice, vorbeşte public de ani de zile despre atacarea Ucrainei.

Cel mai recent, el a susţinut folosirea „forţei militare” într-un interviu de la sfârşitul anului trecut, în cazul în care Ucraina nu va respecta cerinţele Rusiei, cum ar fi renunţarea la aderarea la NATO.

Apărând pe postul de televiziune de stat Rusia-1 în urmă cu câţiva ani, Jirinovski vorbea chiar despre lansarea unei bombe nucleare asupra reşedinţei preşedintelui ucrainean de atunci, Petro Poroşenko, la Kiev.

Ideea unui război în Ucraina a intrat în imaginaţia presei ruse, dar şi ucrainene. Au fost publicate o serie de cărţi non-ficţiune care prevăd „căderea proiectului Ucrainei”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite