Protestele „medievale” din Ucraina, fără perspective de soluţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari ucraineni incendiind un autobuz al Poliţiei
Protestatari ucraineni incendiind un autobuz al Poliţiei

Violenţele din capitala Ucrainei continuă să se agraveze, pe măsură ce valurile de protestatari mascaţi încearcă să spargă liniile de apărare ale jandarmilor, care protejează clădirile guvernamentale. În ciuda apelurilor la calm ale liderilor din opoziţie, este clar că protestele nu vor înceta foarte curând, iar eforturile tot mai radicale ale autorităţilor sunt întâmpinate de rezistenţa crâncenă a manifestanţilor.

Totodată, este important de notat că, până acum, confruntările s-au limitat la un spaţiu relativ redus. Chiar dacă au fost organizate proteste separate şi în alte oraşe din ţară, principalul „câmp de bătălie” între manifestanţi şi forţele de ordine a fost Piaţa Independenţei din centrul Kievului, supranumită Euromaidan, ca simbol al dorinţei poporului de a se apropia de Uniunea Europeană.

Nu mai important este că, în ciuda limitării spaţiale a protestelor, fenomenul Euromaidan are toate şansele să fie doar începutul. Conflictul ar putea depăşi spaţiul izolat al Kievului, mai ales dacă autorităţile vor pune în aplicare ameninţările de a pune capăt mişcărilor de stradă.

Odată cu declanşarea ciocnirilor violente, reprezentând nu doar o escaladare a protestelor, ci şi cele mai grave manifestanţii din istoria Ucrainei post-sovietice, impasul politic al ţării evoluează înspre o zonă necunoscută până acum, notează BBC.

Nu este loc de compromisuri

Încă de la debutul crizei, acum două luni, când preşedintele Viktor Ianukovici a decis să îngheţe negocierile cu UE privind un acord de liber schimb, a fost resimţită lipsa oricărui compromis din partea ambelor tabere, astfel încât tensiunea a escaladat în loc să fie dispersată.

În unele momente, confruntarea de pe străzile Kievului căpăta un caracter aproape medieval, oamenii pregătindu-se cu măşti, scuturi improvizate din obiecte domestice, inscripţionate cu semnul crucii. Printre protestatari a fost adusă şi o catapultă, în timp ce preoţi în robe îşi dădeau binecuvântarea manifestanţilor şi se rugau ţinând în mâini icoane.

Potrivit preşedintelui ucrainean, securitatea şi stabilitatea naţională sunt în pericol. „Atunci când acţiunile paşnice se transformă în proteste în masă, însoţite de revolte şi incendieri, de violenţe, sunt convins că astfel de fenomene reprezintă o ameninţare nu numai pentru Kiev, ci pentru întreaga ţară”, a spus Ianukovici în cadrul unei adresări televizate, luni.

Întrebarea care stăruie pe buzele tuturor este „ce metode va folosi preşedintele pentru a restabili pacea?”. Acesta a spus că va folosi toate mijloacele legale de care dispune, iar datorită noului set de legi împotriva protestelor are la dispoziţie numeroase opţiuni.

Toate acestea, însă, riscă să agraveze şi mai tare situaţia actuală. Problema capătă amploare pe măsură ce soluţiile întârzie să apară, specialiştii avertizând că Ucraina se află în pragul unui război civil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite