Raportul final al anchetei Grenfell a scos la iveală „o rețea de vinovați”. Supraviețuitor al incendiului devastator cu 72 de morți: „Nimeni nu ne-a spus vreodată adevărul”
0Se așteaptă ca raportul privind dezastrul din 2017, în care 72 de oameni au murit în incendiul de la Grenfell Tower din Marea Britanie, să scoată în evidență eșecuri grave în rândul politicienilor, constructorilor și producătorilor.
Potrivit The Guardian, raportul conține 1.700 de pagini și evidențiează eșecuri grave în rândul politicienilor naționali și locali, al constructorilor, al producătorilor de materiale și al vânzătorilor, al experților în testarea incendiilor și al brigăzii de pompieri din Londra.
Președintele anchetei, Sir Martin Moore-Bick, și colegii săi din comisia de anchetă, arhitectul Thouria Istephan și expertul în locuințe Ali Akbor, vor face, de asemenea, recomandări guvernului pentru a se asigura că un astfel de dezastru nu se repetă.
Sute de persoane îndoliate și supraviețuitori cărora li s-a acordat statutul de participant principal la ancheta de șapte ani, în valoare de 200 de milioane de lire sterline, au primit marți, 3 septembrie, raportul pentru a le permite să asimileze în privat ceea ce mulți speră că va fi un moment de referință în lupta lor pentru dreptate.
Potrivit publicației citate, raportul vine la șapte ani, două luni și 20 de zile de la incendiu și a fost amânat de la începutul verii, în parte din cauza numărului mare de persoane - aproximativ 250 - care s-au confruntat cu critici și au trebuit să fie informate în prealabil.
„Nu vom uita niciodată cele 72 de vieți pierdute la Grenfell și rămânem absolut angajați în asigurarea justiției pentru cei îndoliați, supraviețuitori și comunitatea în general. În manifestul guvernului, am stabilit angajamentul nostru de a îmbunătăți siguranța clădirilor, inclusiv accelerarea remedierii placării, asigurarea că orice persoană responsabilă de criza siguranței clădirilor plătește și o mai bună protecție a titularilor de contracte de închiriere”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale.
Publicarea de marți va fi al doilea și ultimul raport de anchetă. În 2019, concluziile primei etape s-au axat pe noaptea incendiului și au constatat că comandanții brigăzii de pompieri din Londra nu au fost pregătiți corespunzător și că au existat „deficiențe grave în comandă și control”.
S-a constatat, de asemenea, că „renovarea la preț redus a încălcat reglementările în materie de construcții și că panourile de placare din aluminiu umplute cu plastic fabricate de Arconic au fost principala cauză a propagării incendiului”.
Raportul mai lung, din faza a doua, va explica de ce a avut loc incendiul de la Grenfell Tower, examinând deciziile care au condus la renovare, comportamentul companiilor de construcții și deficiențele în reglementările guvernamentale.
O rețea de vinovății: principalele concluzii ale anchetei Grenfell
Ancheta a scos la iveală că „fiecare dintre decese ... putea fi evitată”. Guvernul a declarat anterior că „îi pare cu adevărat rău” pentru „eșecul său de a realiza că sistemul de reglementare a fost stricat și că ar putea duce la o catastrofă ca aceasta”.
Multe dintre companiile, consultanții și contractorii implicați au fost acuzați că s-au angajat într-un „carusel al pasei de responsabilitate”, iar mai mulți martori-cheie de la Arconic, gigantul industrial american a cărui filială franceză a furnizat panourile de placare combustibile, au refuzat să fie interogați.
Atenția se va îndrepta apoi către Scotland Yard, care a declarat în mai că „investighează 58 de persoane și 19 organizații pentru posibile infracțiuni, inclusiv omor din culpă, omor din neglijență gravă, fraudă, pervertirea cursului justiției și abuz în serviciu”. Este puțin probabil ca în curând să fie luate decizii de inculpare, ceea ce înseamnă că procesele ar putea începe abia în 2027, la un deceniu după incendiu.
Ed Daffarn, un supraviețuitor și membru marcant al grupului de familii Grenfell United, a declarat: „Noi, eu, personal, trebuie să știm ce s-a întâmplat. Nimeni din ancheta publică nu ne-a spus vreodată adevărul. Pentru mine este absolut vital să aflu adevărul despre ceea ce s-a întâmplat și sunt destul de încrezător că îl vom afla atunci când va apărea raportul”.
Joe Powell, deputat laburist pentru Kensington și Bayswater, i-a scris săptămâna aceasta Angelei Rayner, viceprim-ministru și secretar pentru locuințe, îndemnând-o să accepte pe deplin recomandările anchetei și să accelereze lucrările de reparare a altor clădiri cu placări periculoase.
„Trebuie să accelerăm urgent lucrările de remediere pentru a repara placarea periculoasă și să ne asigurăm că cei responsabili pentru criza siguranței clădirilor sunt trași la răspundere și plătesc pentru a remedia situația”, a declarat el.
Incendiul de la Grenfell Tower, cel mai grav inceniu din Marea Britanie
La 14 iunie 2017, la ora 00:54, a izbucnit un incendiu puternic în blocul de apartamente Grenfell Tower de 24 de etaje, din North Kensington, vestul Londrei, care a ars timp de 60 de ore. 70 de persoane au murit la fața locului, iar 2 persoane au murit ulterior la spital, peste 70 au fost rănite și 223 au scăpat.
Acesta a fost cel mai mortal incendiu structural din Regatul Unit de la dezastrul platformei petroliere Piper Alpha din 1988 și cel mai grav incendiu rezidențial din Regatul Unit de la sfârșitul celui de- al Doilea Război Mondial.
Incendiul a fost declarat incident major, mai mult de 250 de pompieri și 70 de mașini de pompieri de la stațiile din Greater London fiind implicați în eforturile de a-l controla și de a salva locuitorii.
Peste 100 de echipaje ale Serviciului de Ambulanță din Londra, aflate la bordul a cel puțin 20 de ambulanțe, au participat la incendiu, cărora li s-au alăturat paramedici specializați din cadrul echipei de intervenție în zone periculoase a Serviciului de Ambulanță.
Poliția Metropolitană și Ambulanța aeriană londoneză au sprijinit, de asemenea, eforturile de salvare.