Armata lui Putin comasează forțe la granița regiunii Harkov: „Nu știm ce vor face în continuare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Război în Ucraina. Rusia concentrează trupe militare și echipamente în apropierea graniței cu Harkov, în vederea unei posibile ofensive.

Rusia concentrează trupe la granița cu Harkov FOTO Profimedia
Rusia concentrează trupe la granița cu Harkov FOTO Profimedia

 Serghei Melnik, comandantul garnizoanei militare din Harkov, a declarat pentru Telegraph că Rusia atacă regulat cu obuze și trimitea drone kamikaze peste graniță, după retragerea de luna trecută.

„Situația nu este calmă”, a spus el pentru Telegraph.

„În plus, pe acea parte a graniței, Rusia concentrează un număr foarte mare de trupe și echipamente. Nu știm ce vor face în continuare”.

Acesta a mai spus că pot doar să ghicească ce se va întâmpla: „fie se vor deplasa în direcția Harkov în al doilea eșalon, fie spre Donețk, dar nu știu încă. Când vor începe să se miște și să se alinieze în formație de luptă, vom înțelege unde se îndreaptă.”

Vladimir Putin a anunțat mobilizarea „parțială” în Rusia în urmă cu o săptămână.

Mulți analiști occidentali au sugerat că va dura două până la trei luni pentru ca recruții să ajungă pe câmpul de luptă, deoarece trebuie antrenați, echipați și integrați în unitățile lor. Totuși, concentrarea de trupe de la granița cu Harkov pare să arate contrariul, scrie The Telegraph, citată de YahooNews.

Surse din Rusia spun că mulți recruți au fost trimiși în prima linie având parte  doar de o zi de pregătire.

Generalul de brigadă Melnik a spus că brigăzile ruse care s-au retras peste graniță la începutul lunii septembrie au suferit pierderi grele, dar se așteptau ca rușii să încerce să disperseze rezerviștii în rândurile unităților pentru a minimiza riscul iscării revoltelor.

„Dacă credeți că rezerviștii mobilizați sunt adunați într-o singură brigadă, vă înșelați amarnic”, a spus el. „A 200-a brigadă [rusă] care a stat acolo avea pierderi de 40 sau 50 la sută. Așa că vor reaproviziona acei 50 la sută. Apoi îi vor dilua pe cei mobilizați printre celelalte unități de luptă, astfel încât să nu mai poată scăpa.”

„Dacă încearcă să fugă, vă garantez că va fi un glonț în capul primului, al celui de-al doilea și al treilea. Va fi un spectacol de masacru pentru cei mobilizați care vor să fugă.”

Dar el a adăugat: „Pericolul rămâne. Știți cât de ambițios este Putin. Credeți că va uita amărăciunea a ceea ce a pierdut, înfrângerea din regiunea Harkov? Nu cred. Așa că să te aștepți la un fel de răutate din partea lui este e de la sine.”

Generalul Melnik a condus apărarea Harkovului de când forțele ruse au trecut granița și au încercat să asedieze orașul în februarie.

Tancurile din rezervă, încă folosite

Echipajul tancului — cel mai bun din brigadă, potrivit generalului — este tipic pentru armata de voluntari care luptă în acest război, iar echipamentul vechi este încă folosit în mare parte, în ciuda aprovizionărilor cu arme occidentale.

Tonko a servit pentru prima dată în tancuri ale armatei sovietice în anii 1980. Șoferul său mecanic este un manager de sisteme IT în vârstă de 44 de ani, pe nume Konstantin Kolomeyes. Tunarul, Serghei Lupchik, în vârstă de 39 de ani, avea un magazin de jucării. Și ei au făcut armata cu mulți ani în urmă. Niciunul dintre ei nu a mai fost în lupte pe teren înainte de această vară.

Tancul lor este un T64 vechi, capturat inițial de la ruși. Tonko spune că tanchiștii preferă vehiculul cu care sunt obișnuiți și că echipajul său este obișnuit cu T64, dar menționează că, realist vorbind, este practic inferior chiar și T-72-ului în orice, de la optică până la motor. Blindarea sa exploziv-reactivă „era bună în anii ’70. Există chestii moderne acum”, a spus comandantul.

Ucraina a solicitat frecvent occidentului tancuri standard NATO. Germania, care produce Leopardul, cel mai potrivit nevoilor Ucrainei, a refuzat categoric. Americanii au sugerat că tancurile ar putea fi „pe masa de discuții”, dar nu au furnizat niciunul până acum.

În ultima ofensivă de acum două săptămâni, echipajul s-a confruntat cu o ușoară rezistență. „Nu am atacat niciun tanc inamic. Doar niște posturi fixe”, au spus aceștia. „Pregătirea artileriei a funcționat.”

Ce arme sunt necesare pentru ucraineni

În urmă cu două săptămâni, soldații ruși au fost evacuați din Harkov în urma unei ofensive. Generalul Melnick a precizat că luptele au dus la un colaps rapid al forței armate ruse.

De asemenea, generalul a explicat că înainte de a începe ofensiva au eliminat sistematic depozite de muniție, cisterne de combustibil și barăcile de logistică ale rușilor. 

„Poate că au primit ordin să se retragă, nu știu ce s-a întâmplat. Localnicii au spus că seara erau încă prin preajmă, dar dimineață dispăruseră. Au lăsat în urmă echipament, tot”, a mai zis acesta.

Granița este acum sigură, forțele ruse și ucrainene înfruntându-se de ambele părți, dar ambele armate deschid focul constant, iar uneori luptele escaladează, a recunoscut generalul Melnick.

„Noi răspundem (la atac). În trecut nu o făceam, dar ne-am săturat”, a spus el. 

Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina a primit Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), un sistem avansat american pe care Kievul îl solicita de luni de zile.

Generalul Melnick a negat că astfel de sisteme au ajuns la Harkov.

„Avem nevoie de un fel de sisteme moderne de tip american, britanic, care să funcționeze la distanță scurtă. Președintele tocmai a spus că aceste sisteme au ajuns, dar nu știu nimic altceva despre ele”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite