Primul transport militar din pachetul de asistenţă al SUA de 200 de milioane de dolari a ajuns la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Ambasada SUA la Kiev
FOTO: Facebook/ Ambasada SUA la Kiev

Primul din cele câteva transporturi din pachetul de asistenţă de securitate în valoare de 200 milioane de dolari acordat de Statele Unite armatei ucrainene, autorizat în decembrie de preşedintele Joe Biden, a sosit la Kiev, a anunţat sâmbătă ambasada americană, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Donaţia, constând în 90 de tone de asistenţă letală de securitate şi care include muniţie pentru apărătorii din prima linie ai Ucrainei, demonstrează angajamentul puternic al Statelor Unite faţă de dreptul suveran al Ucrainei la autoapărare”, se arată într-o postare pe Facebook a ambasadei americane.

Un avion cargo a aterizat la Kiev în cursul nopţii, ambasada publicând fotografii din timpul descărcării materialelor. În replică, Ministerul Apărării al Ucrainei a mulţumit Statelor Unite pentru ajutorul acordat.

„Prin această nouă autorizare, Statele Unite s-au angajat la peste 650 milioane de dolari de asistenţă de securitate pentru Ucraina anul trecut şi la peste 2,7 miliarde de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina începând din 2014”, a mai amintit ambasada SUA.

„Statele Unite vor continua să furnizeze o astfel de asistenţă pentru a sprijini Forţele Armate ale Ucrainei în efortul lor actual de a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei împotriva agresiunii ruse”, a mai indicat ambasada americană la Kiev.

Aşa cum preşedintele (Joe) Biden i-a spus preşedintelui (rus Vladimir) Putin, Statele Unite vor acorda material defensiv suplimentar pe lângă cel deja furnizat', adaugă comunicatul menţionat.

Livrarea acestor materiale militare survine după ce secretarul de stat Antony Blinken s-a aflat în această săptămână la Kiev pe fondul îngrijorărilor Ucrainei şi ale aliaţilor occidentali legate de masarea a zeci de mii de soldaţi ruşi la graniţa cu Ucraina. 

Ulterior, Blinken s-a întâlnit la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În urma discuţiilor care au durat aproximativ o oră şi jumătate, diplomatul american a declarat că că cele două părţi au convenit să continue discuţiile săptămâna viitoare. De cealaltă parte, Lavrov a dat asigurări că Rusia nu plănuieşte un asalt asupra Ucrainei, însă aşteaptă răspunsuri scrise de la SUA  în cursul săptămânii viitoare.

Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a mai invadat-o şi în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuieşte un atac, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni militare dacă nu este îndeplinită o listă de cerinţe care include o promisiune din partea NATO de a nu permite niciodată aderarea Ucrainei la alianţa militară. 

În plus, Moscova a cerut garanţii o din partea NATO potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă spre Est şi va reveni la graniţele sale din 1997, ceea ce ar însemna o retragere a forţelor NATO şi din România. 

Citeşte şi: NATO respinge cererea Rusiei de a retrage trupele din Europa de Est

MAE rus: Moscova cere retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria. Reacţia lui Mircea Geoană

Întâlnirea dintre Blinken şi Lavrov cu privire la criza asupra Ucrainei s-a încheiat. Ce aşteptări are Rusia în urma discuţiilor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite