Putin nu cedează: vrea să cucerească complet sud-estul Ucrainei până la finalul anului
0Președintele rus Vladimir Putin este convins că forțele ruse vor cuceri complet cele patru regiuni ucrainene pe care le revendică – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – până la sfârșitul anului 2025.

Potrivit unei surse familiare cu gândirea liderului de la Kremlin, „Putin este încrezător că forțele sale pot străpunge apărarea Ucrainei până la sfârșitul anului și pot prelua controlul total asupra celor patru regiuni pe care le-a revendicat pentru Rusia”. Sursa a solicitat anonimatul pentru a putea discuta detalii din conversații private, scrie Kyiv Post.
Această încredere a lui Putin indică faptul că este puțin probabil să facă concesii în eventualele discuții cu Donald Trump, ceea ce alarmează capitalele europene, unde liderii se tem că Trump ar putea forța o înțelegere grăbită.
În ciuda discuțiilor internaționale despre o eventuală încetare a focului, Putin continuă să transmită semnale că este pregătit pentru un război de durată.
„Trump vrea ca Putin să accepte un armistițiu, dar el absolut nu dorește asta”, a declarat analistul politic rus apropiat de Kremlin, Serghei Markov. „Totuși, Putin nu vrea prăbușirea discuțiilor. Încearcă să manevreze în așa fel încât negocierile să continue în paralel cu ofensiva militară.”
Kremlinul nu vede niciun motiv urgent de a-și modifica strategia, chiar și în fața unor eventuale noi sancțiuni americane. Două surse apropiate de Kremlin au declarat pentru Bloomberg că Putin privește cu calm amenințarea unor sancțiuni suplimentare și este pregătit să continue războiul dacă va fi necesar.
Optimismul lui Putin pe câmpul de luptă contrastează cu evaluările occidentale. Oficialii europeni afirmă că, după mai bine de trei ani de pierderi grele, Rusia nu are capacitatea de a-și atinge obiectivele.
„Probabilitatea ca Rusia să cucerească acele patru regiuni până la sfârșitul acestui an este foarte scăzută”, a declarat Ben Barry, expert în război terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

„Dacă apărarea ucraineană s-ar prăbuși, atunci ar fi ușor de obținut un astfel de avantaj, dar în acest moment un astfel de scenariu pare foarte puțin probabil”, a adăugat el.
Această îndoială este împărtășită și în interiorul armatei ruse. O sursă apropiată Ministerului Apărării a declarat că mulți soldați ruși care luptă în Ucraina sunt sceptici cu privire la posibilitatea unei străpungeri, mai ales din cauza pagubelor provocate de atacurile cu drone ale Ucrainei, care au făcut ca ofensivele de amploare să fie costisitoare și ineficiente.
Vineri, Trump a discutat cu cancelarul german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer. Un oficial european de rang înalt a declarat că liderii europeni au încercat să-l convingă pe Trump că „Putin l-a dus cu vorba”, avertizându-l că riscă să pară slab dacă va forța Kievul să accepte un acord defavorabil.
„Putin a fost încurajat de capacitatea sa de a face cereri maximaliste Ucrainei fără a se confrunta cu un răspuns serios din partea administrației Trump”, a spus Bota Iliyas, analist senior la Prism, un think tank din Londra.
„Putin nu are încredere în Trump. Dar îl va presa să se alinieze cu viziunea Rusiei privind o încetare a focului”, a adăugat el.
Oficialii americani au sugerat că Trump ar putea permite adoptarea unui proiect de lege privind sancțiunile, susținut de senatorul republican Lindsey Graham, dacă Rusia refuză să cedeze.
„Le-am transmis rușilor în mod repetat, de aproape două luni, că acest lucru va veni dacă nu se face niciun progres. Așa că, practic, ceea ce vedem acum este doar împlinirea acelei avertizări”, a declarat secretarul de stat american Marco Rubio în emisiunea Face the Nation de la CBS.
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, care a jucat golf cu Graham și Trump în martie, a declarat la o conferință de la Tallinn că este „prudent optimist” că proiectul va fi depus săptămâna viitoare. „Totul depinde de cum va decurge discuția dintre Putin și Trump de luni”, a adăugat el.