Procesul tragediei aeriene MH17. Mărturiile teribile ale rudelor victimelor: „Vreau ca Putin să ştie că nu am primit decât o mică parte din Michael”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturi ale avionului Boeing prăbuşit in vara anului 2014 în estul Ucrainei FOTO EPA-EFE
Resturi ale avionului Boeing prăbuşit in vara anului 2014 în estul Ucrainei FOTO EPA-EFE

Nouăzeci de rude ale celor 298 de victime ale prăbuşirii zborului MH17 au depus mărturii, între 6 şi 24 septembrie, la tribunalul din Olanda însărcinat cu tragerea la răspundere a autorilor acestei drame produse într-un teritoriu din estul Ucrainei controlat de separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova. Mărturiile sunt îngrozitoare, pline de întrebări fără răspunsuri, adresate mai ales Rusiei lui Putin.

Cadavrul ei „era intact, însă eu eram ţăndări”, îşi aduce aminte tatăl unei victime a tragediei aeriene MH17 care astăzi ar fi trebuit să aibă 24 de ani.

Elsemiek de Borst a murit pe 17 iulie 2014, la vârsta de 17 ani, alături de alte 297 de persoane cu care plecase de la Amsterdam, Olanda, către Kuala Lumpur, Malaysia, la bordul unui avion Boeing 777-200 ER al companiei Malaysia Airlines. Cadavrul adolescentei a fost identificat la trei săptămâni de la tragedie, produsă în apropierea satului Grabove, în regiunea Doneţk, aflat la acea vreme sub controlul separatiştilor proruşi, la 40 de kilometri de linia de contact cu armata ucraineană.

Tatăl ei nu reuşeşte nici acum să treacă peste dramă. Alţi 79 de copii se aflau la bordul avionului care asigura fatidica cursă MH17. Victimele sunt majoritatea cetăţeni olandezi, dar şi australieni, britanici, filipinezi şi indonezieni. Rudele unora dintre ele şi-au găsit puterea necesară să se prezinte în instanţă şi să depună mărturii.

Procesul MH17 FOTO EPA-EFE

Procesul MH17 FOTO EPA-EFE

Cu toate că regimul Putin neagă orice implicare, olandezii sunt încrezători în abilităţile lor de a demonstra implicarea sa şi de a ajuta la închiderea cazului pentru familiile victimelor.

Acuzaţii sunt trei foşti ofiţeri ai serviciului militar secret rus (GRU), şi anume Oleg Pulatov, Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski, precum şi separatistul prorus Leonid Harcenko. Cei patru sunt judecaţi în contumacie. Doar Pulatov a ales să fie reprezentat de un avocat.

Procesul trebuie să răspundă la trei întrebări: A fost doborât MH17 cu o rachetă Buk? A fost lansată racheta de pe un câmp din apropierea cătunului Pervomaisk, la sud de oraşul Snijne, în estul Ucrainei? Au fost implicaţi cei patru acuzaţi în instalarea şi lansarea rachetei?

Potrivit anchetei, avionul s-a prăbuşit după ce a fost atins de o rachetă Buk de fabricaţie sovietică. Cine a tras racheta, de ce şi cu ce scop? Sunt întrebări-cheie şi neclarificate în ancheta penală.

Inculpaţii în dosarul MH17 FOTO EPA-EFE

Inculpatii in dosarul MH17 FOTO EPA-EFE

Tatăl lui Elsemiek crede, potrivit cotidianului francez „Le Monde”, că cei care au provocat moartea fiicei sale „se distrau” pe front.

Dosarul conţine 65.000 de pagini care includ, printre altele, elemente despre folosirea unei rachete Buk şi motivaţii de natură geopolitică.

Martine de Schutter „a devenit un capitol într-o carte de istorie”, a declarat sora ei în instanţă, la 21 septembrie.

Victimele au murit într-un loc „pe care nu l-am fi căutat niciodată pe hartă”, a adăugat fratele lui Tallander Niewold, un alt pasager decedat.

Kuala Lumpur: Marş al dreptăţii pentru MH17 FOTO EPA-EFE

Dreptate pentru MH17 FOTO EPA-EFE

Mai mulţi martori au ţinut să denunţe minciunile şi manipulările Moscovei, care refuză să-şi asume vina.

Ria van der Steen citează din „Arhipelagul Gulag”, operă a scriitorului rus Aleksandr Soljeniţân, în timp ce subliniază că Rusia nu îşi recunoaşte vina pentru moartea tatălui ei, victimă la rândul său al tragediei MH17. „Mint, ştim că mint şi ei ştiu că noi ştim că ei mint”, spune ea, citată de agenţia France-Presse.

„Vreau să se afle că eu ştiu cine poartă responsabilitatea”, a insistat femeia, adăugând că „minciuna şi falsul sunt o tactică obişnuită în acest joc de-a şoarecele şi pisica, în care noi încercăm să dezvăluim adevărul”.

„Vreau ca preşedintele Putin să ştie că nu am primit decât o mică parte din Michael pentru a-l înmormânta”, a declarat tatăl acestui tânăr australian, citat de „Le Monde”.

Rebeli proruşi îngrădind accesul la epava avionului. Separatiştii sunt acuzaţi că au şters elemente cruciale pentru anchetă până la intervenţia salvatorilor FOTO EPA-EFE

Rebeli prorusi ingradind accesul la epava avionului Boeing FOTO EPA-EFE

Pentru a elimina „teoriile conspiraţioniste”, unchiul unui tânăr de 19 ani cere SUA să predea imaginile din satelit care surprind momentul producerii dramei. În pofida mai multor solicitări al judecătorului de instrucţie, Washingtonul refuză să ofere elementele pe care le deţine despre traiectoria rachetei, pe motiv că sunt clasate la informaţii strict secrete.

„Avionul a fost luat la ţintă ca un porumbel. Ştiau că este un avion civil”, spune Robbert van Heijningen, care şi-a pierdut fratele, o nepoată şi cumnata. „Este o crimă împotriva umanităţii”, apreciază el.

După cinci ani de investigaţii, o comisie internaţională a ajuns la concluzia că lansatorul din care a fost trasă racheta Buk aparţinea Brigăzii 53 Antiaeriene a Rusiei.

Magistraţii au o înregistrare video în care se poate vedea cum fum alb se ridică pe cer pe un câmp agricol din apropiere de Pervomaisk, în estul Ucrainei, în momentul în care avionul este doborât.

Un martor interogat în cadrul anchetei a declarat că a văzut o rachetă „zburând timp de 20 de secunde, după care a explodat în apropierea cabinei unui avion civil”.

Fragment din racheta Buk care a provocat tragedia aeriană din Donbas FOTO EPA-EFE

Bucata din racheta Buk care a daramat cursa MH17 FOTO EPA-EFE

Ancheta arată că piesele analizate „corespund unei rachete Buk” şi subliniază că „nu există alte concluzii posibile”.

Rusia, care susţine în continuare că nu oferă sprijin armat rebelilor proruşi din Donbas, refuză să-i extrădeze pe cei patru suspecţi în cazul MH17.

Potrivit judecătorului principal Hendrik Steenhuis, verdictul va fi anunţat cel mai probabil pe 22 septembrie 2022. Până atunci, anumite date din proces vor fi prezentate publicului în noiembrie şi decembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite