Ucraina, în pragul unui război civil. Peste 100 de răniţi după confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul opoziţiei, Vitali Kliciko, încearcă să oprească violenţele
Liderul opoziţiei, Vitali Kliciko, încearcă să oprească violenţele

Situaţia continua să fie tensionată luni dimineaţă la Kiev între manifestanţii proeuropeni şi forţele de ordine, după o noapte de ciocniri violente, în timp ce autorităţile s-au angajat să înfiinţeze o comisie pentru soluţionarea crizei, sub presiunea SUA, relatează AFP.

Ciocnirile au continuat în cursul dimineţii de luni, unii manifestanţi aruncând cu pietre sau coctailuri Molotov în direcţa forţelor de ordine, ceea ce arată că sunt puţin convinşi de promisiunea preşedintelui Viktor Ianukovici de a înfiinţa începând de luni o comisie cu reprezentanţii opoziţiei pentru în vederea soluţionării crizei politice.

Sute de manifestaţi se aflau în continuare în Piaţa Independenţei, după o noapte petrecută în stradă la temperaturi de minus 10 grade Celsius. Aceştia strigă: „Kiev, ridică-te!” şi „Jos cu banda”. Un grup continuă să arunce în poliţie cu pietre şi „cocteiluri Molotov”.

Serviciile medicale dn Kiev au anunţat că 103 persoane au cerut îngrijiri de la începutul ciocnirilor de duminică, iar 42 dintre acestea au fost spitalizate.

De asemenea, Ministerul de Interne a anunţat că aproape 100 de poliţişti au fost răniţi şi că 61 au fost spitalizaţi, în urma unor traumatisme craniene.

Duminică, după o manifestaţie antiguvernamentală la care au luat parte aproximativ 200.000 de persoane în Piaţa Independenţei, ma multe sute de manifestanţi, unii purtând fulare şi cagule şi înarmaţi cu bâte de basebal sau cu lanţuri, au încercat să treacă de un cordon de poliţişti pentru a ajunge la Parlament şi au distrus maşini ale poliţiei.

Într-un acces de violenţă rar văzută de la începutul protestelor, ei au dat foc la două dintre ele, la cinci autobuze şi au aruncat cu pietre şi fumigene în forţele de ordine. Acestea au răspuns cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi bastoane.

La aproape trei ore de la începerea confruntărilor, poliţia a folosit tunuri cu apă, la o temperatură de minus 7 grade Celsius, fără a reuşi să-i disperseze pe protestatari, potrivit unor martori citaţi de AFP. Poliţia a negat că a folosit tunuri cu apă.

Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 20 de manifestanţi au fost arestaţi în legătură cu ciocnirile din Piaţa Independenţei.

Kliciko i-a spus preşedintelui Ianukovici că ar putea avea soarta lui Ceauşescu

Liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko, a anunţat că s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi acesta a promis să înfiinţeze luni o comisie specială care să se ocupe de soluţionarea situaţiei de criză din ţară. De asemenea, Kliciko a declarat pentru televiziunea de stat că, în prezent, situaţia din ţară este la un pas de război civil. „În prezent, sistemul nu lucrează pentru oameni, ci doar pentru putere”, a spus liderul partidului UDAR.

Kliciko, unul din liderii opoziţiei de la Kiev, i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să nu folosească poliţia împotriva manifestanţilor, în contextul confruntărilor izbucnite duminică seara între protestatari şi forţele de ordine, amintindu-i în acelaşi timp şefului statului ucrainean de soarta avută de Nicolae Ceauşescu.

„Mă adresez preşedintelui Ianukovici: Găsiţi în d-voastră forţa necesară şi nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu sau a lui Gaddafi“, a afirmat el, citat de AFP, referindu-se la dictatorii român şi libian ucişi de adversarii lor.

Pe fondul acestor noi violenţe, Washingtonul a făcut apel la încheierea imediată a confruntărilor şi a ameninţat Kievul cu eventuale sancţiuni. "Agravarea tensiunilor din Ucraina este o consecinţă directă a eşecului guvernului de a recunoaşte revendicările legitime ale populaţiei", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, Caitlin Hayden. "Statele Unite continuă să examineze măsur suplimentare, inclsuiv sancţiuni, ca răspuns la folosirea forţei", a adăugat ea.

Mişcarea de protest din Ucraina a mobilizat sute de mii de persoane din decembrie, după refuzul preşedintelui Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE în favoarea unei relaţii mai strânse cu Rusia.

Protestele s-au intensificat când Ianukovici a încheiat, la 17 decembrie, cu omologul său rus, Vladimir Putin, acorduri economice în vederea acordării unui credit de 15 miliarde de dolari Ucrainei, în condiţiile în care ţara se află în pragul falimentului.

După adoptarea, săptămâna trecută, a unor noi legi care au în vedere pedepse cu închisoarea, potenţiale sancţiuni pentru manifestanţi, şi introduc, la fel ca în Rusia, noţiunea de "agent străin" pentru anumite ONG-uri, protestele au luat din nou amploare
 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite