Putin exploatează frica germanilor, spune Joachim Gauck, fostul preşedinte al Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germanii sunt prea fricoşi în relaţiile lor cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat fostul preşedinte german Joachim Gauck într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia de ştiri RND, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Joachim Gauck FOTO EPA-EFE

Joachim Gauck, fost pastor luteran din Germania de Est care a jucat un rol-cheie ca activist pentru drepturile omului în perioada premergătoare reunificării Germaniei în 1990, a spus că frica îi face pe oameni incapabili să vadă posibile soluţii la probleme.

"Putin ştie că mulţi germani sunt mai înfricoşaţi decât, de exemplu, polonezii sau francezii şi exploatează această tendinţă", a spus Gauck, care a fost preşedinte al Germaniei între 2012 şi 2017. "Frica este un ajutor pentru agresor", a subliniat el.

El a mai spus că Olaf Scholz, actualul cancelar federal, ar trebui să-şi reconsidere refuzul de a furniza Ucrainei rachete de croazieră germane Taurus cu rază de acţiune lungă şi a respins opinia conform căreia aceasta ar implica Germania în războiul din Ucraina.

Potrivit lui Joachim Gauck, experţi în drept internaţional, experţi militari şi mai mulţi membri ai coaliţiei aflate la guvernare în Germania nu împărtăşesc punctul de vedere al lui Scholz asupra problemei.

Kievul a solicitat în repetate rânduri Berlinului să-i trimită rachete Taurus, care au o rază de acţiune de 500 de kilometri.

Această problemă constituie subiectul unor dezbateri intense, Olaf Scholz exprimând temeri că ar putea fi lovite ţinte situate în adâncul Rusiei dacă Berlinul va pierde controlul asupra acestora în favoarea Kievului. Teoretic, Moscova ar putea fi vizată din nordul Ucrainei, precum Podul Crimeei care leagă peninsula de Rusia.

„Am vorbit pe larg în mod public despre Taurus şi nu cred că dezbaterea publică în curs asupra (rachetelor) Taurus ne vor duce cu un pas înainte", a declarat vineri, pentru trustul de presă Funke Mediengruppe, șefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

O parte din propaganda de război a Rusiei vizează divizarea şi destabilizarea democraţiilor occidentale, a spus Baerbock.

"Nu trebuie să permitem aceasta. Cu atât mai mult cu cât vom avea alegeri, precum alegerile europene sau alegerile de stat din Germania", a spus ea.

Joachim Gauck se bucură de consideraţie ca autoritate morală în Germania, după ce a servit drept comisar federal pentru cercetarea arhivelor Stasi, temutul Minister pentru Securitatea Statului în Germania de Est.

Discuții în Germania despre războiul din Ucraina

În ultimele săptămâni au existat în Germania discuţii referitoare la natura şi extinderea sprijinului pentru Ucraina, "unele dintre ele amare şi altele jignitoare", a afirmat vicecancelarul federal german și ministrul al economiei Robert Habeck.

M-am pronunţat mai demult în favoarea livrării de arme Ucrainei şi încă susţin că noi trebuie să continuăm să-i sprijinim (pe ucraineni) cu tot mai mult echipament militar", a declarat Habeck.

Totuși, el dă asigurări că respectă o poziţie care are o concluzie diferită decât a lui în ceea ce priveşte livrările de arme către Ucraina, din raţiuni morale sau convingeri religioase.

"Înţeleg prea bine că oamenilor le este frică de escaladarea războiului. Şi eu sunt îngrijorat. Problema este ce atitudine şi ce acţiune este necesară pentru a contracara această ameninţare. Guvernul va trebui să se ocupe de aceasta în mod continuu", a continuat vicecancelarul federal german., a mai spus el.

Habeck a atenţionat de asemenea împotriva "îngheţării războiului".

"Din câte înţeleg, există discuţii să se îngheţe războiul având în vedere numărul mare de victime, însă această poziţie ignoră faptul că doar ucrainenii pot decide ce preţ vor ei să plătească şi când vor ei să obţină o încetare a focului sau să pună capăt războiului", a subliniat el.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (SPD), Rolf Mutzenich, a vorbit despre "îngheţarea" conflictului - cu alte cuvinte, o încetare a focului pentru a permite o soluţie negociată. El a fost aspru criticat pentru această poziţie.

Potrivit lui Habeck, Vladimir Putin vrea să distrugă unificarea şi unitatea Europei. "Dacă Putin va avea succes cu războiul din Ucraina, el va continua", a atenționat el.

Iată de ce este important pentru securitatea Germaniei şi pacea în Europa ca Ucraina să se apere cu succes şi ca Germania să ajute, a conchis vicecancelarul federal german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite